Čitaj mi!

Miloševo znanje temelj moderne Srbije

Naš cilj je da nešto Miloševog znanja, umeća i hrabrosti iskoristimo da sačuvamo Srbiju, dobijemo što više prijatelja i saveznika i da gradimo modernu Srbiju, rekao Aleksandar Vučić na otvaranju nove postavke u Miloševom konaku. Ministar Petković: Konak svedoči o herojskim danima borbe za nezavisnost i slobodu srpske države.

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Alekandar Vučić otvorio je novu stalnu postavku Konaka kneza Miloša, istakavši da se sećanjem na dela najslavnijih vladara Srbije deca ne uče prošlosti, već budućnosti.

Vučić je, na svečanosti u Topčiderskom parku, koja je upriličena na praznik Cveti kada je, pre 198 godina, pod vođstvom kneza Miloša Obrenovića podignut Drugi srpski ustanak, rekao da je Srbija i danas suočena sa problemima koje joj nameću strane sile, i da sama pokušava da opstane na vetrometini.

"Naš cilj je da nešto Miloševog znanja, umeća, hrabrosti i mudrosti iskoristimo da sačuvamo Srbiju, dobijemo što više prijatelja i saveznika i da gradimo modernu i prosperitetnu Srbiju", rekao je Vučić.

Na ceremoniji u Topčiderskom parku ministar kulture i informisanja Bratislav Petković je podsetio da je konak kroz istoriju menjao svoj namenu, ali da danas svedoči o teškim i herojskim danima borbe za nezavisnost i slobodu srpske države.

"O glavnim akterima te borbe istorija još nije rekla svoju polednju reč. Ta borba nekim svojim delom i danas traje, opominjući nas da se istorijske greške ne praštaju i da se ponekad moraju donositi teške odluke o kojima će tek budući naraštaju donositi prave sudove, najčešće mereći boljitak u svom svakodnevnom životu", rekao je Petković.

Kako je upozorio, Srbija i srpski narod su pred još jednom prekretnicom u svojoj istoriji.

"Kojim teškim putem će biti usmerena naša budućnost zavisiće dobrim delom i od pravih odluka koje ćemo svi zajedno doneti, poštovati i sprovoditi", rekao je Petković, koji je govor završio znamenitom rečenicom knjaza Miloša: "Nije vreme da sabljama zemlje delimo i glavama granice udaramo".

U prizemlju konaka nalazi se postavka "Život u Srbiji u 19. veku" i privremena izložba "Slike srpske revolucije", dok je spratni deo konaka u potpunosti posvećen dinastiji Obrenović.

Izložba "Život u Srbiji u 19. veku" prikazuje različite aspekte života običnog čoveka i značajnih kulturnih i društvenih promena tokom 19. veka.

Posetioci mogu, kroz uređenje doma, kulturu ishrane, negu tela, odevanje, modiranje, da prate transformaciju od osmanske kulture do evropske i izgradnju građanskog društva u Srbiji.

Centralni deo prizemlja rezervisan je za povremene tematske izložbe, a ovom prilikom predstavljene su slike posvećene Prvom srpskom ustanku, u istoriografiji poznatom kao Srpska revolucija, koji je označio početak oslobađanja od viševekovne osmanske vladavine i stvaranja moderne srpske države.

Na spratu su autentične prostorije sa originalnom dekoracijom iz vremena izgradnje konaka 1831. koje su malo obnovljene, a u ostalim sobama su izložene slike, grafike, fotografije koje svedoče o istoriji 19. veka, ličnim i političkim biografijama članova vladarske kuće Obrenović.

Muzej će za posetioce biti otvoren svakog dana od 10 do 17 časova, osim ponedeljkom.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 28. apr 2013, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Nema takvih vise.To je dokaz da nije vazna uvek pismenost.

(nedelja, 28. apr 2013, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

Istina 3

Slažem se da mnogi danas 'pismeni' trebaju da imaju navodnike.

(nedelja, 28. apr 2013, 16:33) - anonymous [neregistrovani]

knez miloš

Knez Miloš je bio jedan od najmudrijih državnika Srbije.

(nedelja, 28. apr 2013, 16:03) - anonymous [neregistrovani]

Istina 2

Pa Milos Obrenovic JESTE bio nepismen i nema razloga za navodnike! Da je nama jedan bravar, on je bar zavrsio neku skolu i zemlju vodio kao ni jedan kralj,car,knez i predsednik pre i posle Tita! Milos Obrenovic, da nije imao sposobne i ucene pomocnike, bio bi niko i nista!

(nedelja, 28. apr 2013, 15:43) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Da je jedan takav 'nepismeni' Miloš bio na čelu Srbije na kraju Prvog svetskog rata, danas ne bi imali ove probleme.

(nedelja, 28. apr 2013, 15:13) - ХУ [neregistrovani]

Темељ

Мислим да Вучић уопште није далеко од истине када каже да је "Милошево знање темељ модерне Србије" уз напомену да неписменост (Милош је био неписмен) никако не може бити темељ једне модерне државе али је и те како присутна у темељима државе Србије.

(nedelja, 28. apr 2013, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

Svidja

mi se politika nove vlade. Knez Lazar je ratovao, s ratom dobijo velike gubitke u svakom pogledu.Stefan prvovjencani mirnim putem saradjivao sa tadasnjim neprijateljom,stvorio Beograd i Srbiju kao najjacu ekonomiju na Balkanu tj Beograd kao glavni trgovacki centar srebra, zlata i ostalih vrijednih proizvoda.Karadjordje ratovao, nista nije dobijo, opet gubitci i poraz.Ali je zato Milos sa pametnom politikom i mirnim putem dobijo i postavio temelje Kraljevini Srbiji.Saradjivao je sa zapadom, istokom i svima u okruzenju.Mi smo na takvom geografskom prostoru gdje i danas mozemo da od toga profitiramo.Interes velikih svetskih sila se sukobljavaju kod nas, zasto nebih to iskoristili i pokupili od svih njih po nesto.Mali smo, tako da nam ne treba mnogo.I ne zaboravite Srbi su uvjek imali velike gubitke kada su se uhvatili maca ili puske.To nam ne treba vise i onako izumiremo kao nacija.

(nedelja, 28. apr 2013, 13:23) - anonymous [neregistrovani]

vi , gospodo


ocigledno niste dobro proucili Milosa

(nedelja, 28. apr 2013, 12:55) - anonymous [neregistrovani]

Milos je bio nepismen,

a Tito je bio bravar pa smo ga kritikovali zbog nemanja skole i naposletku ismijavali!?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">