Čitaj mi!

Tajni vlasnici javnih glasila

Sagovornici RTS-a kažu da od nove vladajuće većine očekuju da promene dosadašnju praksu kontrole medija, kao i da im treba dati šansu da ispune predizborna obećanja i urede medijske zakone u Srbiji.

Uslov da izveštavanje medija postane objektivnije, kao i da se poboljša situacija u medijima jeste promena zakone o medijima, a jedno od najvažnijih pitanja je transparentnost vlasništva nad medijima, smatraju gosti emisije Oko 11.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko 11

Sagovornici RTS-a kažu da od nove vladajuće većine očekuju da promene dosadašnju praksu kontrole medija, kao i da im treba dati šansu da ispune predizborna obećanja i urede medijske zakone u Srbiji.

"Obećanja ne garantuju ništa. Ali, red je da priznam da ono što su stranke koje su napravile vlast napisale u koalicionom sporazumu jeste kao da su prepisali naša saopštenja. I to je korektno", smatra Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije.

Ona je dodala da je nedavna prodaja "Politike" rana proba ozbiljnih namera novih vlasti. Smajlovićeva ističe da građani Srbije moraju da znaju kako je prodata ta medijska kuća.

"Skandalozan je bezobrazluk sa kojim je to urađeno. To su važne novine. To je važan deo srpske tradicije, sa tim se ne može tako igrati. Strahovito je uvredljivo, bezobrazno kako je to predhodna vlast uradila", kaže Smajlović.

Uređenost medija jeste sistemski problem celog društva, smatra Gordana Igrić, regionalna direktorka BIRN-a. Objašnjava da društvo dozvoljava da se ne zna ko je vlasnik nekog medija i da se to prvo mora promeniti.

Ona je istakla da se prodaja medija obavlja po zakonu i da je hitno potrebno promeniti propise koji dozvoljavaju da vlasništvo u medijima bude netransparentno. Igrić dodaje da je prodaja "Politike" pravilo u medijskoj sferi Srbije, a ne izuzetak.

"Niko ne ide protiv zakona, sve je legalno. A u suštini je dozvoljeno da se ne zna ko je vlasnik. Ko je vlasnik TV Avale? Šta se dogodilo sa TV Prvom i B92? Ko je bio vlasnik Ekonomista? Imate niz medija gde je bila prilična tišina osam godina, dok su vlasti kontrolisale medije. I niko nije digao glas", ističe Igrić.

Dragan Vučićević, vlasnik i glavni urednik dnevnog lista Informer, očekuje od nove vladajuće većine da poništi prodaju "Politike", kao i da prekine praksu kontrole medija prethodne vlade.

"Bruka će biti za nas novinare, ako dozvolimo da to prođe i da neki Trbović i Stefanović gazduju 'Politikom'", istakao je Vučićević.

Gosti emisije Oko 11 saglasili su se i da politika i kapital ne smeju da utiču na objektivnost urednika i novinara, kao i da političke promene ne smeju da utiču na položaj medijskih radnika. Novinari ne smeju da dobijaju otkaze iz revanšizma i osvete, kada dođe do smene urednika, ili vlasti, istakla je Ljiljana Smajlović.

"Novinar ne sme da strahuje od promene vlasti, kao što ni hirurg ne bi trebalo da strahuje od promene vlasti", ističe Smajlović.

Ako se promene zakoni i eliminiše politički uticaj, izveštavanje novinara će biti objektivnije, jer se neće plašiti i pribegavati autocenzuri, smatraju gosti Oko 11. Uvereni su da će i građani imati više koristi od medija koji će biti politički i ekonomski nezavisni.

broj komentara 16 pošalji komentar
(četvrtak, 26. jul 2012, 20:07) - iz NJujorka [neregistrovani]

Nastavite razgovor o medijima

Hvala RTS-u na jos jednoj vaznoj emisiji. Eh sto bi to bilo lepo kada bi se o stanju u srpskim medijima vise razgovaralo na rts-u. Stanje je na zalost kao i nasa drzava. Nadam se da ce RTS nastaviti razgovor na zadatu temu i da ce pozvati vodece uredniek u zemlji. Pre nekoliko godina sam sacinila moju listu najboljih urednika u Srbiji: 1. Bujosevic, 2. Zarkovic, 3. Vlahovic; Sada moja lista ima samo prva dva imena na zalost. List Politika izuzetno cenim, mislim da je Bujosevic Politici vratio deo starog sjaja. Tekstovi su odlicni, naravno uvek moze bolje ali danas je Politika najbolji i najcitaniji dnevnik na Balkanu.
Nema boljeg.

(četvrtak, 26. jul 2012, 20:03) - anonymous [neregistrovani]

Srbija Novinar

Gospodo novinari i vlasnici,tajni,znate ko treba da se plasi vlasti,odnosno zakona.Oni novinari koji iznose lazi i koji ne podrzavaju ustav nase lepe srbije i naseg dobrog Srpskog naroda.Ako vi novinari pisete istinu onda nemate cega da se plasite .Ako pisete lazi onda gospodo vlast treba da primeni zakon i onda se gospodo novinari vi morate plasiti.Svi vlasnici moraju javno da se znaju ko sve radi u Srbiji i koje sve novinske kompanije.zasto.Zato sto Srbija i Srpski narod nije tajna nego je narod koji veruje u slobodu medija i demokratiju.

(četvrtak, 26. jul 2012, 16:52) - anonymous [neregistrovani]

citalac tih novina

politika je jedina objektivna

(četvrtak, 26. jul 2012, 15:22) - Ivan [neregistrovani]

A Kurir

Treba sve proveriti i objaviti. Danas jedan nedeljnik, recimo, piše da pravi vlasnik Kurira nije onaj koji je formalno deklerisan. Ko je onda. Dobro je što je RTS otvorio ovu teme, samo da nije kratkog daha.

(četvrtak, 26. jul 2012, 13:38) - anonymous [neregistrovani]

politika

Smajlovićka je bila sasvim solidna urednica, tada je ta novina imala neki kvalitet i dobre novinare i stručne komentatore koji su najureni.Današnja politika je smešna u odnosu na tadašnju i više liči na Blic nego na ozbiljnu novinu, sve neki anonimusi pišu tamo.

(četvrtak, 26. jul 2012, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

Pozdravljam

Vec jedna ovakva emisija je korak napred, setite se da je pre samo nekoliko meseci ovo bila tabu tema rezervisana iskljucivo za gerila portale.E sada je pitanje da li ce se na tome sve zavrsiti a to u monogome zavisi i od nove vlasti.

(četvrtak, 26. jul 2012, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

Новинар не сме да страхује од промене власти


Šta u slučaju ako je to novinar koga je dovela bivša vladajuća partija da radi za njene interese, na mesto drugog novinara koga je oterala na socijalni program?

(četvrtak, 26. jul 2012, 10:37) - Beka [neregistrovani]

radio

A zasto se niko ne bavi time u cijim rukama su radio stanice ne samo u Beogradu nego i u Srbiji?Izgleda da ovaj medij nikoga u Srbiji ne zanima.

(četvrtak, 26. jul 2012, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

istina

Da se ne lazemo,svi mediji su u sluzbi vladajuce oligarhije. Nekada vise nekada manje ali drugacije ne bi opstali.

(četvrtak, 26. jul 2012, 10:18) - anonymous [neregistrovani]

Sve je jednostavno!?

Mediji ne mogu biti u rukama nekog XY??? Znamo,da su mediji danas moćniji od bilo kog predsednika države ili vlade, da mogu stvarati ratove, mržnje i velike laži, nažalost redko kada šalju poruke mira i ljubavi!?Svi vlasnici medija moraju imati svoje ime i prezime, nacionalnost, državljanstvo, veroispovest, poreklo novca kojim su kupili dotični medijum, kao i svoju političku pripadnost!!!Smatram, da novinari i vlasnici medija ne smeju politički pripadati ni jednoj stranci, ni zapadu ni istoku, kao što inače važi za neke struke u državi!To je uglavnom preduslov za koliko toliko pošteno novinarstvo i borba za istinu, što bi im trebao biti cilj!Simptomatično je da novinari govore samo o svojim pravima i ugroženosti, a skoro nikada o obavezama i odgovornosti za izgovorenu javnu reč-laž!?Ko ne pristaje na te uslove, država Srbija ima pravo da ukine ili preuzme taj časopis-medijum, pa da na poštenom tenderu iste neko preuzme!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">