Читај ми!

Strah od zime u romskim naseljima

Uslovi za život u romskim naseljima uglavnom su ispod ljudskog dostojanstva. Osim socijalne pomoći i obroka iz narodne kuhinje, kažu, pomoć u nabavci ogreva i tople odeće ni od koga ne stiže. Samo u Beogradu, u 147 romskih naselja živi blizu 57 hiljada ljudi.

Samo u Beogradu, u 147 romskih naselja živi blizu 57 hiljada ljudi. Uslovi za život u tim naseljima uglavnom su ispod ljudskog dostojanstva. Miholjsko leto i protekli topli dani idu na ruku Romima koji teško mogu sami da se pripreme za predstojeću zimu.

Osim socijalne pomoći i obroka iz narodne kuhinje, kažu, pomoć u nabavci ogreva i tople odeće ni od koga ne stiže.

Težak je život u ovakvim uslovima, kažu Romi u jednom od beogradskih nehigijenskih naselja. Zbog velikih vrućina, tokom leta česte su zaraze, puno je pacova i zmija.

Zimi je, kažu, još teže. Od socijalne pomoći i onog što zarade, ne mogu da nabave sve što im je potrebno za predstojeću zimu.

Jedno od najuređenijih romskih naselja u Srbiji nalazi se u Pirotu. Njegovi žitelji, međutim, dele sudbinu ostalih sunarodnika.

Nekima su jedina primanja ona koja se zarade na deponiji. Penzija im ne pokriva, kažu, ni osnovnu potrošačku korpu, pa je nemoguće prehraniti unuke i praunuke.

Lokalne samouprave, shodno mogućnostima, pomažu najugroženije stanovnike, među kojima su svakako i Romi. U vreme ekonomske krize, do Roma sve ređe stiže pomoć i nevladinih humanitarnih organizacija.

Živojin Mitrović iz Romskog nacionalnog saveta kaže da su pokušali da pomognu oko ogreva.

"Romski nacionalni savet je pokušao nešto da uradi, da nešto malo ogreva i drva stigne do naselja. Potrebe su mnogo, mnogo veće i prevazilazi okvire Srbije", kaže Mitrović.

Rešavanjem pitanja ličnih dokumenata, zdravstvenog osiguranja, socijalne pomoći, država je napravila ogroman korak ka uključivanju Roma u društvo.

Zahvaljujući pedagoškim asistentima i zdravstvenim medijatorima veći broj romskih mališana upisuje se u škole, a smanjena je i smrtnost romske dece.

Veliki problem, međutim, i dalje su nehigijenska romska naselja. Mada postoje različiti projekti za njihovo raseljavanje, to se dogodi tek kada se nađu na putu neke infrastrukturne investicije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи