Čitaj mi!

Odgovor Ljiljane Smajlović Sonji Liht

Ljiljana Smajlović negira tvrdnje Sonje Liht da je "Politiku" dovela do ruba ambisa i da je dobijala ogromnu platu. Smajlovićeva tvrdi i da je Lihtova od čitalaca i građana sakrila podatak da je, u ime države, odbila da iskoristi pravo preče kupovine udela nemačkog VAC-a u "Politici".

Bivša urednica lista Politika Ljiljana Smajlović negirala je tvrdnje nekadašnje predsednice Upravnog odbora tog preduzeća Sonje Liht da je imala izuzetno veliku platu i da je svojim rukovođenjem dovela taj dnevnik do ambisa. Uz to, Smajlovićeva je Lihtovu optužila da je znala za prodaju "Politike".

"Obaveštavam javnost da je moja plata po dolasku u 'Politiku' 2005. godine iznosila 160.000 dinara, što je bila dinarska protivvrednost za 2.000 evra. Pozivam gospođu Liht da objasni zašto je 'pred ambisom' kojim sam, navodno, ostavila, plata novom glavnom uredniku 'Politike' dramatično i višestruko povećana u odnosu na moju", navela je Ljiljana Smajlović u pisanoj izjavi Beti.

Bivša predsednica Upravnog odbora "Politike" a .d. Sonja Liht izjavila je ranije da je Upravni odbor, imenovan 2008. godine, zatekao u tom listu katastrofalno stanje.

"Zatekli smo ogroman dug i situaciju u kojoj je rukovodstvo, pa i Ljiljana Smajlović, dobijalo ogromne plate i bonuse, a dug je rastao iz dana u dan. Zatekli smo situaciju u kojoj je cela 'Politika' bila pred ambisom", rekla je Lihtova.

Smajlovićeva je dodala da je Sonja Liht 2008. godine tvrdila da je smenjuje jer je prosečni dnevni tiraž Politike bio 75.000 primeraka, ali da je tiraž tog dnevnog lista za vreme dok je Sonja Liht gazdovala državnom imovinom u tom preduzeću smanjen za trećinu.

"Prethodno je obavljena politička čistka novinara koji se nisu uklapali u novi uređivački koncept, uključujući tu i Svetlanu Vasović Mekina, koja je prethodno dobila godišnju nagradu kao najbolji novinar u kompaniji", navela je Smajlovićeva.

Kako tvrdi, Sonja Liht je od čitalaca i građana sakrila podatak da je, u ime države, odbila da iskoristi pravo preče kupovine udela nemačkog VAC-a u "Politici".

"Na kraju je taj udeo krišom prodat tajkunu Demokratske stranke Miroslavu Bogićeviću, tobož bez znanja Sonje Liht, koja se povukla iz 'Politike' u aprilu. Tvrdim da je operacija preuzimanja 'Politike' započeta još u januaru ove godine, otkupljivanjem potraživanja lista, i to uz znanje gospođe Liht, koje je bila osoba od velikog uticaja na tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića", navodi se u izjavi Ljiljane Smajlović.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 19. sep 2012, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

Gospodja Smajlovic

je apsolutno u pravu. Jedna od retkih, koja se pridrzava istine.

(sreda, 19. sep 2012, 20:41) - anonymous [neregistrovani]

"Политика"

Када кажем новине, ја мислим "Политика".
Генијално срочено, али, нажалост, Ја политику одавно не читам. Не могу, неће ми душа од када није наша. И, то је јаче од мене. Јер, нема више бардова новинарства због којих сам и ја хтео да студирам журналистику: А. Прље, Ђ. Раденковића, Ђ. Јулијуса и иних.
А стид ме је да кажем које новине читам па ћу шапнути.
Читам оне за које је вест дана на насловној страни коме се шта види и сл. Признајем, има више тако учевних новина.

(sreda, 19. sep 2012, 19:50) - anonymous [neregistrovani]

Браво г. Смајловић

Државни интереси, а још мање суштински ослонци народа не могу бити приватно власништво једне партије и тумачени и третирани (значи манипулисани) од појединаца.
У овој земљи су појединци из партија дозволили себи улогу богова. Како је то нескромно и понижавајуће за становништво. Није чудо да нас нико не цени кад смо то трпели. Пуни смо срамоте која се над нама иживљава и даље.

(sreda, 19. sep 2012, 18:42) - Куварица [neregistrovani]

Питам се, питам се...

...зашто више верујем Љиљани Смајловић него Соњи Лихт.

(sreda, 19. sep 2012, 18:26) - anonymous [neregistrovani]

Najzad da neko kazee istinu!

Bravo za Gospodju Smajlovic!
svaka cast!

(sreda, 19. sep 2012, 18:21) - Куварица [neregistrovani]

Питам се, питам се...

...зашто више верујем Љиљани Смајловић него Соњи Лихт.

(sreda, 19. sep 2012, 18:17) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Gospodji Smajlovic samo da kazem bravo i nadam se da ce tako nastaviti. Vrhunski novinar kojeg nije strah da kaze istinu. Samo napred Ljiljo, razbij ih!

(sreda, 19. sep 2012, 18:08) - NGO [neregistrovani]

Fistfull of hope

Pratim sve iz njenog arsenala jer takvih novinara ima jos samo par! Valjda ce se p[rimiti pelcer i na neke nove klince!

(sreda, 19. sep 2012, 17:50) - anonymous [neregistrovani]

Hrabra LJiljana

Bravo i puna podrska gospodji Smajlovic! Hrabra, odvazna,smela da u citavom crnom i mutnom moru velikih riba kaze istinu!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">