Čitaj mi!

Sećanje na junake sa Cera

Na Ceru odata počast učesnicima jedne od najznačajnijih bitaka srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koja je okončana na današnji dan, pre 99 godina. Sećanjem na hrabre pretke slavimo život i mir, poručio u Tekerišu premijer Ivica Dačić.

Kraj Spomen-kosturnice u Tekerišu obeležena je 99. godišnjica Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. U ime Vlade Srbije lovorov venac na spomenik cerskim junacima položio je premijer Ivica Dačić. 

Vence su položili i predstavnici ambasade Slovačke, društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova i udruženja za poštovanje tradicije.

Obraćajući se građanima, premijer Dačić je rekao da se Republika Srbija seća i poklanja veliku pažnju na događaje i žrtve iz prošlosti, naročito iz Prvog svetskog rtata.

Odajući počast cerskim junacima, premijer je naglasio da ne smemo zaboraviti hrabre pretke i vojvodu Stepu Stepanovića. Sećanjem na njih, rekao je Dačić, slavimo život i mir.

"Okrenuvši se budućnosti, ne zaboravljamo naše pretke koji su izgubili život u Prvom svetskom ratu, a posebno u Cerskoj bici. Sećajući se njih, kao i njihovog zapovednika - slavnog generala i vojvode Stepe Stepanovića - mi slavimo život, a ne smrt", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, dužnost i odgovornost Srbije je da neguje sećanje na svoje pretke, ali i da istraje u građenju društva zasnovanog na vrednostima i idealima humanizma i nenasilja. 

Posebno ne smemo pred sledeću godinu i obeležavanje godišnjice sarajevskog atentata dozvoliti reviziju istorije koju će neke evropske zemlje pokušati da urade, rekao je Dačić.

"Mi danas, 100 godina posle Prvog svetskog rata moramo da se borimo protiv revizije koja pokušava da kaže da su Srbi krivi zbog Sarajevskog atentata, ne uvažavajući činjenicu da je taj atentat samo iskorišćen kao povod za imperijalističke i osvajačke težnje Austrougarske i Nemačke, a njima se tada pridružila i Bugarska", rekao je Dačić.

Cerska bitka, koja se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata i to je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bitki, pripadnici srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

Cerska bitka je i prva pobeda neke vojske Sila Antante u Prvom svetskom ratu.

broj komentara 19 pošalji komentar
(utorak, 20. avg 2013, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

vjerovali ili ne

Nacionalni sastav austrougarske 5. armije koja je napala Srbiju i bila poražena na Ceru bio je nakon mobilizacije :
Srbi 22% (!!), Hrvati (i muslimani) 37%,
Mađari 18%, Njemci 13%, ostali (Slovaci, Rumunji, Slovenci ..) 10%.
5. armija se mobilizirala na području BiH, Hrvatske i Vojvodine pa je ovakav nacionalni sastav logičan.

(utorak, 20. avg 2013, 09:27) - anonymous [neregistrovani]

Slava im!

Neka im je vecna slava i hvala. E da su nam takvi junaci i ljudi danas.

(utorak, 20. avg 2013, 07:25) - anonymous [neregistrovani]

Jooooj bre davezu !!!

Ma covece kakav kralj pa i da se postavi na celo drzave , ja licno nemam nista protiv , opet bi imao samo protokolarnu funkciju i nista vise . I sta bi dobio sa time .... samo jos jednu stavku na poreskoj knjizici .... nemoj biti smesan.

(ponedeljak, 19. avg 2013, 22:40) - MISANOCI [neregistrovani]

android

Neka im je vecna slava!

(ponedeljak, 19. avg 2013, 21:56) - anonymous [neregistrovani]

Posle 100 god

Sećanje na moga dedu učsnika cerske bitke pričaomi je. Imalismo protivnika sa druge strane brine i borijo se protiv nas srpske vojske. Nešo kasnije postao taj Jugoslovenska omiljena ličnost, kobi to mogao biti neka mi objasni jamu se zahvaljujem.

(ponedeljak, 19. avg 2013, 21:13) - Димитрије СЦГ једна породица [neregistrovani]

Понос Српства

Кости српских јунака који су своје животе дали за слободу српског народа уткане су као арматура у темеље српског идентитета.Сјетимо се оних који су нам у ослободилачким ратовима даровали слободу,стидимо се оних који су нас у миру под јарам непријатељски упрегли.Слава српским јунацима

(ponedeljak, 19. avg 2013, 20:59) - Војвода [neregistrovani]

Текериш

„Дођи швабо да видиш шта је српски Текериш!“

(ponedeljak, 19. avg 2013, 20:58) - Kobra [neregistrovani]

Sledece godine

Dace bog da komunisticka vlast padne i dodje kralj pa on koji je jedini legitimni naslednik svog slavnog dede koji je bio vrhovni komandant vojske Kraljevine Srbije, ovu svecanost uvelica a drzava da da malo para da se sredi muzej.

(ponedeljak, 19. avg 2013, 20:56) - radeewien@ojooo.com [neregistrovani]

pomen

ko pomenu Tita,zar hocete da se ovim junacima kosti prevrcu u zemlji....

(ponedeljak, 19. avg 2013, 20:44) - anonymous [neregistrovani]

sloboda

Slava cestitim i pravim junacima na koji svaki
normalan covjek treba da se ponosi,jer to je nasa prava vojska i samo takvi kakvi su oni bili tako i danas svi treba da se borimo za nase pravo ,slobodu i ocuvanje onoga sto su nam nasi hrabri i cestiti predaci ostavili.Sa najvecim postovanjem za sve junake neka im je vjecna Slava i hvalahvala