Čitaj mi!

Podmićivanje lekara ili marketing?

Američka farmaceutska kompanija "Fajzer" optužena da je podmićivala lekare u Srbiji, Hrvatskoj i još nekoliko zemalja. Da bi izbegla suđenje, kompanija se nagodila da plati 60 miliona dolara. Ministarstvo nema saznanja da je "Fajzer" plaćao lekare kod nas.

Farmaceutski gigant "Fajzer" nagodio se sa američkim vlastima da plati kaznu od 60 miliona dolara zbog optužbi za podmićivanje lekara u više zemalja u Evropi i Aziji, među kojima je i Srbija.

Prema nagodbi, kompanija će platiti 45 miliona dolara Komisiji za hartije od vrednosti i berze i 15 miliona dolara Ministarstvu pravde.

Predstavnici "Fajzerovih" filijala u inostranstvu optuženi su da su podmićivali medicinske radnike i strane zvaničnike u Kini, Italiji, Rusiji, Kazahstanu, Hrvatskoj, Bugarskoj, kao i Srbiji, kako bi povećali prodaju svojih proizvoda.

U prijavi američke Komisije za hartije od vrednosti i berze navodi se da je firma "Fajzer Srbija" plasirala proizvode američke kompanije u Srbiji i Crnoj Gori posredstvom predstavništva čiji je službenik platio put na konferenciju u Čileu lekaru iz državne službe, u zamenu za povećanu kupovinu "Fajzer" proizvoda, prenosi Fonet.

Rukovodioci kompanije "Fajzer Srbija" saznali su za taj sporazum i otpustili prodavca, ali nisu raskinuli dogovor, pošto je lekar zapretio da će obelodaniti slučaj, navodi se u prijavi.

Komisija je podnela prijavu protiv "Fajzera" za kršenje zakona o korupciji u inostranstvu, zbog nelegalnih isplata zvaničnicima u više zemalja, uključujući Srbiju, od 2001. do 2007. godine.

Predstavnici američke kompanije su troškove predviđene za podmićivanje u mnogim zemalja pokušali da opravdaju kao legitimne, navodeći da je novac trošen za putovanja, zabave i marketing, saopštile su američke vlasti.

Filijala kompanije u Kini optužena je da je napravila poseban program povlastica koji je omogućavao doktorima da dobijaju poklone na osnovu poena koje su zarađivali prepisujući lekove "Fajzera". U drugim zemljama, kompanija je optužena da je organizovala okupljanja za doktore koji su prepisavali najviše lekova, prenosi Hafinton post.

Da bi izbegao suđenje, "Fajzer" je pristao na nagodbu, što je činio i ranije. Pre tri godine "Fajzer" je za neistinito reklamiranje svojih lekova platio 2,3 milijarde dolara.

Ministarstvo nema saznanja o "Fejzeru"

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da nema saznanja o tome da je farmaceutska kompanija "Fajzer" plaćala lekare u Srbiji kako bi povećala prodaju svojih lekova i da im se nijedan organ u vezi s tim nije obraćao.

U saopštenju se podseća da su Pravilnikom o oglašavanju leka i medicinskog sredstva iz oktobra 2010. godine utvrđeni uslovi pod kojima se obavlja oglašavanje leka, odnosno medicinskog sredstva.

Navedenim Pravilnikom utvrđeno je da stručna javnost, odnosno zdravstveni radnici koji propisuju lekove, ne smeju tražiti niti primati bilo kakvo materijalno ili nematerijalno davanje kao podsticaj za propisivanje, izdavanje, nabavku, odnosno potrošnju lekova.

Postoji i pravilnik koji zabranjuje medicinskim radnicima da u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, organizuju promocije, bilo da se radi o lekovima, preparatima, vrsti terapije ili poslovima i uslugama koje se ne obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Aleksandar Tucović rekao je da kompanija "Fajzer" u Srbiji ima registrovanih oko 106 lekova i da predstavništvo te kompanije nikada nije sponzorisalo bilo kakve aktivnosti Agencije, niti njene stručnjake.

broj komentara 14 pošalji komentar
(sreda, 08. avg 2012, 20:44) - anonymous [neregistrovani]

Tacno Tako

Sto procenta u pravu ste - Americki sistem biznisa nema ni mrvu humanosti - ovde sam 25 godina i potrebno je da se normalan covek pretvori u zivotinju da nadzivi i napreduje. Klima biznisa je "dog eat dog" ako znate sta znaci. Zato dijasporu bole dusa kad vidimo kakve promene stizu u Srbiji. Otvorite oci, bogu vam.

(sreda, 08. avg 2012, 20:31) - anonymous [neregistrovani]

Reklama!

Kod nas su ti milioni dolara velika para ali u svetu biznisa je to sitna para za koju su dobili reklamu koju ce videti ceo svet. Sad i oni lekari koji nisu znali za "procenat" koji daju, zna od koga da trazi pare :)
Sada se samo pojavi "nova kompanije" sa novim imenom, a sa starim personalom i eto para kao blata :)
Da li se ljudi secaju ili slabo pamte, poziv americkog predsednika uspesnim privatnim kompanijama da pomognu drzavu finansiski?
I eto legalne pomoci, ne daju pare na "lepe oci" vec placaju kazne a za uzvrat dobijaju reklamu. Pa samo Mikrosoft koliko milijardi daje na svakom sudjenju?
Biznis nezna za granice i rade se sve moguce stvari...

(sreda, 08. avg 2012, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

@Razne kompanije

E moj Nislija, pacijenti su dobili gomile lekova koji im ne trebaju. Svakih par godina se menja donja granica holesterola, kako bi lekari mogli da prepisuju lekove sto pre.
Isto je i sa krvnim pritiskom i mnogim drugim bolestima. To se radi svuda u svetu i farmaceutska industrija je mozda i najjaca u "lobiranju" (na srpskom se kaze podmicivanje). Najgore je kada prepisu lekove koji jos nisu do kraja ispitani.

(sreda, 08. avg 2012, 16:29) - milé [neregistrovani]

Dobrodosli

u svet biznisa i demokratije ! Ovo je svakodnevna pojava na "lepom" zapadu gde je profit najglavniji !

- prepisite nas lek , on je bolji on komsijinog .... Organizuju se "seminari" odnosno shopping ture ili letovanja da bi se napumpala prodaja odredjenog ili vrste lekova. Kod nas se i danas gutaju lekovi koji su kod drugih odavno zabranjeni . I to doprinosi beloj kugi ! Lekari odlicno znaju kakvi su koji lekovi mada i babe znaju dosta toga ...

(sreda, 08. avg 2012, 15:38) - Nislija [neregistrovani]

Razne kompanije

Dogovor koji je Pfizer pravio sa lekarima nije isao na stetu pacijenata vec drugih farmaceutskih kompanija. Svaki lek proizvodi vise kompanija i svako ga pravi pod razlicitim imenom. Pfizer je trazio da se ne pisu lekovi drugih kompanija vec njihovi lekovi ali nijedan pacijent nije dobio lek koji mu nije potreban.

(sreda, 08. avg 2012, 12:29) - Rade [neregistrovani]

matematika

Ko je pkrenuo tužbu.Kome "Fajzer" plaća?A gde smo mi u toj priči?Naša država smatra da je sve u najboljem redu i ne treba ništa menjati nikog ni optužiti a još manje krivcima naplatiti štetu.Naravno najveći gubitnik je krajnji učesnik u ovome a to su građani- korisnici tih lekova.A i kod nas odavno se priča da lekari dobijaju za prepisivanje određenih lekova novac a ne samo u Kini...A spominje li se gašenje proizvodnje određenih lekova da bi se "isti" pod drugim imenom,pakovanjem,... kupovali mnogo skuplje.Proizvodnja lekova je postala veliki posao sa gigantskom zaradom.

(sreda, 08. avg 2012, 12:28) - anonymous [neregistrovani]

И криминал

се сад зове маркетинг!

(sreda, 08. avg 2012, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

Etika

Kako jeftino prodaju narodno zdravlje.

(sreda, 08. avg 2012, 12:06) - anonymous [neregistrovani]

Stare price o glavnom,

Medicina i ishrana su bic savremnog srustva. Drzava precutno tolerise ove pojave jer i sama od njih profitira.

(sreda, 08. avg 2012, 11:44) - Milovan [neregistrovani]

Eto ti ga na!

Kriminal pravili po istočnoevropskim zemljama a kaznu plaćaju Americi! Amerika baš zna kako da naplati tuđe pare u svoj budžet.