Položaj Srba u regionu sve gori

Godišnji izveštaj Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda ukazuje da položaj Srba u regionu, ne računajući Rumuniju i poboljšanje u Mađarskoj i Sloveniji, postaje sve gori.

U poslednjih pet godina položaj 1,85 miliona Srba u regionu, ne računajući Rumuniju i blago poboljšanje u Mađarskoj i Sloveniji, postaje sve gori, upozorili su predstavnici Naprednog kluba predstavljajući svoj peti godišnji izveštaj o političkim pravima srpskog naroda.

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić konstatovao je da je pogoršanje prava Srba u regionu posledica nastojanja da se ukine Republika Srpska, činjenice da je Crna Gora pred bankrotom, da je u krizi ustavno konstituisanje Makedonije i da je Hrvatska ušla u EU.

"Uprkos tome što je RS uspela da se odbrani na mnogim poljima i što njeni građani pokazuju veliki stepen odgovornosti na izborima i glasaju za državotvorne stranke, očekujemo da će 2014. godina biti vrhunac pritisaka na RS", kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, i sama Srbija neaktivnom politikom doprinosi pogoršanju položaja Srba u BiH, a to se posebno odnosi na srpska prava u Federaciji BiH koja su daleko ispod prava koja uživaju Bošnjaci i Hrvati u RS.

On je upozorio da je asimilacijom i ukidanjem prava Srba suštinski na gubitku svetska kultura i baština, i konstatovao da je trenutna situacija u Srbiji samo varljivi mir, nalik punskom miru koji je Rim nametnuo Kartagini.

Antić je najavio da će, s obzirom da su Srbi podstaknuti da se uključe u institucije Prištine, od sledeće godine u istraživanja Naprednog kluba biti uključeno i Kosovo-UNMIK.

U izveštaju Naprednog kluba konstatuje se da u Crnoj Gori nije rešeno pitanje statusa srpskog naroda, da su pojačani pritisci na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, da nisu regulisana pitanja državljanstva, kao ni prosvetna i kulturna prava, pre svega upotreba srpskog jezika.

Nova Vlada Srbije je, kako se konstatuje, prekinula politiku podrške kulturi i prosveti koja je ranije vođena prema srpskom narodu u Crnoj Gori.

Pritisci na autonomiju Srba u BiH

Kada je reč o Republici Srpskoj i BiH, u izveštaju se upozorava da su sve jači i učestaliji pritisci u pravcu ograničavanja autonomije srpskog entiteta, da je umanjen intenzitet odnosa između Srbije i RS, kao i da je pojačana kampanja protiv RS u delu medija u Srbiji.

U izveštaju se ocenjuje da je protekla godina bila nesumnjivo najteža za srpski narod u Hrvatskoj, gde nije napravljen pomak u pogledu povratka imovine, izbeglica i prognanika, ostvarivanja prava na penzije i prva na upotrebu maternjeg jezika.

Takođe, oslobađanje hrvatskih generala pred Haškim sudom, stalna diskriminacija Srba koja dolazi iz svih krugova javnosti i neadekvatna politika sadašnje Vlade Srbije doprineli su veoma lošim prilikama u kojima se nalazi srpski narod u Hrvatskoj.

Milan Dinić iz Naprednog kluba istakao je da se u Hrvatskoj institucionalizuje antisrpska politika i da je svakog meseca mogao da se zabeleži neki incident usmeren prema Srbima.

"U Hrvatskoj postoji jasna tendencija da Srbi prihvate ono što se desilo nad njima i 'Oluju' prihvate kao pobednički događaj, a Hrvatska je u onome što naziva samoodbranom zapravo počinila genocid", rekao je Dinić.

U izveštaju se konstatuje da je i u Makedoniji nastavljen progon pravoslavne Ohridske arhiepiskopije, na šta država Srbija ne reaguje, da u Albaniji postoji kontinuitet u nepoštovanju prava oko 30.000 Srba, koji nemaju status nacionalne manjine, čak ni pravo na nealbanizovana imena.

Asimilacija Srba u Sloveniji i Mađarskoj

U Sloveniji se, kako se navodi u izveštaju, nastavlja proces asimilacije Srba, koji još nemaju status nacionalne manjine, u Mađarskoj se, iako je to jedina država regiona gde je zabeležen porast broja Srba između dva popisa, merama nove vlade položaj nacionalnih manjina pogoršava, a najveći probem je asimilacija, odnosno nemogućnost da se očuva kulturni i nacionalni identitet.

Rumunija je, kako je procenio Napredni klub, jedini svetao primer u regionu, jer u toj državi Srbi uživaju institucionalnu zaštitu, integrisani su u političke strukture i imaju aktivan kulturni život.

Izveštaj Naprednog kluba je, inače, kako ističu autori, napravljen na osnovu javno dostupnih izveštaja i dokumenata i bez finansijske i logističke pomoći Vlade Srbije ili bilo koje druge vlade.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 04. avg 2013, 19:57) - Саша из Скопља [neregistrovani]

Дилема

Поштована редакцијо, обрадован сам што се ето неко сетио нас Срба из опкружења, а у том опкружењу смо и ми Срби из Македоније. Прочитао сам на тренутак о нашем положају у Македонији и како је неко искоментарисао о политици реципроцитета. Само бих укратко хтео да искоментаришем да ми у Македонији делимо судбину и сва права равноправно са македонским народом. Нити у једном тренутку нисмо се осетили као грађани другог реда. А што се реципроцитета тиче, хтео бих упутити питање државном врху, дали је у реду после онакве спектакуларне прославе на Зебрењаку код Куманова поводом 100 године победе над Турцима, недозволити Македонском државном врху прославу и полагање цвећа у манастиру Св.Прохор Пчињски поводом 2.Августа дана државности Македоније и заседања АСНОМ-а? Са таквом политиком, подрива се поверење између два братска народа. Где је ту председник Николић да реагује и извини се председнику Македоније Ђорђе Иванову? Реципроцитет и политика је нешто више од кратковидости драга господо. Немојте се секирати за нас,оставите нас на миру, јер ваше секирације учиниће наше животе горим.

(nedelja, 04. avg 2013, 16:54) - anonymous [neregistrovani]

reciprocitet

sve zemlje sveta u odnosu prema dr.drzavama primenjuju princip reciprociteta/kako ti meni tako ja tebi/zasto nasa vlada to izbegava,uopste mi nije jasno.

(nedelja, 04. avg 2013, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

Лош положај Срба

Добро је да неко пише о томе. Хвала РТС-у и што чешће извештавајте о овоме.