Čitaj mi!

Baka Rajna se ne boji ni godina ni medveda

Zbog industralizacije polovinom prošlog veka, opustošena sela oko Prijepolja na sreću još nisu pusta. Jedna od onih koja je ostala je i baka Rajna Ivezić iz Gornje Kosatice. Ona je sreću našla i sačuvala na rodnom pragu.

Prijepoljska sela čekaju da ih se sete oni koji su otišli u gradove dok je industrijalizacija obećavala bolji i lakši život. Bogato darovana od prirode, rasuta na obroncima Zlatara i Jadovnika, još mogu da obezbede pristojnu zaradu, što znaju oni retki koji su se vratili, ali i oni koji sreću nisu ni tražili dalje od rodnog praga.

Tako govori i Rajna Ivezić, zadovoljna svojim životom, neumorna i puna volje, iako već zašla u osmu deceniju života.

Spisak briga ovde je sveden na štetu koju načine zveri, poput medveda, naviklog na Rajnine košnice ili veliki sneg - kad se iz kuće ne može. Sve drugo su tek odjeci gradskih nervoza. A ovde - za sneg će doći proleće, a za medveda - spremne petarde.

"U jedan sat noću njemu sam trag našla. Kome je međed ušao u kuću pa i meni",  kaže Rajna Ivezić iz sela Gornja Kosatica kod Prijepolja.

Žao joj lepote od koje crpi snagu i zdravlje, i veruje u dugovečnost u okrilju prirode, uz sokove od borovnica i žare, smrčak u medu, mleko, sir i kajmak, jutra koja zovu na rad i vazduh što nosi spokojan san.

"Nek su mi đeca i unučad živa i zdrava Bogu hvala, a ja sve živo radim, piliće odgajam i svinju i sira od koze i jarad im zakoljem i stignem i da pletem i vezem i heklam i znaš kolko ja tog čuda imam", priča Rajna.

Kad bi shvatili gde je bolje, veruje, mnogi bi se vratili iz gradova u kojima su besposleni i nezadovoljni. A njen recept za dobar život je jednostavan.

"Ja verujem da je za dobro raspoloženje najvažniji rad, a sad se na selu živi dobro. I struja i voda i kupatila sve ima. I ja nikad ne bih zamenila selo za grad", kaže Rajna Ivezić.

Još hitra, dobrog vida, i srećna zbog svakog svršenog posla, Rajna je prevarila svoje godine. Ne osvrće se mnogo, a unapred jasno vidi - ako ova sela ne živnu, dobro nam se ne piše.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. maj 2014, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

дух времена

lepo je imati vikendicu na takvim mestima, prosto nemoguće je da neko odgaja decu tako daleko od škole, doktora i sl... uvet na naseljavanje i vikend naselja je cesta pa i struja

(ponedeljak, 12. maj 2014, 10:33) - anonymous [neregistrovani]

penzija

Posle 40 godina provedenih u Beogradu Ja i moja supruga kupilismo parce zemljei u jednom sumadiskom selu napravili kucu.Divno je docekati jutro sa pogledom na bastu i vocnjak,popricati sa obicnim i iskrenim ljudima.Razumem ovu baku i njen zivot.Ovde nema redova u bankama ,postama ,stanicama milicije pa ni kod lekara.Zivi se zdravo bez stresa i prosto ne razumem penzionere koi ne zele da svoje penzionerske dane provode na selu.

(ponedeljak, 12. maj 2014, 01:04) - anonymous [neregistrovani]

Baka Rajna

Fantasticno ;) Baka je zasluzila malo duzi TV program ako je nekome u interesu da snimi nesto.

(ponedeljak, 12. maj 2014, 00:52) - anonymous [neregistrovani]

baka

U pravu si. Zato mi je jako krivo kada u nasim filmovima i serijama pokazu seljake kao prostake. Oni su mozda prostodusni, ali govore normalno i prilicno pravilno, sa nekim lokalnim nepravilnostima koje su cak i simpaticne. Ali nikako nisu vulgarni kako ih "umetnici" pokazu.

Bog neka da baki zdravlja i dug zivot u sreci i radosti.

(nedelja, 11. maj 2014, 22:14) - anonymous [neregistrovani]

Inteligencija

Govor,konverzacija,gramatika,ljubaznost,inteligencija joj je bolja od bilo koje prosecne babe u gradu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">