Читај ми!

SPC: Zatiranje srpske duhovnosti

Namera da se nezavršeni Hram Hrista Spasa u Prištini ukloni ili pretvori u "Memorijalni centar kosovskih Albanaca" otvoreni je poziv na diskriminaciju i zatiranje srpske duhovne baštine, upozorava eparhija Raško–prizrenska.

Eparhija raško-prizrenska osudila je nameru da se nezavršeni Hram Hrista Spasa u Prištini ukloni ili pretvori u "Memorijalni muzej kosovskih Albanaca" i ocenila da to predstavlja otvoreni poziv na diskriminaciju i nastavak procesa zatiranja srpske duhovne baštine na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije, osuđuju se ovakve ideje, koje su se mogle čuti na nedavnoj sednici senata kosovskog Univerziteta u Prištini, preneo je KiM radio.

Eparhija smatra da je to pokušaj direktnog gaženja ne samo imovinskih prava SPC, koja je početkom devedesetih godina po zakonskoj proceduri dobila dozvolu za gradnju hrama u centru Prištine, već pre svega verskih prava i sloboda srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji.

"U vreme kada je u centru Prištine, nedaleko od mesta gde se uzdiže Spasiteljev hram, podignuta ogromna rimokatolička katedrala, a u planu je uskoro i podizanje, kako se nagoveštava, jedne od najvećih džamija na Balkanu, namera da se poruši ili obesveti nezavršeni Saborni hram Hrista Spasa u neposrednoj blizini Univerziteta, predstavlja otvoreni poziv na diskriminaciju i nastavak procesa zatiranja srpske duhovne baštine na Kosovu i Metohiji", smatraju u Eparhiji.

"Ovakve ideje, koje nažalost dolaze od pojedinih lica koja sebe smatraju akademskim građanima, neodoljivo podsećaju na ideologiju Enver Hodžine Albanije u kojoj su na stotine crkava i džamija pretvorene u razne memorijalne muzeje, bioskope, ili su potpuno porušene", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je posebno "cinična i nemoralna ideja da se hram pretvori u Memorijalni muzej kosovskih Albanaca i to u gradu iz koga je proterano gotovo celokupno srpsko stanovništvo i u kome je od 40.000 predratnih Srba Prištevaca ostalo samo pedesetak starijih ljudi".

U saopštenju se podseća da su ovekve poruke otvorene netrpeljivosti i verske mržnje nakon oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji dovele do sistematskog uništenja preko 150 srpskih pravoslavnih crkava i skrnavljenja na stotine hrišćanskih grobalja.

Ukidanje nadgledane nezavisnosti je greška

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin poručio je da je ideja pretvaranja nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini u "Memorijalni muzej kosovskih Albanaca" dokaz međunarodnoj zajednici da je ukidanje nadgledane nezavisnoti "tragična greška".

Bez prisustva međunarodne zajednice, kako je rekao Vulin u izjavi Tanjugu, nije moguće obezbediti vladavinu prava i ravnopravan odnos prema svima koji žive na prostoru Kosova i Metohije, bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost.

"Kancelarija zahteva od međunarodne zajednice da stane na put nastavku procesa uništavanja kulturnog nasleđa Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije. Ovo je pokušaj da se i poslednji trag sećanja na Srbe koji su živeli u Prištini uništi i zatre", istakao je Vulin.

On je podsetio da je pre bombardovanja 1999. godine u Prištini živelo više od 40.000 Srba, a da ih danas ima 40 ili 50.

"I sada i crkva Hrista Spasa treba da nestane. Teško je naći opravdanje za one koji dozvole da jedan verski objekat još od 2000. godine služi kao ruglo grada, javni nužnik, i kao mesto gde se odlaže smeće. Sada i to čak smeta", kazao je Vulin.

On je naglasio da međunarodna zajednica zato mora da preuzme odgovornost u "skladu sa vlašću koju je dobila".

"Ona mora da spreči da se svako sećanje na život Srba u Prištini i svakog drugog grada na KiM već jednom zaustavi", podvukao je Vulin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи