Читај ми!

Nikolić odlikovao Petera Handkea

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao austrijskog pisca Petera Handkea Zlatnom medaljom za zasluge ocenivši da je Handke odbio mnoga priznanja, ali je prihvatio orden prijateljske Srbije. Velika je hrabrost biti uz Srbiju stalno i neprekidno, istakao Nikolić.

Zlatnu medalju za zasluge austrijskom književniku Peteru Handkeu uručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uz ocenu da je Srbija blagoslovena time što je Handke odbio mnoga priznanja, a prihvatio orden prijateljske Srbije.

"Velika je hrabrost biti uz Srbiju od 1996. godine. Neprekidno i stalno", rekao je Nikolić na svečanosti u zgradi Predsedništva i dodao da je i "veliki podvig odbaciti priznanje onih za koje znate da greše".

Podsećajući na obeležavanje 1.700 godina od Milanskog edikta kojim je hrišćanstvo postalo religija koja nije zabranjena, Nikolić je rekao da hrišćani, neko manje, a neko više, pamte ljude stradale zbog hrišćanstva.

"Naš uvaženi gost i dobitnik ordena stradao je zbog Srbije i srpskog naroda", rekao je Nikolić.

Handke je, u kratkoj uvodnoj reči na srpskom, zahvalio predsedniku na ordenu i rekao da nije propatio zbog zalaganja za Srbiju.

"Uvek sam bivao obogaćen, jugoslovenski pa i srpski problem me je iznutra činio bogatim", rekao je Handke i poručio "nisam bio ničija žrtva, srpski narod je žrtva".

Handke primio nagradu "Momo Kapor"

Austrijski književnik je danas primio književnu nagradu "Momo Kapor" za roman "Moravska noć".

Posle ceremonije u Skupštini grada Beograda nije hteo da komentariše aktulena zbivanja oko Kosova i Metohije, ali je Tanjugu rekao da smatra da su "Srbi zatvorenici zapadnog sveta i to smatra za nepravdu".

"Nisam političar, ja sam pisac i imam teškoća sa političkim vokabularom", rekao je Handke i dodao da je "prijatelj pravde".

Handke je podsetio da se sve što je imao da kaže o Kosovu nalazi i njegojoj knjizi "Kukavice iz Velike Hoče".

"Jednom, u skoroj budućnosti hoću da odem sam u Veliku Hoču i da tamo ostanem najmanje mesec dana, da živim sa tamošnjim ljudima, da idem u kupovinu, kuvam, sakupljam pečurke, naučim bolje srpski i to sve iz solidarnosti sa njima", naglasio je pisac i naknadno se prisetio i dodao :"Da, i u Orahovac".

"Ne znam šta će se tamo zbivati, nisam prorok i ne vidim budućnost i mogu samo da se nadam da neće biti tragičnog kraja", rekao je Peter Handke.

Na svečanosti u hotelu Moskva večeras je delegacija Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS), na čelu sa predsednikom akademikom Rajkom Kuzmanovićem, uručila Handkeu Povelju o izboru za inostranog člana ANURS.

Handke je rekao da se oseća počastvovanim što su ga primili u akademiju Republike Srpske. Handke smatra da su Republika Srpska i Srbija dve zemlje u kojima "istinska Evropa živi i dalje".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво