Читај ми!

Poplave u Srbiji, kritično u Ubu

Nastavlja se borba sa poplavama u Srbiji. Najkritičnije u opštini Ub. Odblokiran Krupanj. U toku je preventivna evakuacija u delu Sremske Mitrovice, Mrzenici kod Ćićevca i u delu Čukarice. Poplavama je ugroženo 1.775 objekata, a poplavljeno je 2.060.

16.40 - U nabujaloj Velikoj Moravi u Obrežu kod Varvarina nestao 27-godišnji meštanin, javlja dopisnik RTS-a iz Kruševca. 

15.50 - Nakon četvorodnevne blokade prohodan put od Loznice preko Zavlake, Mojkovića i Likodre do samog Krupnja.

14.45 - Naređena preventivna evakuacija i dela Ostružnice i Umke, u opštini Čukarica. 

14.35 - Proglašena preventivna evakuacija iz pojedinih ulica u Sremskoj Mitrovici i obližnjeg mesta Laćarak.

14.00 - U Mrzenici kod Ćićevca 25 domaćinstava je poplavljeno i u toku je evakuacija stanovništva i stoke.

12.50 - Vodostaj Save u Sremskoj Mitrovici je 850 cm i nedostaje 30 cm da voda dođe vrha nasipa, ali se nasipi ojačavaju džakovima, javlja dopisnik RTS-a.

12.15 - Svi potrošači u Ljigu ostali bez struje, vode i signala za mobilnu telefoniju, kaže predsednik opštine Miodrag Starčević.

11.15 - Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da se u naredna dva sata prelazi u Sremsku Mitrovicu kako bi se ojačali nasipi.   

S vodom se bore i u ostalim delovima Srbije. U Kolubarskom okrugu najteža situacija i dalje je na Ubu i u Tamnavi.

Najveći problem u Ubu je dopremanje vode za piće pošto su postrojenja vodovoda bila potopljena.

"Pojedini lokalni putevi sa Ibarske magistrale ka Ubu su prohodni, a pomoć povremeno doprema i helikopter, koji je obezbedila Vlada Srbije", rekao je predsednik opštine Ub Darko Glišić.

Nakon četvorodnevne blokade konačno prohodan put od Loznice preko Zavlake, Mojkovića i Likodre do samog Krupnja. Počela je da stiže voda, hrana i druga neophodna pomoć. Organizovano u Krupanj pomoć su dovezli i građani Loznice.

U 5.000 domaćinstava u Loznici gde je ugroženo oko 20.000 stanovnika doprema se hrana, voda i druga neophodna pomoć. Deset naseljenih mesta je već četiri dana potpuno ili delimično bez struje. Dodatne poteškoće stvaraju pojave novih klizišta i odrona.

Snabdevanje osnovnim namirnicama je otežano zbog porušenih mostova u selima Kozjak i Draginac, ali i drugim područjima zbog vode, odrona, uništenih puteva i klizišta.

Svi potrošači u Ljigu ostali su bez struje, vode i signala za mobilnu telefoniju, kaže predsednik opštine Miodrag Starčević.

"Dom zdravlja ne radi jer je pod vodom. Ne rade ni škole ni vrtići, potopljeno je oko 800 hektara oranica", izjavio je Starčević Tanjugu.

Sava u Sremskoj Mitrovici dostigla rekordni vodostaj ikad zabeležen u istoriji - 850 centimetara. U toku je evakuacija u pojedinim ulicama.

Opštinski štab za vantredne situacije u Sremskoj Mitrovici doneo je danas odluku o proglašenju preventivne evakuacije stanovništva iz pojedinih ulica u opštini i obližnjem mestu Laćarak.

"Od premijera smo dobili naređenje da po svaku cenu sačuvamo Šabac i Sremsku Mitrovicu i preduzećemo sve neophodne korake poučeni onim što se desilo u Obrenovcu da nam se to više ne ponovi", rekao je ministar odbrane Gašić.

Sremska Mitrovica je potpuno spremna za sve izazove pred kojima se nalazi i za sve ono što može da se desi usled rasta vodostaja reke Save, kaže predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

U smederevskoj opštini je poplavljeno oko 700 domaćinstava, dok je u Smederevskoj Palanci do sada evakuisano oko 400 osoba.

Opštinski štab za vanredne situacije Gornjeg Milanovca konstatovao je da se voda sa poplavljenih područja povlači, ali da su štete prouzrokovane poplavama ogromne.

Kako je saopšteno, stanje na području gornjomilanovačke opštine dodatno otežava pojava klizišta. Do sada je evidentirano oko 200 klizišta, ali se taj broj iz časa u čas povećava.

Nivo Zapadne Morave prošle noći je opao u Trsteniku i jutros je na koti 44, rečeno je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije.

"Prognoza za naredne dane je ohrabrujuća, pa se nadamo da će i dalje da opada nivo reka", rekao je Miroslav Aleksić, šef Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Trstenik.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je situacija u ovom gradu, bolja nego juče i prošle noći, voda se povukla iz pola grada, ali je i dalje veoma teško. I dalje nema struje, vode, ne radi fiksna telefonija.

"Voda je u stagnaciji, Velika Morava nije pravila problem tokom noći, a voda se povukla iz pola grada", rekao je Millanović.

Juče je evakuisano je oko 1.000 ljudi, 350 je u gradu u prihvatnom centru, a ostalo je otišlo po selima.

Velika Morave kod Varvarina koja je jutros izlila iz korita ugrozila je 500 domaćinstava. Pripadnici Vatrogasno spasilačkih jedinica, Crvenog krsta, policije, vojske i dobrovoljci iz Varvarina, Kruševca i Brusa evakuisali su oko 650 ljudi za koje je privremeni smeštaj obezbeđen u osnovnoj školi.

U Mrzenici kod Ćićevca 25 domaćinstava je poplavljeno i u toku je evakuacija stanovništva i stoke, farme pilića u Stalaću su poplavljene.

U četiri sela kod Čačka - Vidovi, Bečnju, Gornjoj Gorevnici i Kulinovcima, pojavila su se klizišta usled obilnih kišnih padavina, a za sada nisu ugroženi stambeni objekti, rečeno je na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Vrh poplavnog talasa noćas je stigao i do Kruševca. Zapadna Morava polavila je magistarnilni put Pojate-Kruševac kod Stalaća. Pod vodom su obilaznice oko grada gde je otežan saobraćaj, voda je preplavila saobraćajnicu, mnoga dvorišta i ekonomske zgrade.

Velika Morava kod Ćuprije prevazišla je granicu vanredne odbrane od poplava i trenutno se vrši osmatranje kako bi se na kritičnim mestima eventualno reagovalo, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP-a Srbije za Pomoravski okrug Goran Kušić.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, izjavio je Tanjugu, da je situacija u Paraćinu, "daleko bolja nego juče, a neuporedivo bolja nego preključe". "Struje nema u celom gradu i crpimo vodu iz trafostanica, da bi struju pustili što pre", rekao je Paunović. 

Situacija u opštini Koceljeva se stabilizovala, a reka Tamnava se povlači u korito.

Zapadna Morava koja je potpuno poplavila priobalje u Kraljevu, i oko 400 domaćinstava, počela je da se povlači. Rade Erac, predsednik Mesne zajednice Grdica, kaže da bi mnogi već u toku današnjeg dana mogli da se vrate u svoje kuće i započnu sa čišćenjem.

U opštini Kosjerić voda je aktivirala preko 300 klizišta, u Stojićima je odnela celo brdo, a većina sela odsečena je od sveta, zbog prekida puteva, rekao je predsedniik opštine Kosjerić Milijan Stojanić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво