Čitaj mi!

Srbija se klanja svim junacima

Kumanovska bitka nije bila samo početak Prvog balkanskog rata, već i završna etapa srpske revolucije, rekao premijer Ivica Dačić. On je na otvaranju izložbe posvećene stogodišnjici Kumanovske bitke poručio da se Srbija danas i uvek klanja svim junacima u borbi za slobodu i da ih nikada nije, niti će ih zaboraviti.

Premijer Ivica Dačić otvorio je u Vojnom muzeju na Kalemegdanu reprezentativnu izložbu posvećenu stogodišnjici Kumanovske bitke, odakle je poručio da se Srbija danas i uvek klanja svim junacima u borbi za slobodu i da ih nikada nije, niti će ih zaboraviti.

Dačić je istakao da Kumanovska bitka nije bila samo početak Prvog balkanskog rata, već i završna etapa srpske revolucije.

"Tada su svi znali da je Kumanovska bitka u najneposrednijoj vezi sa Kosovskim bojem 1389. godine. Ta srpska bitka nad bitkama, simbolički je završena 70 kilometara jugoistočno od Kosovog polja i 523 godine kasnije", rekao je Dačić.

Premijer je dodao da je i Beograd tada bio okićen parolama "Za Kosovo - Kumanovo".
Dačić je istakao da izložba u Vojnom muzeju posvećena junacima sa Kumanova, ali i svim drugim junacima koji su se borili za slobodu.

Prema njegovim rečima, Kumanovska bitka i Balkanski ratovi su primer zajedničkog cilja balkanskih država i ratova koji su imali najveću podršku naroda u celoj istoriji.

"Vladao je konsenzus da je došlo vreme da se završi turska okupacija", rekao je Dačić.

Načelnik muzeološkog odeljenja Vojnog muzeja potpukovnik Ivan Mijatović rekao je da je mali broj artefakta sačuvan iz perioda Kumanovske bitke i da je većina uništena u ratovima koji su usledili posle toga, a da je izložba upravo upriličena da na jednom mestu sakupi ono što je sačuvano.

Prema njegovim rečima, izložba se sastoji od 102 fotografije i 52 predmeta predstavljenih kroz modernu kompoziciju.

Autori izložbe "100. godina od Kumanovske bitke - Srbija u Balkanskim ratovima 1912-1913. godine" su kustosi muzeja poručnik Dejan Milivojević, Vuk Obradović i Nataša Tomić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Ljubiša Diković, predstavnici VS, vojni atašei stranih ambasada u Beogradu i predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1913.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 24. okt 2012, 17:41) - Voroncov [neregistrovani]

Presudni istorijski trenutci

Da nije bilo srpske pobede u Kumanovskoj bitci i uopšte u Prvom Balkanskom ratu ko zna da li bi se Makedonija i drugi prostori ikada oslobodili Otomanskog ropstva, te kakva bi dalja istorija tog dela Balkana bila.No, nezahvalni svet sve zaboravlja !