Читај ми!

Razvoj dunavske regije u Srbiji

Na obeležavanju Dana Dunava krstarenjem Savom i Dunavom, šef Delegacije EU Vensan Dežer poručio da Dunav, kao transportna osa Evrope, može biti osa razvoja zemalja kroz koje protiče. Austrija i EU donirale sredstva za sprovođenje Dunavske strategije.

Kroz Projekat društeveno-ekonomskog razvoja dunavske regije u Srbiji Evropska unija i Austrija donirale su 19,5 miliona evra za sprovođenje Dunavske strategije, koja promoviše saradnju zemalja duž vodotoka ove panevropke reke.

Na obeležavanju Dana Dunava na brodu koji je krstario Savom i Dunavom u Beogradu, šef Delegacije EU Vensan Dežer predočio je da reka Dunav, kao transportna osa Evrope, može biti osa razvoja zemalja kroz koje protiče.

Dežer je naveo da je ukupno 14 zemalja obuhvaćeno Dunavskom strategijom, od čega osam, a od ponedeljka devet, članica EU.

Cilj je povezati zemlje i regione, uz očuvanje vodotoka, prečišćavanjem otpadnih voda, ukazao je Dežer.

Kako je naveo, u okviru projekta koji traje tri godine, za koji je iz IPA fonda izdvojeno 19 miliona evra, biće restaurirana Golubačka tvrđava, oko koje će biti izgrađen tunel za obilazak, finansirano vodosnabvdevanje za Veliko Gradište, turistički potencijal, kao i prekogranična saradnja.

Od toga 3,5 miliona evra su bespovratana pomoć- grantovi od po 100.000 do 300.000 evra za projekte opština duž Dunava.

Ambasador Austrije Johanes Egner je napomenuo da projekat socijalno ekonomskog razvoja dunavskog regiona u Srbiji sprovodi Austrijska agencija za razvoj i to u sektorima sa najvećim mogućnostima za socijalno ekonomski razvoj dunavskog regiona.

Na prezentaciji projekta na brodu Silver star, rečeno je da 150 miliona ljudi živi pored Dunava, a kroz Srbiju njegov tok je dug 600 kilometara, gde je 57 odsto građana na neki način oslonjeno na Dunav.

Cilj projekata je da se razvije pravi odnos poštovanja prema toj važnoj reci i njenom biodiverzitetu i da u Srbiji bude iskorišćen njegov veliki potencijal.

Projekat radi na tome kako povećati konkurentnost dunavskog priobalja i učiniti ga privlačnijim za investitore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво