Bez vode sela u centralnom Kosovu

Zbog višenedeljnog nedostatka vode, Sušici i Novom Badovcu, selima na centralnom Kosovu sa većinskim srpskim stanovništvom, prete epidemije i humanitarna katastrofa, javlja Pres centar u Gračanici.

Žiteljima dva sela na centralnom Kosovu sa većinskim srpskim stanovništvom, Sušici i Novom Badovcu, zbog višenedeljnog nedostatka vode preti epidemija.

"Zbog restrikcije koju sprovodi Regionalni vodovod u Prištini, u Sušici i Badovcu već dvadeset dana nema ni kapi vode ni u najnižim kotama, a u onim višim gotovo čitavog leta".

U saopštenju se dodaje da su posebno ugroženi meštani Sušice, koji ovih dana u potrazi za vodom obilaze prirodna izvorišta udaljena i po nekoliko kilometara kako bi napunili koju posudu, jer su poslednjih dana restrikcije zahvatile i Gračanicu i druga sela centralnog Kosova.

Stanovnici Sušice, i Albanci i Srbi, najavili su blokadu Regionalnog puta Pruština - Janjevo ukoliko im se do sutra ne obezbedi voda.

Oni su posebno ogorčeni na opštinu Priština, UNMIK-ovu Kancelariju za zajednice u Gračanici i Regionalni vodovod koji su nedavno finansirali izgradnju posebne vodovodne linije za Sušicu, ali zbog tehničkih grešaka i nedostataka, problem vodosnabdevanja još uvek nije rešen.

Rukovodstvo Skupštine grada Prištine sa sedištem u Gračanici oštro je osudilo ovakva ponašanja svih onih koji u Prištini vodu dele po nacionalnoj pripadnosti i zatražilo od UNMIK-a i drugih institucija da se takva praksa odmah prekine, kako bi se obezbedila voda.

"Ako već nije deo smišljene strategije pritisaka, ovakva nepravedna deoba vode, prema kojoj se na račun Prištine zanemaruje njena zaleđina, ne samo što je nepravedna već je politički vrlo štetna i opasna i direktno utiče na destabilizaciju srpske zajednice", ističe se u reagovanju srpske lokalne samouprave u Gračanici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи