Tanja Miščević dobitnica nagrade "Duga"

Dobitnica ovogodišnje nagrade "Duga", koja se dodeljuje za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije, je šefica pregovaračkog tima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji Tanja Miščević, saopšteno je na današnjoj ceremoniji u Skupštini Beograda.

Nagradu "Duga" po drugi put dodeljuje Gej-strejt alijansa, a prošlogodišnji dobitnik bilo je Ministarsvo unutrašnjih poslova, podseća Beta. 

U obrazloženju žirija, koje je pročitao glavni odgovorni urednik agencije Beta Ivan Cvejić, napominje se da je "odluka žirija bila nedvosmislena zbog zapaženog i javnog zalaganja za poštovanje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji i širenja svesti o toleranciji prema LGBT zajednici".

"Tanja Miščević je više puta u svojim javnim nastupima ukazivala na značaj smanjenja diskriminacije i povećanja tolerancije prema LGBT populaciji, uvek u afirmativnom smislu. Nedvosmisleno i javno je podržala održavanje Parade ponosa 2013. i najavila svoj dolazak", navedeno je u obrazloženju.

Žiri je ocenio i da Miščevićeva temi prava LGBT populacije pristupa na sistematičan i strateški način, i zato je pokrenula i saradnju s mnogim ministarstvima, motivišući ih da zajedno rade na ostvarivanju ciljeva koji su važni za proces evrointegracija Srbije, kao i za društvo u celini.

Tanja Miščević je i inicijator mnogih aktivnosti koje treba da unaprede prava LGBT zajednice, a među njima je i priprema konkretnog plana u toj oblasti.

Zahvalivši na priznanju, ona je istakla da ova nagrada predstavlja priznanje za sve ono što predstoji Srbiji.

"Predstoji usklađivanje sa evropskim standardima i vrednostima. Prava manjina su ključna stavka na tom putu", kazala je Tanja Miščević. 

Ona je istakla da svi ponekad mogu biti manjina i svačija prava mogu biti ugrožena, pa zato treba istrajati u toj borbi.

"Vidimo se na Paradi", poručila je Miščevićeva.

broj komentara 0 pošalji komentar