Читај ми!

Saradnja policija Srbije, Mađarske i Austrije

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao je u Beogradu Memorandum o razumevanju u oblasti unutrašnjih poslova sa svojim mađarskim kolegom Šandorom Pinterom i generalnim direktorom austrijske policije Konradom Kognerom.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao je u Beogradu Memorandum o razumevanju u oblasti unutrašnjih poslova sa ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom i generalnim direktorom austrijske policije Konradom Kognerom.

Posle trilateralnog sastanka visokih delagacija ministarstava unutrašnjih poslova tri zemlje u Palati "Srbija", Dačić i Pinter su potpisali i Protokol o mešovitim patrolama duž zajedničke granice, a najavljen je i bilateralni susret delegacija Mađarske i Srbije.

Memorandum je još jedan korak usmeren ka napretku na polju evrointegracija, izjavio je Dačić po potpisivanju sporazuma u Palati Srbija.

Premijer je poručio i da tri zemlje odlično sarađuju u izradi sistema za sprečavanje ilegalnih migracija i da su posvećene prekograničnoj saradnji.

Dačić je istakao da su posebno važna pitanja unutrašnje bezbednosti, obezbeđenja granica, ilegalnih migracija i azila jer od njih zavisi međunarodna pozicija Srbije i može da bude dovedena u pitanje vizna liberalizacija.

"Potrebna je dobra kontrola granica, koja je nemoguća bez elektronskog nadzora", rekao je Dačić, navodeći podatak da je 15.000 osoba zaustavljeno na granici na putu ka EU.

Zbog toga je, dodao je, neophodno da EU finansijski podrži taj projekat, sa čim se složio i Pinter.

Mađarski ministar Šandor Pinter je istakao da građani tri države imaju pravo da žive u bezbednom okruženju.

"Ovo je strateški Memorandum. Želimo da EU tehnički i finansijski podrži projekat kako bi se odgovorili zajedničkom cilju u domenu bezbednosti", rekao je Pinter.

Direktor austijske policije je takođe istakao važnost policijske sradnje i razmene informacija između tri zemlje.

Kogner je ukazao da su veliki problem lažni azilanti, da je njihov broj povećan za 20 do 25 odsto u proteklom periodu, ali naglasio da je Austija spremna da pomogne Srbiji i finansijski i tehnički na putu evrointegracija.

Sastanku nije prisustvovala ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Miki Lajtner zbog zdravstvenih razloga.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво