Protestna šetnja LGBT

Nezadovoljni odlukom Vlade Srbije da zabrani Paradu ponosa, aktivisti LGBT zajednice okupili su se u petak uveče ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj, posle čega su održali protestnu šetnju. Skup je protekao mirno i bez incidenata.

Grupa LGBT aktivista prošetala je u petak oko 23 časa centrom Beograda, uprkos proceni naldežnih državnih organa da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje Parade ponosa, a protestna šetnja koja je krenula od Vlade Srbije do Doma Narodne skupštine prošla je bez incidenata.

Grupa od nekoliko desetina aktivista je, praćena novinarima, prošetala od Vlade ulicom Kneza Miloša do Skupštine, kako bi, prema rečima organizatora, Prajd bio održan uprkos zabrani.

Učesnike šetnje, koji su razvili zastave duginih boja, pratila je policija u opremi za razbijanje demstracija. Učesnici su nosili i transparente "Ovo je Prajd, ovo je Srbija", "Pobeda, Pobeda", "Živela ljubav".

"Nećemo se skloniti, jer nismo mi ti koji treba da budu sklonjeni sa ulica, niti treba da budemo izolovani. Ovo je prvi korak da bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se krijemo", rekla je članica organizacionog odbora Maja Mićić.

"Time što je zabranjena Parada ponosa neće nestati svi problemi na koje ukazujemo. Parade će biti večeras i sutra i tokom svih 365 dana u godini", rekla je Mićić.

Biro za koordinaciju službi bezbednosti je, posle više od tri sata rasprave, u petak doneo odluku da se Parada ponosa ne održi iz bezbednosnih razloga.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da su bezbednosne procene pokazale da je moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira.

Dačić je rekao da se ne dovodi u pitanje političko opredeljenje zemlje da se poštuju prava svih građana, ali da je od toga važnija njihova bezbednost.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се