EU u očima gimnazijalaca

Najbitnije o Evropskoj uniji, učenici Šeste beogradske gimnazije uče sami, ali i o tome podučavaju i vršnjake iz drugih škola. Partneri su im vršnjaci iz Irske, Švedske i Slovenije.

Šesta beogradska gimnazija je jedina škola u zemlji čiji su učenici i profesori uključeni u projekat Udruženja nastavnika Evrope. Za to im je uslov bila računarska pismenost i dobro znanje engleskog jezika. Resorno Ministarstvo podržava projekat.

Najbitnije o Evropskoj uniji, učenici Šeste beogradske gimnazije uče sami, ali i o tome podučavaju i vršnjake iz drugih škola. Partneri su im vršnjaci iz Irske, Švedske i Slovenije.

Uključivši se u jedan od programa Evropske unije učlanili su se u društvo 25 zemalja i 250 škola, promovišući toleranciju i multikulturalnost.

"Bila sam deo vršnjačke edukacije, odnosno vršnjački edukator, gde smo neke od tema koje smo dobili predavali svojim vršnjacima, i poprilično smo uspeli u tome, a onda smo se malo proširili, odlučili da budemo nesebični, i organizovali radionice u Dečjem kulturnom centru", rekla je učenica šeste beogradske gimnazije Andrea Lunjevac.

Koordinator projekta Sandra Plazibat kaže da su teme šta znači biti odgovoran građanin Evrope, i promocija kulture drugih naroda u Evropi koji žive na istoj teritoriji.

Profesorima predstoji formiranje sekcije nastavnika kako bi postali punopravni članovi Udruženja nastavnika Evrope. Okupiće od zaposlenih u vrtićima do profesora univerziteta.

Direktor Šeste beogradske gimnazije Rade Zejak rekao je da uključuju škole iz Novog Sada, Zaječara, iz Užica, iz Niša, i upravo nastavnici iz tih sredina će biti novi članovi novog udruženja koje će zauzeti značajno mesto kada se bude razgovaralo o našem sistemu.

"Mi takvu strukovnu organizaciju nemamo, imamo samo sindikate i druge oblike organizovanja", naveo je Zejak.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović rekao je da tim ljudi koji radi na evropskim integracijama, intenzivno radi, i u kontaktu je sa evropskom zajednicom.

"Naše škole treba da nastave, a mi ćemo da stimulišemo i da to ne bude do sada izolovan slučaj, nego da se i što veći broj škola uključi u međunarodnu saradnju", rekao je ministar.

U tu svrhu biće sačinjeni i novi nastavni planovi i programi u skladu s programima Evropske unije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 14. jan 2014, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

Preko plota

Bilo bi dobro da organizuju kreativne radionice da podosta toga nauče o svojoj zemlji-Srbiji, koja jeste evropska zemlja. Nego... mi uvek preko plota, tuđe veče i slađe.