Godišnjica osnivanja Kraljevine SHS

Prva zajednička država Južnih Slovena proglašena je na današnji dan pre 95 godina. Zvala se Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi 1929. promenila ime u Kraljevina Jugoslavija. Konkretni dogovor o ujedinjenju Južnih Slovena postignut je na Krfu, gde je 1917. doneta Krfska deklaracija.

Pre 95 godina, 1. decembra 1918. proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno od 1929. Kraljevina Jugoslavija.

Kraljevina Srbija je još početkom Prvog svetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije, 7. decembra 1914. godine.

"Uverena u rešenost celog srpskog naroda da istraje u svetoj borbi za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode, vlada Kraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudbonosnim trenucima jedini zadatak, da obezbedi uspešan svršetak ovog velikog vojevanja koje je, u trenutku kad je započeto, postalo ujedno borbom za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca".

Ubrzo je usledilo formiranje Jugoslovenskog odbora 1915. godine, koji su sačinjavali istaknuti Srbi, Hrvati i Slovenci sa prostora tadašnje Austro-Ugarske opredeljeni za stvaranje nove zajednice Južnih Slovena.

Konkretni pregovori o ujedinjenju u buduću državu postignuti su na grčkom ostrvu Krf, gde je 20. jula 1917. doneta Krfska deklaracija, a u Ženevi 9. novembra 1918. godine, takozvani Ženevski sporazum. Skupu u Ženevi su prisustvovali predstavnici Kraljevine Srbije, Narodnog veća iz Zagreba i Jugoslovenskog odbora s centralom u Londonu.

U jeku raspada Austro-Ugarske pod vođstvom čelnika i pristalica Jugoslovenskog odbora u Zagrebu je proglašena Država Slovenaca, Hrvata i Srba, kao zemlja Južnih Slovena dotadašnje Austro-Ugarske.

Pošto je u Novom Sadu Velika narodna skupština prethodno 25. novembra 1918. godine donela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a dan ranije 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, u novu zajedničku državi obrazovanu 1. decembra 1918. godine, Vojvodina je stupila kao sastavni deo Srbije.

Takođe, krajem novembra "Podgorička skupština" donela je odluku o pripajanju Crne Gore Kraljevini Srbiji.

Tako je 1. decembra 1918. godine regent (od 1921. kralj) Aleksandar Karađorđević u palati Krsmanović, na Terazijama u Beogradu, proglasio stvaranje nove države - Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Godine 1929. zemlju je kralj Aleksandar preimenovao u Kraljevinu Jugoslaviju, što je samo bio dosledni nastavak izvorne koncepcije s kojom je 1918. godine i obrazovana zajednička država, i što je takođe bilo uneto u

Ustav iz 1921. godine, poznat kao "Vidovdanski" - koncepcije integralnog jugoslovenstva - odnosno uverenja da je reč o jednom troimenom narodu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 04. jan 2014, 22:33) - simic [neregistrovani]

kraljevina jugoslavija

Kraljevina Jugoslavija je trajala kratko.Da je na celu te države bio hrvatski kralj i da je glavni grad bio Zagreb trajala bi jos krace.Toliko o jugoslovenskoj ideji.Da je Štrosmajer sada živ odusevio bi se projektom evropske unije.Srbija ce uci u evropsku uniju bez srca i duse i bez gaća zahvaljujuci postojanju Kraljevine Jugoslavije i Komunisticke Jugoslavije.

(petak, 03. jan 2014, 23:07) - simic [neregistrovani]

jugoslovenska greska

kralj petar prvi oslobodioc nikola pasic i ostala politicka elita iz prvog sv rata su upropastili srpsku državu.za kralja i otadžbinu u prvom sv. ratu je poginulo 54%reproduktivnog stanovnistva.ogromne zasluge za pobedu saveznika u tom ratu imala je srpska vojska sa moralom srpskog seljaka ratnika.srpski kralj i ostali nisu eksploatisali taj uspeh da naprave srpsku nacionalnu državu.neverovatna greska.jugoslavija je bila greska.

(ponedeljak, 02. dec 2013, 12:28) - Nebojsa [neregistrovani]

Kakva greska....

Najveca greska Srbskog naroda koju smo platili milionima mrtvih srpskih glava i koju jos uvek placamo strasno neponovilo se.

(ponedeljak, 02. dec 2013, 11:00) - СЕНОВИЋ [neregistrovani]

...

Највећа глупост коју је икада иједна власт у Србији донела. Треба организовати научни скуп о улози Карађорђевића у тој апокалипси Србскога народа.Да ли су то урадили из незнања, намерно или др. разлога. Сваки србски сељак кји се тада кретао 20 километара у пречнику свога села је знао да то не треба да се ради.

(nedelja, 01. dec 2013, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

E svasta

Kome je to trebalo

(nedelja, 01. dec 2013, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

kraljevina shs

kamo srece da ta drzava nikad nije stvorena da su svi narodi gradili svoju drzavu danas bi sigurno bilo sve drugacije

(nedelja, 01. dec 2013, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

zorakuzmanovic

kamo srece da ta drzava nikad nije ni stvorena da je svaki narod gradio svoju drzavu sigurno nebi prosli sve ovo u zadnjih dvadesetak godina prvo gradili pa onda rusili uz velika stradanja nikad se ne ponovilo