Читај ми!

Doček Srpske nove godine širom zemlje

Pravoslavna Nova godina dočekana je svečano širom Srbije, po trgovima, restoranima, a mnogi su slavili u svojim domovima u krugu porodice. U Beogradu tačno u ponoć, početak Nove godine označen je zvonima sa Hrama Svetog Save, a tradicionalni vatromet na Svetosavskom platou obasjao je nebo iznad prestonice.

Na Svetosavskom platou, po suvom, ali hladnom i vetrovitom vremenu, građani su noćas mogli da se ogreju uz kuvano vino. U Hramu Svetog Save vikar patrijarha, episkop hvostanski Atanasije, služio je moleban za uspešnu i blagoslovenu novu 2013. godinu.

Episkop hvostanski čestitao je građanima Novu godinu, ističući da se stara godina upokojila, ali da vreme nije stalo.

U Beogradu nije bilo dočeka na trgovima, ali je organizovan u mnogim restoranima, kafanama i klubovima.

Oko 15.000 Novosađana je na centralnom gradskom trgu dočekalo Srpsku novu godinu, u koju su ušli uz veličanstven vatromet i muziku popularnog novosadskog benda "Garavi sokak".

Vatromet, muzika, poljupci i dobro raspoloženje koje su "Piloti" podelili sa Nišlijama, pratili su dolazak 2013. godine po starom kalendaru. Nekoliko hiljada Nišlija okupilo se na gradskom trgu da isprati staru godinu. 

Na severu Kosova Srpska nova svečano je dočekana u Kosovskoj Mitrovici koncertom na otvorenom i u sportskoj hali u Leposaviću, gde je koncert održao Emir Kusturica i njegov "No smoking orkestra".

Sa Srbima sa Kosova i Metohije Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekao je i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin koji je prisustvovao koncertu u Leposaviću, a potom je u Kosovskoj Mitrovici građanima čestitao Novu godinu.

U Kosovskoj Mitrovici održan je koncert na otvorenom ispred studentskih domova, a građane su zabavljali Milan Topalović i Darko Filipović. Tačno u ponoć priređen je vatromet, a u Kosovskoj Mitrovici se mogla čuti i pucnjava u vazduh iz vatrenog oružja.

Oko deset hiljada ljudi dočekalo je Srpsku novu godinu na centralnom gradskom trgu u Kruševcu.

Na velikom platou ispred Spomenika kosovskim junacima priređeno je veliko narodno veselje, a u ponoć građanima se obratio glumac Milorad Mandić Manda. Trubači su, po tradiciji, najavili vatromet.  

Nekoliko hiljada Kraljevčana Pravoslavnu novu godinu dočekalo je u centru grada na koncertu, koji je organizovala lokalna samouprava.

Najveselije je bilo na Trgu Srpskih ratnika, ali se Nova godina čekala i u restoranima, kafićima i diskotekama. Na trgu je bilo oko 3.000 Kraljevčana. Koncert je počeo oko 21 sat, a trajao je do dva sata posle ponoći.

Vatromet u Kragujevcu, Zrenjaninci uz tamburaše

Oko 1.000 mladih Kragujevčana Srpsku novu godinu dočekalo je na Đačkom trgu, a veselo je bilo i u mnogim ugostiteljskim objektima, kao i u domovima gde je većina građana dočekala 2013. godinu po julijanskom kalendaru.

Tačno u ponoć, sa krova zgrade Skupštine grade priređen je tradicionalni novogodišnji vatromet.

Da li zbog hladnoće, kiše koja je povremeno rominjala ili zbog umora nakon niza prazničnih dana, tek Zrenjaninci nisu ispunili gradski trg za doček pravoslavne Nove godine, kao što je to bio slučaj pre dve sedmice.

U programu su učestvovale zrenjaninske muzičke grupe, a oni koji su došli na trg u Novu godinu su ušli uz zvuke tamburaša. U Hramu uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu moleban povodom Nove godine služio je Njegovo preosveštenstvo vladika banatski Nikanor.

Prokupčani su i ove godine, po tradiciji, pravoslavnu Novu godinu dočekali na Trgu topličkih junaka, u centru grada. Za razliku od prethodnih godina, ovog puta nije bilo zvučnih estradnih imena, već su Prokupčane zabavljali lokalni muzičari i trubači iz Bojnika.

Inače, na današnji dan, Pravoslavne starokalendarske crkve proslavljaju tri praznika: Obrezanje Isusa Hrista, spomen na Svetog Vasilija Velikog i početak građanske (ne crkvene) Nove godine, prenosi Verska informativna agencija.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво