Čitaj mi!

Odbijena tužba za bombardovanje Varvarina

Nemački Ustavni sud odbio tužbu porodica žrtava napada NATO na most u Varvarinu 1999. godine. Obeštećenje mogu zahtevati države, ali ne i privatna lica, navodi se u obrazloženju suda.

Ustavni sud u Nemačkoj odbio je tužbu koju su podnele porodice žrtava vazdušnog napada NATO na most u Varvarinu, uz obrazloženje da obeštećenje mogu zahtevati države, ali ne i privatna lica, javio je Dojče Vele.

Tužba zbog bombardovanja mosta u srpskom mestu Varvarin 30. maja 1999. godine je prošla kroz sve instance nemačkog pravosuđa i sada je nemački Ustavni sud stavio tačku na taj slučaj, naveo je nemački radio.

U obrazloženju suda navodi se da ne postoji međunarodnopravno zasnovana mogućnost za obeštećenje u ovakvim slučajevima.

Sud dodaje da nije dokazana ni povreda pravila službe, kako se navodi u tužbi.

U obrazloženju se kaže da ne postoje "opšta pravila međunarodnog prava po kojima pojedinci prilikom kršenja humanitarnog međunarodnog prava imaju pravo na nadoknadu štete".

Međutim, sudsko veće je izričito naglasilo da izbor vojnih ciljeva može biti predmet sudskog razmatranja.

Nemački avioni nisu bili direktno uključeni u napad na most, ali su nemački "Avaksi" bili uključeni u osmatračku podršku akcije.

U obrazloženju se takođe dodaje da nemački vojnici nisu prekršili svoja pravila službe, jer nije dokazano da su nadležni oficiri bili informisani o konkretnim okolnostima planiranog napada.

Osim toga, Nemačka je, kako se navodi, bila uključena samo u "preventivno sastavljanje liste mogućih ciljeva na kojoj jeste bio i varvarinski most", ali, kako sud smatra, "time nije doneta odluka o napadu na most".

Tek pri donošenju konkretne odluke da se most napadne potrebno je postupiti sa posebnom pažnjom, ali u toj odluci Nemačka nije uzela učešće, niti je, kako to nalažu pravila NATO, bila obaveštena o predstojećem izvođenju konkretnog napada.

U napadu aviona NATO 30. maja 1999. godine, poginulo je 10, a povređeno 30 civila, od čega njih 17 teško.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 04. sep 2013, 15:17) - Markovljev [neregistrovani]

Dobro se ogradjuju

Medjunarodni razbojnice se dobro ogradjuju medjunarodnim pravom, samo se pitam kada tako dobro znaju medjunarodno pravo, kako su došli do toga da mogu da bombarduju suverenu zemlju bez Rezolucije UN. NATO jeste medjunarodna organizacija i zemlje osnivači i članice snose punu odgovornost za divljanje nad Jugoslavijom i zato bi morali da plate svu štetu 100% plus posledice po zdravlje ljudi, ali to je neko drugi morao da vodi Srbiju a Demokratska stranka koja se ponosila time da će zemlje NATO dati pola para za izgradnju uništenih objekata. Šta je sa zdravlje miliona ljudi koji će nositi posledice i pedeset godina od okončanja bombardovanja.

(sreda, 04. sep 2013, 13:58) - Miomir Maksimcev [neregistrovani]

Zakljucak

Tuzbu treba da podnese Republika Srbija. Ne razumem zbog cega to do sada nije ucinjeno.