Čitaj mi!

"Nećete vi da ginete, ja ću!"

Pre tačno petnaest godina, na današnji dan komandant 204. lovačko-avijacijskog puka Milenko Pavlović izvukao je mlađeg kolegu pilota iz aviona i poleteo ka NATO avionima koji su bombardovali Valjevo. Leteo je pravo u smrt želeći da prekine besmisleno žrtvovanje svojih kolega koji su u poluispravnim avionima bili nemoćni da se suprotstave brojnijem i tehnički nadmoćnijem neprijatelju.

Rat je pukovnika Milenka Pavlovića zatekao na mestu komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka. Tada se samo 14 aviona "mig 29" moglo suprotstaviti NATO avijaciji sa 600 najsavremenijih letelica. Sa upola manjim dometom radara i tri puta manjim dometom raketa naši piloti su bili nemoćni. Ipak, svi su bespogovorno izvršavali zadatke.

Prvog dana bombardovanja katapultirala su se iz pogođenih aviona dva pilota. Dva dana kasnije, 26. marta, major Zoran Radosavljević poginuo je iznad Bijeljine. Potom, po naređenju Komande ratnog vazduhoplovstva, u susret neprijateljskim formacijama poleteo je samo jedan "mig 29".

U poluispravnom stanju postajali su laka meta. Pukovnik Milenko Pavlović znao je da svaki let nosi takav rizik.

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, Pavlović je dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. Javio je svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti i krenuo ka Batajnici. Prišao je avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!" Izvukao je iz kokpita mladog pilota i oleteo put rodnog kraja.

Radar je pokazivao stotinak neprijateljskih pravih i lažnih ciljeva, a na drugoj strani je bio Pavlović – sam! Valjevci svedoče da se avioni nisu videli, ali da se čula grmljavina motora. Nije bilo kao do tada, da nadlete i izbace bombe. Nisu slutili kakva se drama odigrava na nebu. Sve dok nisu čuli eksploziju i ugledali delove zapaljenog aviona kako pada i pomislili da je oboren avion NATO-a. Ushićenje se ubrzo pretvorilo u tugu.

Milenkov let je trajao oko dvanaest minuta. Odmah po poletanju otkazao mu je generator naizmenične struje. Raketa ispaljena sa aviona koji je bio u okolini Tuzle pogodila je naš avion u predelu kabine. Pavlović se nije katapultirao. Možda za to nije imao priliku, mada oni koji ga poznaju veruju da nikada ne bi napustio svoj vazduhoplov.

Bio je to poslednji Milenkov let. I poslednji let do kraja NATO agresije – do tada je uništeno 11 "migova", šest u vazduhu i pet na zemlji. On za svoja dela nikada nije proglašen herojem. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

Svake godine 4. maja u znak sećanja na Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, njegove kolege, rodbina i poštovaoci polože vence na spomenike u Valjevu i selu Bujačić, gde je pao njegov avion.

Radio-televizija Srbije je na godišnjicu bombardovanja 2006. godine emitovala dokumentarni film o Milenku Pavloviću „Let u smrt", autora Slađane Zarić.

broj komentara 124 pošalji komentar
(četvrtak, 04. maj 2017, 23:12) - anonymous [neregistrovani]

Srce nam drhti od tuge,

ali i od radosti u suzama, da imamo jos takove Srbe.
Slava Milenku i drugima, koji su svoj zivot dali za Srbiju u tako teskim uslovima, i hvala vam.

(utorak, 05. maj 2015, 09:20) - abanenonymous [neregistrovani]

poruka

Slava ti i hvala junacki sine,pamti Srbijo decu svoju koja su ginula za tebe,primi u svoje okrilje one koji za njima placu,lakse ce im biti rane.

(ponedeljak, 04. maj 2015, 21:24) - anonymous [neregistrovani]

Heroj

Paja je za nas uvek bio i biće samo heroj.

(utorak, 06. maj 2014, 09:21) - Republika Srpska [neregistrovani]

Slava heroju

Vječnaja pamjat!!!

(utorak, 06. maj 2014, 07:23) - anonymous [neregistrovani]

piloti

slava mu jer sam i ja zena pilota iz crne gore koji je isto letio protiv nato pakta vjecna slava pavlovicu

(ponedeljak, 05. maj 2014, 20:08) - Bojan [neregistrovani]

Vojnik

Ja sam 2002 godine služio vojni rok na aerodromu Lađevci,tad su nas te godine krajem Septembra poslali u Milenkov rodni kraj Crnljevo,bili smo tu na igradnji puta do njegove kuće u selu,sve dok nismo završili.....večna mu slava i hvala.

(ponedeljak, 05. maj 2014, 15:18) - Milan Savic [neregistrovani]

komentar

Rodjen kao junak, dao zivot za otadzbinu, neka su mu svetli putevi kojima je otisao i neka mu je laka zemlja koja ga pokriva. Slava Heroju!!!

(ponedeljak, 05. maj 2014, 12:07) - нс [neregistrovani]

нс

Нека ти је вечна слава и хвала

(ponedeljak, 05. maj 2014, 07:11) - Воронцов [neregistrovani]

Jуначка традиција

Наставио је традицију јунака пилота из априлскиг рата 1941. који су се исто тако нашли у неравноправној борби са надмоћним непријатељем. Јуначки се борио и положио свој живот за отаџбину. 

(ponedeljak, 05. maj 2014, 01:23) - anonymous [neregistrovani]

@MIG29

Mig 29 je sjajan avion, projektovan '70ih. Amerikanci takodje i dan danas lete na F16, po karakteristikama slabijem od Miga 29 a koji je konstruisan jos i pre. Samo sto su svi ti avioni i Ruski i Americki mnogo puta za ovih 40ak godina unapredjivani dok srpski verovatno nisu ni jednom, plus sto nisu ni servisirani kako treba. Pa auto moras serisirati redovno da bi radio a kamoli sklop kao sto je mlazni avion. Nema to veze sa Ruskom tehnologijom. O brojnosti da ne govorim.