Читај ми!

I biblioteka i drugi dom

Biblioteka "Trifun Dimić" u novosadskom naselju Šangaj postoji samo tri godine i već ima preko četristo članova od kojih su većina mališani romske nacionalnosti. Prvu romsku biblioteku na Balkanu mališani ovog naselja doživljavaju i kao svoju, drugu kuću.

Za tri godine rada ogranak Novosadske biblioteke "Trifun Dimić" u naselju Šangaj stekao je oko četiristo članova, od kojih su većina deca, romske nacionalnosti. Biblioteka koja nosi ime pisca i najvećeg romologa kod nas ima oko četiri hiljade knjiga. Prvu romsku biblioteku na Balkanu mališani ovog naselja doživljavaju i kao svoju, drugu kuću.

Stevan, Saška i Željana u biblioteku dolaze svakoga dana. Kažu da oni i njihovi drugari osim dobre knjige ovde mogu da dobiju pomoć u učenju i izradi domaćih zadataka. Zahvaljujući bibliotekarki Dragani, u brojnim radionicama stiču znanja o kulturi istoriji, odlaze u pozorišta, bioskop.

Romska deca koja dolaze u biblioteku su izuzetno zadovoljna onim što im ona pruža.

"Primetila sam da se oni jako teško deklarišu se da su Romi. Nakon što sam ja bezbroj puta isticala da sam ja romske nacionalnošti i da sam završila fakultet oni pošto vide uzor u meni, počeli su lakše da se deklarišu po pitanju njihove nacionalne pripadnosti. Tako da nisu više bili Mađari ili Rumuni", kaže bibliotekarka Dragana Dimitrov.

Od nedavno je ova profesorka književnosti postala i servirka. Na njenu inicijativu, zahvaljujući razumevanju nadležnih, u ovu biblioteku svakog dana stiže donacija od 25 obroka. Za neku od ove dece to je i jedini kuvani obrok u toku dana.

"Nije joj teško da posle deljenja tih obroka opere sve, velika je to pomoć. Znate, kada je to jedini obrok, to je velika stvar. U ovoj sredini od knjiga se ne živi, ali uz obrok i knjiga je velika stvar", kaže Milica Kirćanski, pomoćnica direktora biblioteke Novog Sada.

Romska deca su takođe zadovoljna i obrocima u biblioteci.

"Deca su radosna jedva čekaju da dođu u biblioteku. Ovoga puta, uzmu hranu, odnesu kući, ručaju pa se vrate, da mogu na miru da uče", kaže Dragana Dimitrov.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, u Srbiji živi oko 150 hiljada Roma, mada se procenjuje da je taj broj mnogostruko veći. Samo pet posto Roma ima stalni posao, a više od osamdeset odsto ukupne romske populacije u Srbiji je nepismeno. Ovde veruju da bi ovakve ustanove i pristup deci - mogle da promene tu statistiku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво