Читај ми!

Borba "malih divova"

U Srbiji se godišnje prevremeno rodi oko 4.000 beba. Ukoliko ne prime vakcinu deca su podložnija bronhitisu, astmi, ali i teškoj upali pluća. Roditelji prevremeno rođene dece poručuju da je jedina ustanova u Srbiji koja sprovodi redovnu imunizaciju protiv respiratornog sincicijalnog virusa Institut za neonatologiju u Beogradu.

Nadležni objašnjavaju da je nestašica vakcina protiv tuberkuloze, malih boginja, zaušaka i rubeola samo privremena, i da nema razloga za brigu.

Da li znate šta je zajedničko za Alberta Ajnštajna, Napoleona Bonapartu, Vinstona Čerčila, Viktora Igoa... i mnogih drugih, koji su, kao i Verini blizanci Luka i Matija, rođeni pre vremena.

Vera Bikicki Ivezić iz Udruženja "Mali div" kaže da ima četvoro dece, odnosno dva para blizanaca, prvi su rođeni pre vremena u 33. nedelji, a drugi su rođeni na vreme, u 38. nedelji. Kako je dodala, deca koja su rođena pre vremena uglavnom su životno ugrožena.

Zato su roditelji prevremeno rođene dece za sve roditelje kod kojih su rode požurile osnovali Udruženje "Mali div". Vera poručuje da je neonatološka zaštita danas bolja, ali još neujednačena.

"Kada sam se prvi put porodila, moj sin je dobio respiratorni sincicijalni virus. Tada nije bilo vakcine za to. On zbog toga, praktično i danas ima posledice, borio se za život pet dana zbog te infekcije. Sada je ta vakcina dostupna u Beogradu, ali nije širom Srbije", navela je Vera Bikicki Ivezić.

Pedijatar pulmolog iz Kragujevca Anđelka Stojković Anđelković rekla je da je veliki problem sa prevremeno rođenom decom to što su izložena povećanom riziku od infekcije sincicijalnim virusom, koji je najčešći uzrok infekcije kod dece do pete godine života.

Jedina ustanova koja sprovodi imunizaciju protiv ovog respiratornog virusa, odgovornog za čak 90 odsto infekcija prevremeno rođene dece, ali i dece sa urođenim srčanim manama, jeste Institut za neonatologiju u Beogradu.

U toj ustanovi kažu da lek daju samo bebama rođenim tri meseca pre termina, ili ako imaju hroničnu bolest pluća i zavisna su od kiseonika. Očekuju da zdravstveni fond tu vakcinu svima obezbedi.

Iako je povećan procenat preživljavanja prevremeno rođenih beba, Srbija je daleko od evropskog standarda.

Milica Ranković Janevski sa Instituta za neonatologiju u Beogradu rekla je da su u prethodnih godinu dana povećali procenat preživljavanja najrizičnije kategorije - beba rođenih sa manje od 1.000 grama - za čak 20 odsto.

"Ovo je podatak na koji smo posebno ponosni. Srbija radi na tome da popravi svoje ciljeve, nije na onom mestu na kom bi htela da bude stopa prenatalnog mortaliteta u Evropi je 6,5 odsto u Srbiji je 8,3", navela je Milica Ranković Janevski. 

Prosečna dužina boravka beba u Institutu za neonatologiju je 45 dana, a najmanje bebe neretko ostanu i nekoliko meseci. U tom institutu najmanji pacijent imao je 450 grama, a danas je veseo dečak.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво