Читај ми!

Peranović osumnjičen za ubistvo štićenika

Štićenik Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici ubijen je sinoć. Upravnik Centra Branislav Peranović osumnjičen je da je štićenika udario šipkom u glavu i usmrtio. Eparhija šabačka najavljuje da će Crkveni sud preduzeti mere iz svoje nadležnosti.

U Jadranskoj Lešnici kod Loznice sinoć je ubijen štićenik Centra za odvikavanje od droge "Sretenje". Upravnik Centra, protojerej Branislav Peranović, osumnjičen je da je štićenika udario u glavu i usmrtio na licu mesta. Peranović ga je, navodno, napao jer je posumnjao da je uneo drogu u dvorište.

Peranović je uhapšen i određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ubistva. "Sumnja se da je Branislav P. u ponedeljak, 6. avgusta, oko 20.30 lišio života N. Z. (39) iz Valjeva", navodi se u saopštenju Policijske uprave Šabac.

Posle isteka mere zadržavanja, Peranović će, uz krivičnu prijavu, biti priveden na saslušanje istražnom sudiji Višeg suda u Šapcu.

Slobodan Velisavljević, istražni sudija u Šapcu angažovan na tom slučaju, precizirao je da je štićenik nađen mrtav u pomoćnoj kući koja je u vlasništvu Peranovića.

"Obdukcija je u toku i danas ćemo utvrditi da li je smrt nastupila zbog povrede nanete tupim predmetom u glavu ili je nešto drugo u pitanju. Štićenik je u centru bio duže od šest meseci", rekao je Velisavljević.

Kuća u kojoj je telo nađeno udaljena je od Centra za odvikavanje dva kilometra, ukazao je Velisavljević.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će ispitati delatnost Pravoslavnog centra za lečenje bolesti zavisnosti "Sretenje" Branislava Peranovića, za koji navode da se ne nalazi u registru medicinskih ustanova i da zato ne može da se bavi lečenjem bolesti zavisnosti.

Protojerej Branislav Peranović javnosti je postao poznat 2009. godine, kada se pojavio snimak iz Rehabilitacionog centra za lečenje narkomana "Crna Reka", gde je bio upravnik. Na tom snimku vidi se kako on i njegov saradnik tuku svoje štićenike lopatama i pesnicama.

Pre tri godine protojerej Peranović se pravdao da je dolazak u Centar dobrovoljan, a da se sila povremeno primenjuje. Njegove metode podržavali su i neki roditelji čija su deca bila u Crnoj reci.

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu kažu da ne postoji razlog za lečenje van državnih ustanova. Pre nekoliko godina, načelnica te bolnice bila je u Crnoj Reci i kaže da joj se uopšte nije svidelo ono što je tamo videla.

"Ja sam se tada se pitala ko to dozvoljava i dalje toleriše. Posle toga je naišao onaj snimak o batinanju i tu sam očekivala da će društvo i onaj ko je merodavan, a ja ne znam ko je merodavan, da preduzme neke mere. Ali nažalost ne da nisu preduzete mere, nego je došlo do ove tragične situacije", ističe Dr Jasna Daragan Saveljić.

"Ovo je najtragičniji način da se pokaže da nasilje nije i ne može biti lek ničemu, i još jedna opomena da ni roditelji ni država ni društvo ne mogu te ljude koji su zapali u stravičnu životnu situaciju i postali zavisnici gurnuti negde i očekivati da će neko prljav posao završiti za njih", ističe Zaštitnik građana Saša Janković.

Iako je, posle obelodanjivanja snimaka batinanja, Zaštitnik građana podneo krivične prijave protiv 9 osoba iz tog centra, Tužilaštvo ga je obavestilo da u sedam slučajeva nema osnova za krivično gonjenje.

Pre tri godine, na zahtev Sinoda Srpske pravoslavne crkve tadašnji vladika Artemije je raspustio Centar, a Peranović je prethodno smenjen sa mesta upravnika.

Opštinsko tužilaštvo u Tutinu podnelo je optužnicu protiv Peranovića za krivično delo mučenja i nasilja, i odlučilo da mu nije potreban pritvor. Suđenje je krajem prošle godine završeno i čeka se presuda tutinskog suda.

Peranović je 2010. godine došao u Jadransku Lešnicu, gde je postao upravnik Centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti "Sretenje", na čijem se sajtu navodi da je nastao izdvajanjem od Duhovno-rehabilitacionog centra "Crna Reka" i da "svoju humanu delatnost obavlja pod nadležnošću Eparhije šabačke i Srpske pravoslavne crkve".

Vladika Irinej: Tragičan i neoprostiv zločin 

Vladika bački Irinej, koji je i glasnogovornik Sinoda SPC, kaže za RTS da ovde nije reč o incidentu, već "o tragičnom i neoprostivom zločinu".

"Radi se o direktnom čovekoubistvu. Najtragičnije je što je vinovnik tog zločina svešteno lice. Od te tužne činjenice ne možemo pobeći", kaže vladika bački.

Napominje da se tako nešto retko dešava, "jednom u hiljadu godina" i ističe da će "Crkva preduzeti sve što treba i sve što može".

Kada pravosudni organi utvrde sve činjenice, biće pokrenut i crkveno-sudski postupak kako bi Peranović bio lišen svešteničkog zvanja ili, čak, isključen iz crkvene zajednice.

Vladika Irinej napominje da je Sinod još 2009. naredio da se protiv Peranovića pokrene postupak, ali je tadašnji nadležni episkop Artemije odbio to da uradi.

Peranović se, kako kaže, pod nerazjašnjenim okolnostima ponovo obreo na istom poslu, iako se "pokazao kao nasilnik, a ne kao terapeut".

"Neposredno je odgovoran samo on i niko drugi. Posredno smo odgovorni svi bez izuzetka u našem društvu i u našoj zemlji, i u crkvi i u državnim strukturama što je on uopšte imao mogućnost da nastavi da se bavi tom delatnošću", ističe episkop Irinej.

Centar "Sretenje" bio je Peranovićev "privatni projekat" koji je, kako objašnjava vladika bački, imao "generalni blagoslov" Eparhije šabačke.

Vladika Irinej smatra da bi "po kratkom postupku" trebalo ukinuti sve centre koji ne rade u saradnji sa državnim organima.

Kao pozitivan primer, vladika je naveo projekat "Zemlja živih" u manastiru Kovilju, u kojem se radi u saradnji sa lekarima i koriste se isključivo proverene crkvene i medicinske metode. 

Organizacija za borbu protiv narkomanije "Izlazak" saopštila je da je ubistvo štićenika u Jadranskoj Lešnici nastavak nestručnog i nehumanog odnosa prema zavisnicima.

Ta organizacija, koju čine bivši zavisnici, ocenila je da država i odgovorne službe nisu do kraja ispitale "slučaj Crna Reka", te je sinoćno ubistvo "posledica onoga što se moglo naslutiti".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво