Читај ми!

Afera "Fajzer": U Srbiji svi iznenađeni

Republičko javno tužilaštvo ispitaće navode američkih kolega da je farmaceutska kompanija "Fajzer" i u Srbiji davala mito da bi prodavala lekove, saznaje RTS.

Navode da je američka farmaceutska kompanija "Fajzer" podmićivala i srpske lekare i zdravstvene zvaničnike kako bi registrovala novi lek na našem tržištu i povećala prodaju ispitivaće Republičko javno tužilaštvo.

Kako RTS nezvanično saznaje, biće provereni svi navodi iz prijave koju je Komisija za hartije Sjedinjenih Američkih Država podnela protiv te farmaceutske kompanije, a koji se odnose na Srbiju.

Ukoliko se utvrdi da postoji sumnja da je neko prekršio zakon biće doneta odluka o eventualnom pokretanju krivičnog postupka.

U najnovijoj farmaceutskoj aferi navodi se da je američka kompanija "Fajzer" deset godina, od 1997. do 2007. podmićivala i lekare i visokopozicionirane zdravstvene zvaničnike u Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Kini... i da su na mito dali milione dolara.

U Udruženju koje okuplja proizvođače inovativnih lekova u Srbiji, a čija je članica i "Fajzer", kažu da nemaju podatke o eventulanom kršenju propisa.

Ja takvih indicija nemam i pozivam svako ko ima te podatke da se obrati udruženju, ako su etičke povrede, a za sve drugo nadležnim organima ove zemlje", rekao je Bojan Trkulja, predsednik Udruženja Inovija.

I u Ministarstvu zdravlja navode da nemaju podatak o kojim lekarima ili ustanovama je reč. Podsećaju da su odnosi lekara i farmaceutskih kuća uređeni u skladu sa evropskim propisima.

"Ti propisi u suštini omogućavaju lekarima da imaju pravo da u saradnji sa industrijom odlaze na kongrese, stiču nova znanja, ali svakako nemaju pravo da propisuju ili protežiraju određene sponzore koji su im platili takav put", rekla je Zorica Pavlović iz Ministarstva zdravlja.

Pavlovićeva kaže da  su to sporadični slučajevi i veruje da oni ne mogu narušiti sigurnst građana i zdravstvenog sistema. 

"Farmaceustke kuće su u obavezi da sve što sponzorišu stave na svoj sajt, znači da inspekcije, bilo da su pitanju poreska ili zdravstvena inspekcija mogu da se informišu da li se farmaceutska kuća pridržavala pravilnika, a pravilnik je jasan, svaku situaciju dobro reguliše", kaže direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević.

Ipak, izjave nekih lekara u Srbiji, ali i u susednim zemljma, da od količine prepisanih lekova nekog proizvođača zavisi da li će im biti plaćen odlazak na neki kongres, otvaraju sumnju da li doktor u takvoj situaciji prepisuje lek koji je najbolji za pacijenta ili onaj koji mu plaća put.

"U primarnoj zdravstvenoj zaštiti radim već 20 godina, a terapiju koju prepisujem prilagođavam svakom pacijentu ponaosob", kaže Mirjana Miladinović iz Doma zdravlja Palilua.

A kakve su šanse da uskoro saznamo koga je sve podmićivala američka kompanija, možda najbolje govori vest da je "Fajzer" pristao da američkoj vladi plati 60 miliona dolara kazne, kko bi se povukle optužbe.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се