Čitaj mi!

Sud odložio objavljivanje odluke o Zakonu o BIA

Ustavni sud Srbije odložio objavljivanje odluke o neustavnosti odredbi o tajnom praćenju komunikacije građana iz Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji. Sud je doneo takvu odluku imajući u vidu da je u međuvremenu raspuštena Skupština Srbije.

Objavljivanje odluke o neustavnosti odredbi o tajnom praćenju komunikacije građana iz Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji odložio je Ustavni sud Srbije, rečeno je agenciji Beta u tom sudu.

Objavljivanje te odluke je odloženo za šest meseci, umesto za četiri meseca kako je prvobitno bilo određeno odlukom Ustavnog suda.

Kako je objašnjeno, Sud je doneo takvu odluku imajući u vidu da je u međuvremenu raspuštena Skupština Srbije, a, po Ustavu, raspušteni parlament može da obavlja samo tekuće poslove.

"To znači da do konstituisanja nove Narodne skupštine objektivno nije moguće odgovarajućom izmenom Zakona otkloniti utvrđenu neustavnost", rekli su u Ustavnom sudu.

Ustavni sud je 26. decembra prošle godine utvrdio da članovi 13, 14. i 15. Zakona o BIA o tajnom praćenju komunikacije građana nisu u saglasnosti sa Ustavom i da ima osnova da se objavljivanje te odluke u Službenom glasniku odloži za četiri meseca da bi Skupština u tom roku uskladila Zakon sa Ustavom.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo 29. januara odlučio je da predloži Ustavnom sudu da zbog izbora odloži objavljivanje odluke za šest meseci.

Skupštinski odbor se sastajao dva dana. Prvog dana predsednik odbora Vladimir Cvijan, koji je napustio Srpsku naprednu stranku, odbio je da potpiše eventualnu odluku, navodeći da to neće učiniti zato što počinje predizborna kampanja.

Tu sednicu napustio je i zamenik predsednika Odbora Srđan Miković iz Demokratske stranke, koji je ocenio da je "skandal" da Odbor i Skupština traže promenu odluke Ustavnog suda Srbije.

U skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine, drugog dana sednicom odbora predsedavao je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović. Za predlog da se od Ustavnog suda zatraži odlaganje objavljivanja odluke tada je glasalo devet poslanika, a po jedan poslanik bio je protiv i uzdržan, dok jedan nije glasao.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">