Jukom protiv odluke Vrhovnog suda

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom saopštio je da neće isplatiti odštetu direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću koja mu je dodeljena presudom Vrhovnog suda Srbije.

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom najavio je danas da neće direktoru Radio-televizije Srbije Aleksandru Tijaniću isplatiti odštetu koja mu je dodeljena presudom Vrhovnog suda Srbije.

"U ime ljudskih prava i vladavine prava, Jukom objavljuje da neće postupiti po nalogu Vrhovnog suda Srbije i da će mu zbog toga račun biti blokiran", navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Biljana Kovačević -Vučo.

Povinovanje ovakvoj odluci, dodaje se u saopštenju, bilo bi protivno svim principima za koje se Jukom kao organizacija branitelja ljudskih prava zalaže, "jer bi plaćanje Aleksandru Tijaniću predstavljalo reket pod pokroviteljstvom najviše sudske instance".

Plaćanje bi, ocenio je Jukom, predstavljalo nadoknadu za javno iznetu kritiku, bez saglasnosti kritikovanog, a na to se ne može pristati.

Ova presuda predstavlja presedan, jer ukida pravo na kritiku i slobodu izražavanja i samim tim predstavlja presedan, jer javne ličnosti oslobađa od odgovornosti svake vrste, zaključuje Jukom.

Kako je juče saopšteno iz advokatske kancelarije Tomanović, Vrhovni sud Srbije zabranio je Jukomu da dalje umnožava nove tiraže izdanja "Slučaj službenika Aleksandra Tijanića", naložio da uvod i izreku presude objavi u dnevnom listu "Politika" o svom trošku, kao i da Tijaniću na ime naknade štete zbog povrede moralnih prava isplati 200.000 dinara sa zakonskom kamatom.

Takođe, Vrhovni sud je odlučio i da se u odnosu na odlučivanje o isplati pripadajuće naknade Tijaniću, zbog povrede imovinskih prava, predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

broj komentara 19 pošalji komentar
(sreda, 30. sep 2009, 22:17) - anonymous [neregistrovani]

primer

Lep primer dajete građanima gospodo advokati.
Da li se ovo može shvatiti kao poziv na građansku neposlušnost i urušavanje pravih evropskih vrednosti,jedna od glavnih vrednosti je poštovanje suda i njihovih odluka i ne mešanje u njihov rad.
Ja ovde vidim posla zaJavnog pravobranioca i zaštitnika građana.
Sa odlukama Suda se možemo neaslagata ali ih moramo poštovati i izvršavati.

(sreda, 16. sep 2009, 13:25) - Власта [neregistrovani]

Аууу...

"У име људских права и владавине права, Јуком објављује да неће поступити по налогу Врховног суда Србије..."

Па ови из ЈУКОМ-а су "одлепили"...

(sreda, 16. sep 2009, 13:02) - anonymous [neregistrovani]

Vrhovni sud

Odluke suda moraju se postovati bez izuzetaka i to ne sme da se dovodi u pitanje, doticna organizacija treba da bude zabranjena i da se napravi primer za sve kompleksase koji su ubedjeni da su iznad prava i drzave.

(sreda, 16. sep 2009, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

tako

Evo sada se jasno vidi kako funkcionisu sudovi i ostali. Ja se pitam da li postoji jos negde ovako nesto slicno ili samo kod nas?---moze i ne mora treba i nece........

(sreda, 16. sep 2009, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

Ljutica

Ko gubi ima pravo da se ljuti. Njeno pravo je da se ljuti, a pravo države da s "ljutima" postupi po Zakonu. Ima ona narodna... pričajte usta da niste pusta.Morala je nešto da gukne.

(sreda, 16. sep 2009, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

Za nevericu!!!

Apslolutno neverovatno!!Pa dokle vise s tom Vuco i njoj slicnima???

(sreda, 16. sep 2009, 09:49) - Грујица [neregistrovani]

JU - com.

Ево згодне прилике да се комитет правника укине силом закона. Боље и тако него чекати нека "револуционарна времена" па да се комитети укидају или намећу силом куке и мотике, ваљда. - Грујица

(sreda, 16. sep 2009, 09:46) - Bosko [neregistrovani]

Jukom mora da plati

Ne samo da taj famozni Jukom treba da plati odstetu Tijanicu vec mu treba zabraniti dalji rad a Biljanu Kovacevic Vuco treba poslati u zatvor.Sramota je za drzavu srbiju i za sve nas koji zivimo u njoj sta ta zena sebi dopusta.Ako ne bude platila treba da ide u zatvor pa neka tamo doziva svog voljenog Josipa Broza.Dosta je bilo maltretiranja normalnih ljudi od doticne.

(sreda, 16. sep 2009, 09:32) - anonymous [neregistrovani]

Nepravdom se bore za prava

Ovo bi isto bilo kao kada bi osudjeni kriminalac rekao - U ime prava i ravno pravnosti ja necu u zatvor jer mi je tamo hladno.

(sreda, 16. sep 2009, 08:53) - anonymous [neregistrovani]

Kakav bezobrazluk!!!

E to je vrhunski bezobrazluk kad ne postujete odluku Vrhovnog suda! Pa i najveci kriminalci postuju odluku Vrhovnog suda, i najveci anarhisti postuju odluku Vrhovnog suda, a tamo neka NVO to nece samo zato sto joj se to ne svidja. Na svu srecu, Srbija je svakim danom sve vise pravna drzava pa izjava ovakvih likova nije nista drugo nego "suplja prica", a za naplatu ih se sigurno nece moliti.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">