Godišnjica bombardovanja RTS-a

Noćas se navršava 14 godina od napada NATO na RTS. U noći 23. aprila 1999. u dva sata i šet minuta NATO je u napdu na zgradu televizije usmrtio 16 radnika RTS-a. To je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.

U bombardovanju NATO ubijeno je 16 zaposlenih radnika RTS-a. Napad se dogodio u noći 23. aprila 1999. godine u 2 sata i šest minuta.

Poginuli su Jelica Munitlak (28), šminker, Ksenija Banković (28), video mikser, Darko Stiomenovski (26), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (27), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (31), električar, Aleksandar Deletić (31), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (34), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter.

U znak sećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik "Zašto?", kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli. 

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" je 2000. godine saopštila da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade televizije. UNS i Sindikat novinara Srbije pozvali su novinarske asocijacije i sindikate iz država članica NATO da zatraže u svojim zemljama nezavisne istrage tog ratnog zločina.

"Prvi put u istoriji ratovanja pogođena je jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj. NATO nije upozorio civile iako se zgrada nalazi u gusto naseljenom gradskom jezgru. Osoblje u njoj nalazi se 24 časa dnevno. Bio je to potpuno nepotreban napad", navela je ta organizacija.

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović je, u Beogradu 2002. godine, osuđen na 10 godina zatvora, zbog toga što nije poštovao naređenje tadašnje savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS u Aberdarevoj i u Hilandarskoj ulici. Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012. godine.

Žanka Stojanović, majka poginulog radnika RTS-a tražila je u više navrata od Republičkog javnog tužilaštva da se procesuiraju svi odgovorni, pa i nekadašnji Vrhovni savet odbrane.

Miroslav Medić, čiji je brat Siniša jedan od radnika RTS-a poginulih u bombardovanju, rekao je da će porodice žrtava svake godine obeležavati 23. mart kao godišnjicu početka bombardovanja i 23. april kao dan pogibije svojih najmilijih u nadi da se takav zločin više nikad neće ponoviti.

Vlada Srbije formirala je početkom godine  Komisiju za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistava novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića a mandat komisije je proširen i na slučaj ubistva medijskih radnika Radiotelevizije Srbije u bombardovanju 1999. godine.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su 24. marta 1999. godine i u njima je u 78 dana ubijeno najmanje 2.500 a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.

U proleće svake godine u znak uspomene na poginule medijske radnike RTS održava se memorijalni turnir u malom fudbalu pod nazivom "Igrajmo za 16".

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 24. apr 2013, 06:30) - anonymous [neregistrovani]

Tuga velika

Saučešće porodicama Zna se ko je kriv muka mi je da se to i dalje negovori ubica je onaj ko je naredio i povukao obarač.

(utorak, 23. apr 2013, 00:48) - anonymous [neregistrovani]

Poginuli su za Srbiju

Na radnom mestu mucki ubijeni od NATO-a.

(utorak, 23. apr 2013, 00:29) - Filip Barac [neregistrovani]

pamtim im lica

Poznavao sam cetvoro njih licno. Imao srece da ne radim to vece.Ja pamtim Ivana, Slavisu, Baneta i Tomu. Svi drugaciji jedno od drugog karakterom ali zato svi profi sve do jednog!
Volim ideju 16 za fucu!!!

(ponedeljak, 22. apr 2013, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

1999-23/4

Neka im je Vecna Slava, i nikad da se ne zaboravi.Nikad nisu imali razlog da bombarduju Srbiju.A ne da se vade na neki potpis, nisu ni na to imali pravo.Mislim da bi jednako bilo i da se potpisalo, i ne krivim srpske politicare zbog 1999.

(ponedeljak, 22. apr 2013, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Bila je to pogrešna odluka NATO-a i zapada

Bila je to namera NATO i Zapada, i niko od njih do sad nije rekao da smatra da je bila pogresna

(ponedeljak, 22. apr 2013, 20:01) - anonymous [neregistrovani]

Saučešće porodicama

Bila je to pogrešna odluka NATO-a i zapada, nisu smeli tako mogli su i na drugi način zaustaviti propagandu "Miloševićeve mašinerije".Izgubljeni životi poginulih neka bude pouka budućim političarima kako NE treba voditi politiku države.sin Srbije

(ponedeljak, 22. apr 2013, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

zasto

Sve je bilo za dzabe. Sto nismo potpisali 1999.