Čitaj mi!

Optužni predlog protiv dvojice starešina

Načelnik Vojne akademije pokrenuo disciplinski izviđaj po službenoj dužnosti protiv dva pukovnika, dva majora i dva poručnika radi utvrđivanja odgovornosti starešina za tragediju na Pasuljanskim livadama kada su poginula dva kadeta.

Nakon tragične pogibije kadeta Vojne akademije na poligonu Pasuljanske livade načelnik Vojne akademije, u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije i Pravilom o vojnoj disciplini, pokrenuo je disciplinski izviđaj po službenoj dužnosti protiv šest lica (dva pukovnika, dva majora i dva poručnika) radi utvrđivanja odgovornosti starešina, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Po završenom izviđaju (prikupljanje dokaznog materijala radi sprovođenja kaznenog postupka) i utvrđenom činjeničnom stanju, vojnodisciplinskom tužiocu u Beogradu dostavljen je optužni predlog za dva lica, jednog pukovnika i jednog majora, dok je za jedno lice disciplinski izviđaj u toku (jedan pukovnik).

O eventualnoj odgovornosti ostalih starešina odlučivaće Vojnodisciplinski sud na osnovu podnesenih spisa.

U saopštenju se podseća da je utvrđivanje krivične odgovornosti u nadležnosti višeg javnog tužioca u Jagodini i navodi da se podnošenje krivičnih prijava očekuje u narednom periodu.

Dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije je poginulo, dvoje ih je teško, a petoro lakše povređeno u eksploziji zaostale granate od 30 milimetara, 18. juna na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

Posle tog tragičnog događaja, suspendovane su starešine u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012" , tokom koje su kadeti poginuli.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 15. avg 2012, 07:22) - anonymous [neregistrovani]

odgovornost

Žalosno je što su mladi ljudi poginuli, ali zašto odgovaraju njihove starešine, ako se oni na kraju četvrte godine igraju granatama? Da li je moguće da za 4 godine školovanja nisu naučili kako se rukuje sa njima? Oni bi trebali budu starešine po završenoj vojnoj akademiji, a kako bi naučili oni druge vojnike u kasarni kako se rukuje sa zaostalim granatama? Ne mogu njihove starešine držati na oku svakog od njih tokom cele vežbe. Ostaje im samo da se nadaju da su tokom školovanja upijali znanje i da će znati da ga u datom momentu primene.