Čitaj mi!

Peranović osumnjičen za ubistvo štićenika

Štićenik Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici ubijen je sinoć. Upravnik Centra Branislav Peranović osumnjičen je da je štićenika udario šipkom u glavu i usmrtio. Eparhija šabačka najavljuje da će Crkveni sud preduzeti mere iz svoje nadležnosti.

U Jadranskoj Lešnici kod Loznice sinoć je ubijen štićenik Centra za odvikavanje od droge "Sretenje". Upravnik Centra, protojerej Branislav Peranović, osumnjičen je da je štićenika udario u glavu i usmrtio na licu mesta. Peranović ga je, navodno, napao jer je posumnjao da je uneo drogu u dvorište.

Peranović je uhapšen i određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ubistva. "Sumnja se da je Branislav P. u ponedeljak, 6. avgusta, oko 20.30 lišio života N. Z. (39) iz Valjeva", navodi se u saopštenju Policijske uprave Šabac.

Posle isteka mere zadržavanja, Peranović će, uz krivičnu prijavu, biti priveden na saslušanje istražnom sudiji Višeg suda u Šapcu.

Slobodan Velisavljević, istražni sudija u Šapcu angažovan na tom slučaju, precizirao je da je štićenik nađen mrtav u pomoćnoj kući koja je u vlasništvu Peranovića.

"Obdukcija je u toku i danas ćemo utvrditi da li je smrt nastupila zbog povrede nanete tupim predmetom u glavu ili je nešto drugo u pitanju. Štićenik je u centru bio duže od šest meseci", rekao je Velisavljević.

Kuća u kojoj je telo nađeno udaljena je od Centra za odvikavanje dva kilometra, ukazao je Velisavljević.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će ispitati delatnost Pravoslavnog centra za lečenje bolesti zavisnosti "Sretenje" Branislava Peranovića, za koji navode da se ne nalazi u registru medicinskih ustanova i da zato ne može da se bavi lečenjem bolesti zavisnosti.

Protojerej Branislav Peranović javnosti je postao poznat 2009. godine, kada se pojavio snimak iz Rehabilitacionog centra za lečenje narkomana "Crna Reka", gde je bio upravnik. Na tom snimku vidi se kako on i njegov saradnik tuku svoje štićenike lopatama i pesnicama.

Pre tri godine protojerej Peranović se pravdao da je dolazak u Centar dobrovoljan, a da se sila povremeno primenjuje. Njegove metode podržavali su i neki roditelji čija su deca bila u Crnoj reci.

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu kažu da ne postoji razlog za lečenje van državnih ustanova. Pre nekoliko godina, načelnica te bolnice bila je u Crnoj Reci i kaže da joj se uopšte nije svidelo ono što je tamo videla.

"Ja sam se tada se pitala ko to dozvoljava i dalje toleriše. Posle toga je naišao onaj snimak o batinanju i tu sam očekivala da će društvo i onaj ko je merodavan, a ja ne znam ko je merodavan, da preduzme neke mere. Ali nažalost ne da nisu preduzete mere, nego je došlo do ove tragične situacije", ističe Dr Jasna Daragan Saveljić.

"Ovo je najtragičniji način da se pokaže da nasilje nije i ne može biti lek ničemu, i još jedna opomena da ni roditelji ni država ni društvo ne mogu te ljude koji su zapali u stravičnu životnu situaciju i postali zavisnici gurnuti negde i očekivati da će neko prljav posao završiti za njih", ističe Zaštitnik građana Saša Janković.

Iako je, posle obelodanjivanja snimaka batinanja, Zaštitnik građana podneo krivične prijave protiv 9 osoba iz tog centra, Tužilaštvo ga je obavestilo da u sedam slučajeva nema osnova za krivično gonjenje.

Pre tri godine, na zahtev Sinoda Srpske pravoslavne crkve tadašnji vladika Artemije je raspustio Centar, a Peranović je prethodno smenjen sa mesta upravnika.

Opštinsko tužilaštvo u Tutinu podnelo je optužnicu protiv Peranovića za krivično delo mučenja i nasilja, i odlučilo da mu nije potreban pritvor. Suđenje je krajem prošle godine završeno i čeka se presuda tutinskog suda.

Peranović je 2010. godine došao u Jadransku Lešnicu, gde je postao upravnik Centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti "Sretenje", na čijem se sajtu navodi da je nastao izdvajanjem od Duhovno-rehabilitacionog centra "Crna Reka" i da "svoju humanu delatnost obavlja pod nadležnošću Eparhije šabačke i Srpske pravoslavne crkve".

Vladika Irinej: Tragičan i neoprostiv zločin 

Vladika bački Irinej, koji je i glasnogovornik Sinoda SPC, kaže za RTS da ovde nije reč o incidentu, već "o tragičnom i neoprostivom zločinu".

"Radi se o direktnom čovekoubistvu. Najtragičnije je što je vinovnik tog zločina svešteno lice. Od te tužne činjenice ne možemo pobeći", kaže vladika bački.

Napominje da se tako nešto retko dešava, "jednom u hiljadu godina" i ističe da će "Crkva preduzeti sve što treba i sve što može".

Kada pravosudni organi utvrde sve činjenice, biće pokrenut i crkveno-sudski postupak kako bi Peranović bio lišen svešteničkog zvanja ili, čak, isključen iz crkvene zajednice.

Vladika Irinej napominje da je Sinod još 2009. naredio da se protiv Peranovića pokrene postupak, ali je tadašnji nadležni episkop Artemije odbio to da uradi.

Peranović se, kako kaže, pod nerazjašnjenim okolnostima ponovo obreo na istom poslu, iako se "pokazao kao nasilnik, a ne kao terapeut".

"Neposredno je odgovoran samo on i niko drugi. Posredno smo odgovorni svi bez izuzetka u našem društvu i u našoj zemlji, i u crkvi i u državnim strukturama što je on uopšte imao mogućnost da nastavi da se bavi tom delatnošću", ističe episkop Irinej.

Centar "Sretenje" bio je Peranovićev "privatni projekat" koji je, kako objašnjava vladika bački, imao "generalni blagoslov" Eparhije šabačke.

Vladika Irinej smatra da bi "po kratkom postupku" trebalo ukinuti sve centre koji ne rade u saradnji sa državnim organima.

Kao pozitivan primer, vladika je naveo projekat "Zemlja živih" u manastiru Kovilju, u kojem se radi u saradnji sa lekarima i koriste se isključivo proverene crkvene i medicinske metode. 

Organizacija za borbu protiv narkomanije "Izlazak" saopštila je da je ubistvo štićenika u Jadranskoj Lešnici nastavak nestručnog i nehumanog odnosa prema zavisnicima.

Ta organizacija, koju čine bivši zavisnici, ocenila je da država i odgovorne službe nisu do kraja ispitale "slučaj Crna Reka", te je sinoćno ubistvo "posledica onoga što se moglo naslutiti".

broj komentara 29 pošalji komentar
(petak, 24. avg 2012, 01:18) - Miki [neregistrovani]

Da li je samo jedan ubijen?

Sticajem okolnosti,razgovarao sam sa majkom,čiji je sin tamo proveo izvestan period.Ljudi,tamo je bilo pravo mučilište, iživljavanje,silovanje,toliko je strašna njena priča,da sam se ježio dok sam to slušao!Ovaj slučaj je dobio publicitet,ali prema njenom kazivanju,bilo je više smrtnih slučajeva i teških telesnih povredama,sa trajnim posledicama,ali niko nije reagovao.Roditelji su izdvajali velike sume novca,za njihov boravak tamo.Ali,ono što niko neće da kaže je da su za ta zverstva,i ono što se tamo događa,skoro svi znali,ali i svi su bili dobro podmazivani,da bi se ćutalo. Znalo se i to da je,ako neko pobegne, postojala ekipa ljudi,sa psima,koja ih je brzo sustizala i vraćala tamo,a onda ih je tek čekao pakao.A priča se da je i policija u taj centar vraćala odbegle.Ona je svog sina,na jedvide jade,bukvalno otela-kidnapovala odatle,jer joj nisu dozvoljavali ni da ga vidi,akamoli da ide na slobodu.Momak je sada u zatvoru u Sremskoj Mitrovici,a njegova majka priča da su se,kada je čuo tu vest i gledao na tv-u,pojavile strašne traume,da je divljao,da su ga jedva smirili. Velike pare su ovde u igri,i pitanje je da li će istraga ići do kraja,da li će bar on biti primereno osuđen,šta je sa njegovim dželatima,sa njegovom suprugom,koja vozi skupoceni džip,i koja je znala za sve te radnje,kao i da li će mu biti oduzeta ogromna imovina,kao i velika svota deviza???

(sreda, 08. avg 2012, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

tragedija

Nadam se da ce oni koji su krivi biti pravedno kažnjeni, a lečenje narkomana da postane prvenstveno briga države a ne crkve.

(sreda, 08. avg 2012, 04:06) - Бојан [neregistrovani]

Ре:Прохибиција

Ма какво легализовање дроге, јесте ли ви при здравој памети? Још треба да легализујемо и проституцију па да се Србија претвори у један велики мрачни куплерај, где ће да влада мафија и подземље! Треба забранити рекламе за цигарете и сва пића која садже алкохол, а ако треба и у филмовима цензурисати сцене где се пуши и пије. Шта нам остаде од омладине ако се од малих ногу навикавају на пороке? Ко ће да рађа следећу здраву генерацију, ко ће да васпитава неку нову децу како да здраво живе, ако су им родитељи наркомани, пушачи, алкохоличари, уличари... На чијем узору ће да уче та деца, ако ни сами њихови родитељи нису могли цео живот да науче шта је добро а шта није и како да здраво живе.

(sreda, 08. avg 2012, 00:50) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

kada ce prestati u zemlji Srbiji ovo nasilnistvo koje je na sve strane.U Kanadi bi ovakva osoba bila proglasena nekim vidom mentalnog poremecaja mislim na ovog nesretnog svestenika.

(utorak, 07. avg 2012, 23:09) - Clan SPC [neregistrovani]

Pitanje

Dali je neko gledao snimke mucenja ili kako ga oni nazivaju lecenja u manastiru Crna Reka?
Pitam se dali otac Branislav i svoju djecu ako ga neslusaju onako vaspita. Otac sam troje djece i nebi mogao ponijeti ruku na svoje dijete a tako isto na bolesnog covjeka. Narkomani su bolesni i njima treba pomoc a ne batine.Ako je to sve istina sto vidimo na vijestima, onda se pitam koliko sotona mi u svojim redovima imamo.Molim dragog Gospoda za pomoc.

(utorak, 07. avg 2012, 20:44) - EX Narkoman [neregistrovani]

za neupucene

sa Drogom pocinjemo da bih uzivali da bi uzivali u centralnoj stimulaciji eto zato se pocinej sa drogom medjutim posle dolazi haos jer i pored uzivanja u drogi kasnije dolazi do grcenje tela i drhtavice u uzasne panike zato nikada neuzimajte drogu to je savet vama koji niste probali , dzaba i uzivanje i sve kad posle dodju drhtavice , napadi strahote i nemir , Jedini spas je posle od Boga i Pravoslavlja i u bolnici pod nazorom lekara koji daje odrecenu dozu Metadona

(utorak, 07. avg 2012, 19:32) - vesna [neregistrovani]

Tragedija

N.Z. njegovoj porodici ,duboko zaljenje i iskreno saucesce .... Ovo je bez komentara!

(utorak, 07. avg 2012, 19:26) - anonymous [neregistrovani]

Tragedija

Ovo je pitanje i odgovornost celog drustva u zemlji! Pocevsi od Crne Reke, zavrsilo se smrtnim ishodom.... Zasto tako???Svi se pitamo?Naravno da nam je zao svakog ljudskog bica, ali zasto roditelji salju onda decu na takva mesta, pa i kod Branislava.Bolje da se svi malo potrudimo i pogledamo oko sebe u u svoj dom, da li je moje, vase dete posle pustanja i izlaska u grad, konzumiralo bilo sta pocevsi od cigareta, pa alkohola ili nastavimo da spavamo jer nam je dete stiglo zivo i zdravo.Danas svaki ne upuceni roditelj ima mogucnost da kupi knjigu, ili savetovaliste da se upozna kako da prepozna rane siptome, uzimanje opijata raznih vrsta........Najlakse je kritikovati SPC i Drzavu..To resenje nije, mi moramo pomoci njima, koliko i oni nama, zajednickim radom i ne disriminaciji ovisnika bilo koje vrste, ne bi dolazilo ovakvih trgedija.Porodici iskreno saucesce

(utorak, 07. avg 2012, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

Promislite malo,

ako jos i drogu legalizujete, pa Boze mili, ima li jos koga, ko ce raditi.
Svajcarska je, da bi drogase odvukla iz prostitucije, otvorila centre sa davanjem metadona - kratko: iz jedne drogu u drugu. Samo eto poneki deluju cisto i ocesljano.

(utorak, 07. avg 2012, 17:18) - anonymous [neregistrovani]

odgovor na @Prohibicija

E bas ne treba legalizovati. Treba li da postanemo kao Amerika gde jedan nasmrkani udje u skolu i poubija ko zna koliko dece !?!?

Ne samo da drugo ne treba legalizovati (sto se NIKAD nece desiti!), nego bi trebalo isto postupiti i sa Alkoholom i cigaretama. A ne da deca gledaju reklame za alkohol na televiziji misleci da je to nesto dobro. Dosta je bilo!