Читај ми!

Godišnjica ubistva Dragana Maksimovića

Povodom 13. godina od smrti glumca Dragana Makse Maksimovića predstavnici Narodnog pozorišta, Udruženja dramskih umetnika Srbije i Ministarstva kulture, položili su vence na spomen-ploču na Zelenom vencu u Beogradu.

Predstavnici Narodnog pozorišta u Beogradu i Udruženja dramskih umetnika Srbije položili su cveće na spomen ploču glumcu Draganu Maksimoviću Maksi, povodom 13. godišnjice smrti umetnika, i pozvali da se njegove ubice što pre pronađu i kazne.

Maksimović je brutalno pretučen u novembru 2000. na Zelenom vencu dok je čekao autobus, jer su njegove ubice verovale da je Rom, a preminuo je od posledica tog napada dva meseca kasnije, 4. februara 2001. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić rekao je da je pre 13 godina počinjen veliki zločin prema građaninu, umetniku, kulturi, ali da sve treba ozbiljno da zabrine okolnost da počinioci tog ekstremnog nasilja još nisu pronađeni.

Ristić je rekao da će biti razloga za brigu sve dok u društvu postoje slučajevi verbalnog i fizičkog nasilja, kao i potrebe za delanjem kako bi se povratilo društvo nenasilja i razumevanja u kome je kultura jedan od bitnih elemenata vrednosnog sistema.

"Maksimović je za sobom ostavio brojne antologijske uloge, ostao je upamćen u njegovom teatru Narodnom pozorištu i kod svih ljubitelja filmske i pozorišne umetnosti, ali svakako mu dugujemo da se njegove ubice što pre pronađu, privedu pravdi i sankcionišu", rekao je Ristić.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović rekao je da nije trenutak za sećanje na veličanstveni i nezaboravni talenat koji je imao Dragan Maksimović, već na kolektivnu sramotu koja ugrožava celokupno društvo i sve građane.

"To je osećanje koje je bilo i sada još postoji, osećanje osionosti i bezgranične mržnje u društvu koje je lišeno odnosa prema građenju i usavršavanju onih ljudi koji žive da bi poklonili svom rodu svoje duhovno bogatstvo", rekao je Brajović.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić rekao je da ne sme biti zaboravljen osioni, bahati, sumanuti i bezumni čin koji je Dragana Maksimovića koštao života, da se to više nikad ne bi ponovilo. 

"Zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovom podsećanju i gradu Beogradu koji je postavio spomen ploču Draganu Maksimoviću. Kamo sreće da je Maksa sad jedan zadovoljan i srećan penzioner koji bi nas i dalje radovao svojim ulogama", rekao je Savić.

Dragan Maksimović rođen je u Podujevu 7. februara 1949. godine, a preminuo je 4. februara 2001. u 52. godini. Za 25 godina rada odigrao je više od 60 filmskih i pozorišnih uloga.

Maksimović je glumio u filmovima "Petrijin venac", "Lepa sela lepo gore", "Poslednji krug u Monci", "Rane", "Crni bombarder", "Stršljen", u televizijskim serijama "Otpisani" i "Priče iz radionice" i drugim.

Spomen ploča Draganu Maksimoviću postavljena je 2006. godine i u međuvremenu zamenjena, jer su nepoznati vandali oskrnavili to obeležje ispisivanjem neofašističkih simbola.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво