Čitaj mi!

Sudbina Rankovića, sudbina Jugoslavije

Bilo je potrebno skloniti Leku, da bi došlo do raspada SFRJ, ocenjuju Rankovićevi sinovi, u ekskluzivnom razgovoru za Oko. Istoričari i publicisti Rankovića vide kao simbol oslobodilačkog rata i stvaranja Jugoslavije, kao jednog od najupornijih branilaca Jugoslavije.

Povodom tridesetogodišnjice smrti Aleksandra Rankovića gosti emisije Oko bili su istoričar Mile Bjelajac i novinar i publicista Pero Simić. Rankovića vide kao simbol oslobodilačkog rata i jednog od najupornijih branilaca Jugoslavije.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko 11

Aleksandar Ranković najpre je bio simbol jednog vremena, oslobodilačkog rata i stvaranja Jugoslavije, a onda je postao negativan mit, da bi u vreme 80-ih godina polako počelo da dolazi do dekonstrukcije tog mita, ocenjuje istoričar Mile Bjelajac viđenje Rankovićeve uloge u istoriji.

Smatra da je sigurno Aleksandar Ranković bio jedan od branilaca Jugoslavije.

Podizanjem narodnog ustanka Ranković se svrstao u tvorce Jugoslavije, ocenjuje novinar i publicista Pero Simić. Po njegovom mišljenju, Ranković je najpre bio pristalica jake Jugoslavije, ali kada je 1962. shvatio da u jakoj Jugoslaviji svi stvaraju jake republike, onda je on "postao pristalica jake Srbije u jakoj Jugoslaviji".

Viđenje Rankovićeve uloge menjalo se u zavisnosti od toga da li je drugi najmoćniji čovek SFRJ ili je "državni neprijatelj".

Tako je posle 1966. prenaglašena njegova uloga u stvaranju Golog otoka, ocenjuje Bjelajac.

Tvrdi da Ranković jeste "sprovodio tu ideju", ali da je odluka da se izoluju nepodobni bila i Titova.

"Čak za Rankovića postoje svedočenja da je nastojao da to bude ublaženo", navodi Bjelajac.

Simić podseća da je Ranković osudio zločin nad Albancima, kada je izvršena odmazda u Baru, "što ga profiliše kao čoveka koji bdi nad jugoslovenstvom".

Albanci su Rankoviću najviše zamerali razoružavanje 1956. godine, šta je bilo Titovo delo, ali to je prikazano ne samo kao Rankovićev nego kao srpski teror, da bi se opravdalo odvajanje Kosova koje je ubrzo počelo, kaže Simić.

Navodi da je tako nastala legenda da je Ranković bio tvorac velikosrpske politike.

Brionski plenum - uvod u kraj SFRJ

Smena Aleksandra Rankovića na Brionskom plenumu označila je na neki način i kraj Jugoslavije, jer uvod u raspad države počinje upravo sa početkom dominacije Edvarda Kardelja, ocenjuje Simić.

Podseća na Kardeljev stav da će "slovenačko pitanje" biti rešeno tek kad Slovenija bude samostalna, napominje da su i članovi KP Hrvatske imali sličan stav o svom nacionalnom pitanju.

S druge strane, Srbi, posebno oni u republikama izvan Srbije, verovali su u parole za koje su se borili u ratu, ocenjuje Bjelajac.

Pero Simić kaže da postoji uverenje da je najnacionalniji srpski komunista tog vremena bio Slobodan Penezić Krcun.

Navodi izjavu Aleksandra Rankovića u kojoj se pominje Krcunovo ubistvo.

"Da nisu ubili Krcuna, i sklonili generala Hamovića i Miloja Milojevića ne bi mogli da rade ono što rade", citirao je Rankovićeve reči Pero Simić.    

Sahrana Aleksndra Rankovića, na koju je umesto 1.000 ljudi kako je vlast očekivala, došlo sto hiljada više, pretvorila se tako u politički događaj, neki čak procenjuju i da je to bila prva pobuna Srba protiv titoističkog režima.

Simić, takođe, smatra da je to bila pobuna, ali i da je sahrana bila i izraz "kolektivnog osećanja nepravde koja je naneta Rankoviću".

Da li bi istrija SFRJ bila drugačija da nije bilo smene Aleksandra Rankovića i Brionskog plenuma - teško je proceniti.

Bjelajac kaže da nije čak moguće reći ni da li bi ili ne bilo Ustava iz 1974. godine.

Simić, ipak, tvrdi da bi se istorija pisala drugačije i da je Jugoslavija, sasvim sigurno, najveća žrtva Brionskog plenuma.

broj komentara 31 pošalji komentar
(utorak, 20. avg 2013, 22:01) - Miroljub [neregistrovani]

Drug Marko

Rankovic je bio mnogo mocan covek u njegovom vremenu vladavine. Tadasnje policije su se svi plasili a on je bio na celu.
Ja se divim tako uticajnom coveku.

(utorak, 20. avg 2013, 21:16) - anonymous [neregistrovani]

kom

Krcun, Ranković, liberali, Koča Popović,...jasna je paralela. Drugi je zbog fotelje ćutao dok su ovom predhodnom smeštali, i to predstavlja tragediju srpske političke elite u Jugoslaviji.
Inače nije Ustavom iz 1974 podeljena Srbija na 3 republike, već je dobila 2 pokrajne. Srbije je izgubila Makedoniju, Bosnu i Crnu goru ustavom iz 1943 godine, medjutim to je bila neminovnost zbog okolnosti koje su pratile takvu državu. Velika Srbija je podrazumevala totalitarizam u navedenim republikama i kao takva je bila neodrživa. Verujem da je to trebao biti nauk, ali nije...

(utorak, 20. avg 2013, 21:01) - anonymous [neregistrovani]

mozda

Ljudineznam sta ko misli i sta je prava istina ali znam da su svi oni koji su mislili dobro Srbiji sklonjeni na vreme a ostali samo mufljuzi koji rade samo za pare a tu su vecinom pojedini srbi a sto se tice Tita on je poginuo na Drvaru jer je tad ranjen i moj pokojni ujak a ostalo je laz.

(utorak, 20. avg 2013, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

jad i beda

Pa ovaj necovek je odgovoran za Goli Otok. Nista drugo ne treba ni pominjati. Ja se takvih Srba stidim. Njegove ljudske osobine najbolje su 'oslikane' recima iz gore navedenog naslova. Vladimir Zaric, Prva Proleterska

(utorak, 20. avg 2013, 14:54) - Гусла [neregistrovani]

Распад Југославије

Ми срби као народ морамо се научит од прошлости. Због Југославије ми данас испаштамо, а поготово због устава из 1974, где је Србије распарчена у три републике и две аутономне покрајне. Сети те се, пре стварање Краљевине СХС (Југославије), Србија је била: данашња Србија, са Косметом и Војводину, и Црну гору и Македонију. То су све комунисти, са титом на челу уништили! Тај комунизам је наш пад био. Зато је време да се вратимо нашим корјењима, а то јесте наша Црква, Ћирилица, и Круна, то јест Монархија!

(utorak, 20. avg 2013, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

...

Sve sto je valjalo, umrlo je sa Jugoslavijom.

(utorak, 20. avg 2013, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

Druže Tito... - istina o begu iz bolnice

Kao studentu u Zagrebu mi je pre 35 godina jedan čovek, koji je rat proveo kao izbeglica u Beogradu ispričao: beg iz bolnice u seriji "Otpisani" je kozmetika. Nediću je javljeno za pripremu bega Rankovića a on je rekao. "Neka beži, jedan Srbin u životu više". I zbog toga Nedić 1945. nije smeo živ da saćeka suđenje.

(utorak, 20. avg 2013, 12:11) - anonymous [neregistrovani]

???

ova tema je za istoriju,imamo mi vaznije teme danas u svakodnevnom zivotu.

(utorak, 20. avg 2013, 11:57) - anonymous [neregistrovani]

Tito

je kao div iz bajke,izasao iz bajke izvrsio svoje delo i opet se vratio u bajku.

(utorak, 20. avg 2013, 11:46) - anonymous [neregistrovani]

sigurno...

jeste, jugoslavija se raspala zbog srba... ma nemoj