Читај ми!

Obnova izgorelih šuma

U obnovi izgorelih šuma u Srbiji, prirodi je neophodna pomoć čoveka, i to pravovremena jer, ono što vatra ostavi za sobom, može postati izvor novih nevolja i još veće štete. Prva muka je najezda insekata. Neophodno je čišćenje terena, a zatim i brzo pošumljavanje.

U avgustu je u Srbiji izgorelo više od 10.000 hektara šuma. Šteta je velika, a tek predstoji čišćenje terena i pošumljavanje.

U obnovi izgorelih šuma u Srbiji, prirodi je neophodna pomoć čoveka, i to pravovremena jer, ono što vatra ostavi za sobom, može postati izvor novih nevolja i još veće štete. Prva muka je najezda insekata potkornjaka.

Oni napadaju stabla koja nisu potpuno izgorela, i šumari ih moraju kontrolisati imajući u vidu da stotinak takvih insekata može da osuši stogodišnje stablo. Da bi se sprečile takve posledice, neophodno je čišćenje terena, a zatim i brzo pošumljavanje.

"U protivnom, ako su tereni ravni pojavljuje se korov, onda rastu vrste koje ne želimo - breza kao nekvalitetno drvo, tako da šumari moraju da rade i to mnogo košta", kaže Ljubodrag Mihailović, profesor Šumarskog fakulteta.

Ako je teren nagnut, dolazi do erozije, klima se menja na tom zemljištu, tempertaure su veće, druge biljke dolaze, druge životinje dolaze, objašnjava Mihailović.

Posledice požara, mogu biti dalekosežne. Deliblatska peščara, na primer, gorela je 1996. godine, a taj jedinstveni ekosistem oporavljao se narednih desetak godina. Posao regenerisanja šuma nije nimalo lak, a ni jeftin. Pošumljavanje jednog hektara košta oko 200.000 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара