Читај ми!

Zaraženo samo sedam odsto kukuruza

Vanredna inspekcijska kontrola utvrdila je da je aflatoksinom zaraženo samo sedam odsto ispitanog uzorka ovogodišnjeg roda kukuruza. Građani mogu biti spokojni jer je hrana čija je proizvodnja povezana sa upotrebom kukuruza, bezbedna, tvrdi Poljoprivredna inspekcija.

Aflatoksinom je zaraženo samo sedam odsto ovogodišnjeg roda kukuruza, koji je ispitan u vanrednoj inspekcijskoj kontroli, saopštio je načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić.

"One vesti koje su se pojavljivale prethodnih dana ne odgovaraju istini", rekao je Katanić.

Kako tvrdi Poljoprivredna inspekcija, svi koji su davali neodgovorne, ishitrene i štetne izjave o zaraženosti kukuruza, koji je strateški poljoprivredni proizvod za Srbiju, snosiće odgovarajuće posledice.

Načelnik Nenad Katanić poručio je građanima da budu spokojni jer je hrana čija je proizvodnja povezana sa upotrebom kukuruza, bezbedna i da se u njoj ne može pojaviti aflatoksin.

"Bezbedni su i mleko i palenta", naveo je načelnik.

Do sada je sve urađeno da se spreči upotreba zaraženog kukuruza, naglasio je Katanić i dodao da je i tih sedam odsto uzorka u kome je nađen aflatoskin upotrebljivo i da taj kukuruz, razblažen i uz upotrebu odgovarajućih aditiva, može da se koristi kao stočna hrana.

Ispitivanja nisu vršena na reprezentativnom uzorku, već u svim velikim skladištima kukuruza, u velikim prerađivačkim i otkupnim centrima u fabrikama stočne hrane, pivarama i fabrikama za proizvodnju palente i mleka.

Ta veličina uzorka odgovara svim propisima i pravilima, a analiza je rađena u dve laboratorije u Bečeju i Beogradu, saopštila je Poljoprivredna inspekcija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво