Čitaj mi!

EFJ o prodaji Politike

Evropska federacija novinara uputila kritiku zbog odsustva transparentnosti u prodaji dela "Politika". Način na koji je prodat udeo u "Politici" potvrđuje hitnu potrebu za donošenjem zakona o transparentnom vlasništvu u srpskim medijima, poručuju iz UNS-a.

Medijskim udruženjima iz Srbije i Nemačke u kritici potpunog odsustva transparentnosti u prodaji 50 odsto udela VAC-a u listu Politika pridružila se i Evropska federacija novinara (EFJ).

Predsednik Evropske federacije novinara Arne Kenig izjavio je da EFJ podržava novinarska udruženja u zahtevima za punu istragu o okolnostima prodaje i identitetu pravog vlasnika "Politike".

"Prodaja udela VAC-a u Politici obavljena je u potpunoj tajnosti i na veliku brzinu, a čini se i da niko u Rusiji apsolutno ništa ne zna o 'Ist medija grupi' koja je postala suvlasnik Politike", rekao je Arne Kenig.

Način na koji je prodat udeo u "Politici" potvrđuje hitnu potrebu za donošenjem zakona o transparentnom vlasništvu u srpskim medijima. To će takođe biti rana proba nove vladajuće koalicije, koja se obavezala da će to i  obezbediti, saopšteno je iz UNS-a.

Izveštaj Saveza za borbu protiv korupcije iz 2011. godine zaključio je da je jedan od glavnih problema u srpskim medijima koncentracija vlasništva i manjak transparentnosti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 26. jul 2012, 20:10) - ekonomista [neregistrovani]

kritike da ali kako ispraviti?

Jeste ali kritike treba poslati VAC-u, i samom listu Politika jer njihovi pravilnici ocigledno nisu predvidjali da se prodaja akcija poznatom kupcu mora vrlo pazljivo analizirati. Mogu li novinari da nam kaze kakva je praksa u zemljama u EU. Na primer u Nemackoj i Francuskoj, one su nam nekako bliske i na njih mi zelimo da se ugledamo. Sta je onda predlog od kolega iz EU? Kako da se onda ova prodaja ospori ako nije u interesu Politike?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">