Читај ми!

Ronjenje kao lek

Kruševački instruktor ronjenja Miroljub Bićanin i njegova supruga Bojana, klinička psihološkinja, već osam godina besplatno podučavaju ronjenju osobe sa invaliditetom. Rezultati su neverovatni i u dubinama, ali i kada se vrate na suvo.

Tridesetsedmogodišnji Kruševljanin Dejan Ivanović je u eksploziji protivpešadijske mine ostao bez desne potkolenice. Za četiri meseca završio je osnovni kurs ronjenja.

"Kada se stalno trenira, kada se radi na sebi, onda valjda nema vremena za tu depresiju, pa bih ja preporučio i apelovao na sve invalide da se uključe u neka sportska dešavanja", kaže Dejan Ivanović.

Dejan planinari i kugla a često se biciklom odveze i do Jastrepca. Tvrdi da mu je poznanstvo sa Miroljubom promenilo život.

"Oni nisu ugroženi samim tim što nemaju jedan od ekstremiteta. Ugroženi su, pre svega, osećajem da su izgubljeni i onda su vrlo podložni alkoholu i drugim porocima", kaže Miroljub Bićanin, instruktor ronjenja.

Svaki polaznik specijalne obuke u ronjenju ima svog instruktora i zavisno od psihološkog profila i potreba, za njega se priprema poseban projekat. Voda im uzvraća na neverovatan način.

"U jednom momentu, u vodi se osećate kao da nemate silu gravitacije, možete da se okrećete na sve strane, uživate", kaže Borislav Petrović iz kruševačkog Kluba za podvodne aktivnosti.

Klinička psihološkinja Bojana Bićanin smatra da momenat emocionalnog opuštanja doprinosi kako jačanju samopouzdanja, tako i opšte socijalne reintegracije.

"U tom smislu ronjenje ima i pozitivan psihološki, gotovo terapeutski efekat", smatra Bojana Bićanin.

Nakon obuke u ronjenju, porodica Bićanin i dalje prati lica sa invalidetom. Kažu da oni koji sa njima nauče da rone i kroz život lakše plivaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара