Čitaj mi!

Obnova manastira Hilandar

Manastir Hilandar devet godina posle velikog požara uspešno se obnavlja, a radovi su postupni, da bi se sačuvala autentičnost svetinje. Uporedo sa građevinskim delom, oporavlja se i ekonomija manastira.

Bratstvo manastira Hilandara obnovilo je nešto više od 50 odsto izgorelih konaka i drugih manastirskih objekata. Obnova se odvija postupno, tako da se ne naruši autentičnost koju je manastir imao pre požara. Uporedo s tim, monasi obnavljaju i ekonomiju manastira.

Požar iz 2004. godine je najveći u osmovekovnoj istoriji Hilandara. Dve godine kasnije započeta je i najveća obnova tog manstira. Prvo su raščišćeni izgoreli objekti, pripremljena je projektna dokumentacija i 2006. su počeli radovi. Svedok tog procesa je arhimandrit Metodije, izabran na tron igumana Hilandara 2010. godine.

"Do sada je obnovljeno nešto više od 50 posto onoga što je izgorelo. Prvo smo obnovili konak iz 1814. godine, a posle toga smo odmah preuzeli obnovu najvećeg od svih izgorelih konaka. To je konak iz 1821, jer njegovom obnovom praktično završavamo najveći deo izgorelog dela i on se sada privodi kraju", kaže iguman Metodije.

Zajedno sa obnovom konaka radi se treća celina, odnosno ulazni kompleks manastira, pa je Hilandar, praktično, čitav u obnovi. Uporedo sa obnovom izgorelog dela, monaštvo rekonstruiše i delove manstira koji su stradali od zuba vremena.

Pirg Svetog Đorđa ima najstariji živopis u manastiru. Živopis iz 12. veka je bio ugrožen zbog prokišanjavanja krova.

"Iako taj objekat uopšte nije stradao u požaru, mi smo bili prinuđeni da krov zamenimo da bismo zaštitili najstariji živopis. Takođe radimo i druge objekte koji su ugroženi, tako da slobodno možemo da kažemo da je obnova koje sada vrši najveća u istoriji Hilandara, posle onog velikog poduhvata koji je bio u vreme svetog kralja Milutina", kaže iguman.

Pretpostavlja se da će kompletna obnova manastira potrajati više godina. Uporedo 50 monaha obnavlja i ekonomiju manastira, vodeći se idealom da sve što je im potrebno proizvode sami.

broj komentara 17 pošalji komentar
(sreda, 16. okt 2013, 15:42) - Tralala [neregistrovani]

lala

Odgovor:
U velikom broju objekata gde sam ja bio nema protiv pozarne instalacije, nema alarma za dim, nema ni protivpozarnog cebeta. Ali kada se pojavi pozar onda kukulele. Ovo vazi za mnoga obdanista, muzeje, skole, crkve itd da ne nabrajam. Ko na to obraca paznju zna o cemu govorim. Ne kosta mnogo ali moze ne da spasi samo zivote nego i cele objekte.

(sreda, 16. okt 2013, 14:30) - Srbin CG [neregistrovani]

Sveta Gora

Na Svetu Goru, ne samo na Hilandar, žene ne smiju da uđu. Procedura je malo komplikovana ako putuješ u svojoj režiji, zato bih ti preporučio za prvi put da ideš preko neke agencije, ili sa nekim ko je već bio ranije. Inače je Hilandar daleko od obnove, nemo mi para za to. Valjda se stanje jedne države i naroda najbolje vidi po tome kakve su joj svetinje.

(sreda, 16. okt 2013, 14:20) - Nenad [neregistrovani]

avaton

Srbine iz slovenije, žene ne mogu kročiti na svetu goru jer je na snazi AVATON, ali mogu krstariti brodom oko svete gore, dok vi budete na njoj. Možete otići i vrastiti se u istom danu, ali ništa nećete videti ni doživeti kako kada bi ste prenoćili i sutradan se vratili, dok vas supruga čeka na primer u nekom hotelu.

(sreda, 16. okt 2013, 14:07) - anonymous [neregistrovani]

Srbin iz Slovenije

Razmišljam da obiđem te naše svetinje. Jeli istina, da ženske nemaju pravo posjetiti Hilendar pošto sam planirao da idem sa ženom. Molim Vas, da mi neko odgovori ko je več bio tamo?
Hvala i puno pozdrava za sve!

(sreda, 16. okt 2013, 13:24) - anonymous [neregistrovani]

@fino lepo

Gospode Boze! Sta ce im radnik Albanac, zar nema dovoljno Srba da rade? Zar najveci neprijatelji da nam skrnave i unistavaju svetinje???

(sreda, 16. okt 2013, 13:11) - *vase ime [neregistrovani]

fino lepo

Nekako ce se to obnovit i dovest u stanje u kakvom je bilo...samo kako ce se to sacuvat od novih nasrtaja, posto se prica da je pozar podmetnuo radnik albanac.

(sreda, 16. okt 2013, 13:06) - anonymous [neregistrovani]

Re:lala

Izvini lalo, ali to sto si rekao bas tralala. Zar mislis da monasi sami obnavljaju a ne strucnjaci koji su napravili projekat obnove manastira postujuci verski ali gradjevinski, optimalni nacin obnove. Razmisli malo.

(sreda, 16. okt 2013, 11:59) - Tralala [neregistrovani]

lala

Mislim da bi bilo pametno da se u mnoge te objekte ugradi protivpozarna intalacija. Ovako pozar napravi stetu od par miliona pa se gradi, pa zemljotres, poplave itd pa se opet gradi. Mislim da se novac moze potrositi na pametniji nacin kako bi se sprecila obnavljanja na svakih 20 godina. Ovo je vazno ne samo za verske nego i kulturne objekte koje kostajudjavo i po da se obnove.

(sreda, 16. okt 2013, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

светиња

Пре 20 дана имао сам ту привилегију да посетим ту нашу светињу.
Хиландар се обнавља али, пошто сам био и у руском манастиру, са знатно мање мајстора и механизације у односу на руски.
Очигледно је да су прилози за обнову ''утањили'' па, позивам да се дају прилози, без обзира да ли били у посети или не.

(sreda, 16. okt 2013, 11:02) - anonymous [neregistrovani]

Srbi

Preporucujem SVAKOM Srbinu da ode i poseti ovo sveto mesto.
Bio sam tamo pre dve godine. Dozivljaj nemoze da se opise.
Posto mi je sin porastao - spremamo se da odemo zajedno i osetimo taj mir i spokoj kao i neku nevidjenu energiju koja izlazi iz te svetinje.