Читај ми!

Privatni časovi, prečica do uspeha?

Pored odabira srednje škole, pred osmacima je još jedan veliki iazazov - priprema za malu maturu. Iako u školama tvrde da se radi ozbiljno i da su redovni časovi dovoljni, deca kažu da bez privatnih časova ne mogu da se spreme ni za kontrolni, ni za maturu.

Konačnu odluku o tome kako će izgledati završni test na maloj maturi s nestrpljenjem su čekali i roditelji i deca. Ali, i nastavnici koji drže privatne časove.

Učenici tvrde da bez privatnih časova ne mogu da se spreme ni za kontrolni ni za maturski ispit. Sa druge strane, u školama tvrde da se radi ozbiljno i da su redovni časovi dovoljni i za peticu i za dobar uspeh na završnom ispitu.

"Kod nas u školi je praksa da već početkom školske godine krećemo sa pripremom za prijemni ispit, odnosno za maturski ispit kako se to zove, i deca zaista nemaju razloga da uzimaju privatne časove", kaže Predrag Steljić, profesor matematike u OŠ "Vladan Aksentijević".

Da bi se što bolje spremila, deca treba da imaju podršku roditelja. Stručnjaci smatraju da su redovni razgovori u kojima se razvija poverenje ključni za uspeh đaka.

"Uloga je više u tome da ga podrži i da prati šta se dešava, a roditelji su naravno zauzeti, provode mnogo vremena na poslu, vraćaju se umorni ili nemaju posao, a to sve zajedno im otežava brigu o deci", ukazuje psiholog Zvezdana Nikitović.

Problem nedostatka vremena ili volje roditelji najčešće rešavaju po kratkom postupku - pošalju decu na privatne časove.

"Dobar deo učenika ne prati redovno nastavu, nisu aktivni u dovoljnoj meri na redovnim časovima i onda imaju potrebe za još nekim dodatnim časom kasnije kada treba da sistematizuju to gradivo i to znanje", kaže Petko Stojčetović, profesor matematike koji drži privatne časove.

Objašnjava da roditelje hvata panika i da oni imaju veću tremu nego deca, pa zbog toga insistiraju na privatnim časovima.

U brzoj trci ka cilju, privatni časovi mogu da budu privremeno rešenje. Međutim, jedino znanje i stalni rad mogu dovesti do uspeha. Položena matura jeste put do željene škole, ali novi problemi upravo tu čekaju one koji žele brze rezultate.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво