Čitaj mi!

Zakon o zaštiti podataka dobar

Srpski zakon o zaštiti podataka je dobar i sadrži sve principe kao i zakoni Evropske unije, smatra Lisa Soto, predsednica Odbora za zaštitu podataka u američkom Ministarstvu za državnu bezbednost.

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja u Srbiji pridaje veliku pažnju Zakonu o zaštiti podataka, ocenila je predsednica Odbora za zaštitu podataka u američkom Ministarstvu za državnu bezbednost Lisa Soto.

"Srpski zakon je dobar i sadrži sve principe kao i zakoni Evropske unije", rekla je Soto u intervjuu za RTS.

Prema njenim rečima, zakoni u Evropskoj uniji u narednom periodu će se menjati, ali su institucije poverenika uključene u taj proces i prate promene.

"Ono što sledi jeste edukacija onih organizacija koje moraju da primene taj zakon i razumeju njegove zahteve. To su privatni sektor - kompanije i javni sektor, odnosno agencije, koji treba da razmišljaju o tome kako da primene Zakon o zaštiti podataka", naglasila je Soto, koja je učestvovala u Programu reforme pravosuđa i odgovorne vlasti u Srbiji, koji je podržao Ju-es-ejd.

Nakon postavljanja infrastrukture za primenu zakona, sledeći korak je edukacija ljudi, kompanija i bezbednosnih službi koje primenjuju taj zakon, objasnila je Soto.

"Oni pre svega moraju da razumeju šta taj zakon zahteva, da te zahteve uključe u prakse svojih organizacija, kako bi mogli da ga primenjuju", zaključila je Soto.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">