Vakcine protiv tetanusa ima dovoljno

Vakcine protiv tetanusa ima dovoljno i obaveza svake zdravstvene ustanove je da preko svojih dobavljača nabavi potrebne vakcine, napominju u Ministarstvu zdravlja.

Institut za imonologiju i virosologiju "Torlak" ima dovoljno količina te vakcine i u ovom trenutku raspolaže sa 1.800.000 doza vakcine "Tetavaksil - T" u ampulama, serije za koju je sertifikat dobijen u agenciji 12. avgusta ove godine.

U pojedinim beogradskim domovima zdravlja i apotekama nema vakcine protiv tetanusa, ali se ne navodi razlog nestašice, dok Dom zdavlja Vračar ima dovoljne količine te vakcine.

Izvršni direktor Instituta za imonologiju i virusologiju "Torlak" Dušanka Nikolić, potvrdila je da Institut ima dovoljno svih vakcina koje su obavezne po programu vakcinacije u našoj zemlji, koje prozvodi taj institut, a tu su i vakcine protiv tetanusa.

Nikolićeva smatra da su tvrdnje nekih beogradskih apoteka i domova zdravlja "izgovor što se na vreme nisu snabdeli."

"U ovom momentu imamo sve. Vakcina protiv tetanusa trenutno u našim magacinima ima 200.000 doza," napomenula je Nikolićeva.

Nikolićeva je navela da svi mogu da budu snabdeveni vakcinama protiv tetanusa, istakavši da je je to obavezan vid vakcinacije, vrlo važna zaštita kod svih povreda i da svaki dom zdravlja mora da ima ima dovoljno doza.

Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Aleksandar Tucović, naveo je da je od početka godine Agencija izdala 22 sertifikata o odgovarajućem kvalitetu vakcine protiv tenusa "Tetavaksal-T," koji proizvodi Institut "Torlak," kao i da je sada u toku kontrola 13. serije te vakcine.

Tucović je istakao da Agenciji nije poznato zbog čega je došlo do nestašica vakcina u nekim domovima zdravlja.

U Institutu za javno zdravlje "Batut," tvrde da ne postoji nestašica vakcine protiv tetanusa, jer je iz prethodne serije ostalo još oko 120.000 neraspodeljenih vakcina, dok oko 180.000 vakcina protiv tetanusa iz aktuelne serije, tek treba da bude rasporedeljeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи