Čitaj mi!

"Sretenje" na zahtev roditelja

Episkop šabački Lavrentije kaže da je Centar za odvikavanje od droga "Sretenje" u Jadranskoj Lešnici formiran na zahtev roditelja zavisnika. Da nije dat blagoslov, crkva bi bila kritikovana, naveo vladika, uz žaljenje što je gubitkom jednog života dobra namera dovedena u pitanje.

Centar za odvikavanje od droga "Sretenje" u Jadranskoj Lešnici, u kojem je pretučen i preminuo jedan štićenik, otvoren je po zahtevu roditelja zavisnika, rekao je vladika šabački Lavrentije.  

"Veliki broj porodica narkomana godinama je vapio za pomoć da se na ovom prostoru formira centar za njihovo zbrinjavanje i lečenje. Mi smo izašli u susret njihovom apelu i osnovali Centar", navodi se u saopštenju episkopa Lavrentija.

"Da smo odbili da damo blagoslov za rad ovoga Centra bili bi, verovatno, izloženi kritikama i optužbama da Crkva ništa ne radi, da ne razume vreme, da ne brine o svom narodu, da je neaktivna, da je konzervativna, da nije kao crkva u Evropi", naveo je vladika Lavrentije.

Prema njegovom mišljenju, u Centru za odvikavanje od droga spaseni su mnogi mladi ljudi, ali je sve dovedeno u pitanje gubitkom jednog života.

Episkop je naveo da je tokom službe u Evropi upoznao rad sličnih centara pri crkvi, ali je izrazio sumnju da je naše društvo sposobno za takav vid lečenja zavisnika.

"Očito je da kod nas, posle svih iskušenja i lomova kroz koje je naše društvo prošlo i prolazi, tako nešto ne može dovoljno dobro da funkcioniše. Očigledno nije dovoljna samo dobra namera, kakva je bila naša. Potreban je, pre svega, visok stupanj odgovornosti, zatim, stručnost, kompetentnost, iskustvo i znanje, kao i šira društvena podrška. Svega toga, bar kada je u pitanju ovaj posao, nama nedostaje", naveo je Lavrentije.

Episkop je uputio izvinjenje javnosti koja je tragičnim događajem u Centru za odvikavanje od droga "Sretenje" uznemirena.

U tom Centru, u ponedeljak 6. avgusta, pronađeno je telo štićenika Nebojše Zarupca, a za njegovu smrt okrivljen je sveštenik Branislav Peranović, upravnik Centra.

Prema navodima istražnog sudije Slobodana Velisavljevića, Peranović je osumnjičen za ubistvo nanošenjem brojnih udaraca drvenom motkom i pesnicama, što je izazvalo povraćanje i gušenje želudačnim sokom. 

Peranoviću je određen jednomesečni pritvor, a episkop Lavrentije ga je suspendovao do okončanja postupka. Centar u Jadranskoj Lešnici kod Loznice zvanično je zatvoren odlukom Eparhije šabačke.

Peranović je u žižu javnosti dospeo 2009. godine pošto je objavljen snimak kako su štićenici centra "Crna reka", čiji je upravnik ranije bio, prebijani lopatom. Crkva je tada počela sudski postupak protiv sveštenika, ali on nije okončan, kao ni građanska parnica protiv njega.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. avg 2012, 22:42) - Slavica [neregistrovani]

Bolesti Zavisnosti

Da li ste videli kako mogu biti brutalni pohlepni likovi kad im ustreba novac?

Da li ste videli brutalnost roditelja kad oblikuju svoju decu.

(ponedeljak, 13. avg 2012, 20:41) - Патриот [neregistrovani]

Одговор на:"Сви који пишу коментаре"

Да, проблем је велики али нигде и никада нисам чуо да се тај проблем лечи лопатама или штанглама, па ни песницама. Колико знам поповски алат је крст, кандило, босиљак света водица и томе слично а не лопата штангла или боксерске песнице.

(ponedeljak, 13. avg 2012, 19:00) - Патриот [neregistrovani]

Требало је још нешто!

Све ово што је рекао владика да је требало чинити требало је заиста чинити, али је требало и контролисати шта и како се тамо ради и ко то ради.А када је један свештеник већ био насилник исто тако као и његови сарадници, крив је и онај ко му је дозволио да се поново бави послом на коме је већ забрљао.Не треба се сада правдати него прихватити кривицу за учињено или пропуштено а не заташкавати по принципу сви смо криви, то значи да у пракси нико није крив јер никада не могу сви да одговарају па ће се и кривац извући.Није руководство цркве које је дозволило тај посао толико наивно да није ништа знало шта се тамо догађа, поготову када се знало кога поставља за руководиоца.Ако је он радио на своју руку дали то значи да у ПЦ влада анархија и нико не зна шта ко ради

(ponedeljak, 13. avg 2012, 17:09) - anonymous [neregistrovani]

Svi koji pisu komentare,

za vas imam samo jedno pitanje: Da li ste ikada videli narkomana, u kojoj meri moze biti brutalan, kada mu ustreba droga?

(ponedeljak, 13. avg 2012, 16:39) - anonymous [neregistrovani]

Re: aa

Crkvi sudi pred crkvenim sudom i to nema veze sa gradjanskon parnicom i civilnim sudstvom.
Ne zelim da drzim niciju stranu u ovoj prici ipak...
Moja sestra je dugogodisnji narkoman. O brojnim pokusajima lecenja u zemlji i inostranstvu da ne pricam. Svaki put se vracala "izlecena" i svaki put postala povratnik. O problemima koje je stvarala porodici suvisno je reci bilo sta. Ipak, udala se, dobila decu, nastavila po starom. Vrhunac je bio kada je gotovo ubila svoje mladje dete, pred ocima starijeg deteta.
Sada je ponovo na lecenju i ne znam hoce li ovaj put uspeti.
Ali verujte posle godina, decenija, borbe, mene vise nista ne cudi i nemam razumevanja i opravdanja.
Svako sebi bira dobro ili lose. I ne mogu vise da opravdavam one koji svesno biraju zlo, unistavaju sve oko sebe i jos ocekuju sazaljenje i razumevanje.

(ponedeljak, 13. avg 2012, 16:10) - mika [neregistrovani]

Problem

Ne bih zelela da opravdavam crkvu niti da opravdavam nasilje ali je zaista tesko leciti zavisnike od narkotika.Svi su u sustini digli ruke od njih cak i porodica i retki su slucajevi centara koji nude neki drugi nacin lecenja a ne metadon.Problem narkomanije je veoma izrazen i nece se resiti tek tako.

(ponedeljak, 13. avg 2012, 16:00) - anonymous [neregistrovani]

tako se ne lijece bolesnici...

Pa ne mozes ti prebijati da bi ga izlijecio.I da se izlijeci od droge moze imati druge traume u zivotu.Rad sa narkomanima je veoma slozen posao i zahtijeva visoku strucnost.

(ponedeljak, 13. avg 2012, 14:43) - anonymous [neregistrovani]

dobre namere

Preosvećeni vladiko, ako Crkva u saglasnosti sa Državom ima pravo da se bavi lečenjem narkomana, to ne znači da time može da se bav bilo ko, ponajmanje Peranović koji je već pokazao svoje pravo lice. Pored dobrih namera , neophodna je i odgovornost. Kako biste sudili vozaču koji bez ikakve loše namere nekoga pregazi? Još nisam čula da se u presudi uzima u obzir broj putnika koje je tokom svog radnog veka prevezao. Ako je Gospod ni kriv ni dužan onako stradao, zašto branite ovog prestupnika i smutljivca?

(ponedeljak, 13. avg 2012, 14:28) - anonymous [neregistrovani]

aa

Kako crkva moze da pocne sudski postupak??? Tuzilastvo je pokrenulo sudski postupak!!
A da je crkva nesto preduzela Peranovic bi bio jos 2009.g. raščinjen.

(ponedeljak, 13. avg 2012, 13:14) - anonymous [neregistrovani]

pravda

vidis brate da u ovoj zemlji pojedini ljudi mogu da rade sve