Čitaj mi!

Licence uvode red u staračke domove

Inspekcija u prošloj godini zatvorila 16 domova za stare koji su radili bez dozvole. Licence uvode red, najavljuju nadležni. Pojedinim vlasnicima domova jedini motiv za rad je zarada, pa su korisnike smeštali u neuslovne objekte, a o njima je brinulo nestručno osoblje.

Prošle godine, inspekcija Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike je zatvorila 16 privatnih domova za stare zbog nezakonitog rada. Protiv nekih su pokrenuti i postupci pred sudom. Uvođenjem licenci će kontrola ustanova socijalne zaštite biti stroža, a usluge će pružati samo oni koji ispune najviše standarde. U 41 državni i 123 registrovana privatna doma, smešteno je oko 12.000 najstarijih.

Ilija Pavlović, profesor škole za dizajn u penziji, vodio je kaže zdrav život. Bolest nažalost ne bira. Posle moždanog udara, želeo je da život nastavi u domu.

"Ovakva bolest ne dozvoljava život kod kuće. Zadovoljan sam, živ sam, sretan sam i to je moja satisfakcija", kaže Ilija.

Pri odabiru doma, njegova ćerka Jasmina Brkić vodila je računa o tome da dom pre svega ima dozvolu za rad i uslove za oporavak neophodne njenom ocu. Kaže da u domu treba da ima svoju sobu, kupatilo,  kompletnu uslugu koja se odnosi na medicinski tretman a važan joj je i položaj doma zbog obilaska.

Domovi u Srbiji nisu samo socijalne, već sve više i zdravstvene ustanove. Posle teških bolesti, moždanih udara, hemoterapija, za mnoge, neretko i mlađe osobe, dom je jedino rešenje.

"Bolnice ne mogu da drže toliko slučajeva na duži rok ili za stalno. Takve slučajeve vraćaju kući. Porodice su prinuđene da se snalaze kako umeju i znaju. Tako je jedino rešenje i izlaz da se smeste u starački dom", kaže Marija iz Doma za stare "Agape".

Pojedinim vlasnicima domova jedini motiv za rad je zarada, pa su korisnike smeštali u neuslovne objekte, a o njima je brinulo nestručno osoblje. Uvođenjem sistema licenciranja, takvima bi trebalo da se stane na put.

Socijalna radnica Ivana Galić kaže da je jako bitno ispuniti sve te standarde iz prostog razloga što se ovde radi o životu korisnika.

"Otvorani su razni domovi, privremeni smeštaji gde nisu imali ni adekvatnu ni zdravstvenu negu, nisu imali čak ni sve obroke", navodi Galićeva.

Prošle godine inspekcija je zatvorila 16 takvih objekata. Neretko se, međutim, dešava da vlasnici ponovo na novoj lokaciji nastave rad.

"Mi nememo mehanizam da uđemo u trag njima ali pokušavamo i koristimo različite načine da dođemo do tih domova, naročito o podacima o nastavku rada ilegalnih domova, tako da su nam dobro došle sve informacije o tome", kaže Biljana Zekavica iz Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike.

U ministarstvu kažu da ne beže od odgovornosti, ali apeluju i na korisnike i njihove rođake, kada biraju dom, da provere da li ustanova za koju se odluče ima dozvolu za rad.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 10. mar 2015, 15:00) - sanela [neregistrovani]

Zivot u starackim domovima

Dobro bi bilo kada bi se obisli i domovi koji imaju dozvolu za rad,i u takvim domovima radi nestrucno osoblje,radnici na crno koji gledaju samo da odrade te svoje sate za neku bednu dnevnicu.Sta ocekivatii dobru uslugu.Redovno citam u Beogradu se zatvaraju domovi dajte malo se skocentrisite na domove u okolini Beograda mozda mnogo vise odkrijete nepravilnosti i uslove u kojima ti stari ljudi zive.oni su mnogi zaboravljeni i od svoje porodice i od inspekcije koja bi trebala biti upoznata o njiohovom zivotu cak u domovima koji imaju dozvolu za rad.