Čitaj mi!

"Politika" menja vlasnika!

Kompanija "Ist medija grup", registrovana u Rusiji, od juče je novi vlasnik 50 odsto kompanije "Politika novine i Magazini". Svoj udeo u kompaniji prodao nemački VAC. Imućni biznismen Miroslav Bogićević, jedan od finansijera DS-a, povezan sa "Ist medija grupom", saopštio UNS.

Novi vlasnik 50 odsto kompanije "Politika novine i Magazini" (PNM) je kompanija "Ist medija grup" koja je registrovana u Moskvi. "Ist medija grup" juče je kupila 50 odsto vlasništva PNM-a koje je do sada držala medijska grupacija VAC.

Vlasnik preostalih 50 odsto i dalje je "Politika - Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost".

Nemački VAC je početkom aprila ponudio državi da otkupi njihovih 50 odsto vlasništva u Politici za iznos od 4,7 miliona evra uz preuzimanje "određenih obaveza" koje nisu bile precizirane.

VAC je još pre dve godine najavio povlačenje iz Jugoistočne Evrope, a do sada su već prodali svoje kompanije u Makedoniji i Bugarskoj.

Da je novi kupac iznenađenje pokazuje činjenica da niko iz uprave Politike nije imao komentar. U Ministarstvu kulture RTS-u je rečeno da to nije njihova nadležnost, a zastupnik državnog kapitala u Politici Jovan Simić, koji je trenutno na odmoru u inostranstvu, rekao je da nije obavešten o promeni vlasničke strukture.

Kako javlja dopisnik agencije Beta iz Moskve, stoprocentni vlasnik "Ist medija grupe" je Aleksandar Trbović. Ta firma registrovana je 12. januara ove godine, sa osnivačkim kapitalom od 10.000 rubalja, odnosno 250 evra. Izvori upućeni u medijsku situaciju u Rusiji rekli su agenciji Beta da je ta firma potpuno nepoznata i da nema nikakvog uticaja u Rusiji.

Povodom promene vlasništva Politike oglasili su se SNS i URS (pogledajte anterfile) i jedan od prozvanih potpredsednik DS-a Dušan Petrović. 

"Insinuacije Srpske napredne stranke o mom učešću u promeni suvlasništva u novinskoj kući 'Politika' a.d. su potpune neistine i nije vredno potrošiti nijednu reč na dalji komentar", rekao je Petrović.

Demokratska stranka u saopštenju objavljenom na njihovom sajtu demantuje i snažno osuđuje današnje optužbe SNS-a i URS-a da DS i njeni funkcioneri stoje iza promene vlasništva Politike.

"Vladajuća većina koja se ovih dana formira i koja pretenduje da upravlja Srbijom, kontinuirano i pre stupanja na dužnost pokušava da obmanom građana Srbije i skoro svakodnevnim napadima na DS napravi odstupnicu za eventualne političke neuspehe sa kojima će se suočiti nakon formiranja Vlade Srbije jer se tek sada suočavaju sa svom kompleksnošću situacije u kojoj se Srbija danas nalazi" saopštio je DS.

Kako se navodi, prikazujući ekonomsku situaciju i parametre značajno lošijim nego što jesu, sramnim optužbama da DS pokušava da uguši slobodu medija u Srbiji, Mlađan Dinkić koji je glavni kreator ekonomske politike Srbije u poslednjih 12 godina, tvorac i autor Zakona o informisanju i SNS čiji je v.d. predsednika bio autor ozloglašenog i nedemokratskog Zakona o informisanju, danas optužuju Demokratsku stranku da sa tajkunima guši slobodu medija.

"Današnji navodi i optužbe SNS-a i URS-a su opasni po demokratiju u Srbiji i veoma indikativni, posebno imajući u vidu činjenicu da su najveći tajkuni uticali da se ovakva parlamentarna većina i formira", navodi se u saopštenju.

Oglasilo se i Udruženje novinara Srbije navodeći da je zaprepašćeno saznanjem da je najstariji dnevni list u Srbiji "krišom i preko noći promenio vlasnika".

"Iza leđa javnosti, udeo nemačkog VAC-a u vlasništvu 'Politike' od pedeset posto prodat je do sada potpuno nepoznatoj firmi 'Ist medija grup' sa sedištem u Moskvi, čiji je direktor izvesni Uroš Stefanović", navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS navodi da je "Politika" važna srpska institucija o čijoj sudbini je država preuzimala brigu i na taj način što je zadržala polovinu vlasništva, "zlatnu akciju" u uređivačkim i izdavačkim poslovima i pravo preče kupovine u slučaju prodaje VAC-ovog dela.

U tom udruženju zahtevaju da odlazeća Vlada Srbije, premijer Mirko Cvetković i ministar kulture Predrag Marković, kao i zamenik premijera Ivica Dačić, podrobno obaveste javnost o svim okolnostima te, kako kažu, skandalozne transakcije.

Prema saznanju UNS-a, imućni biznismen Miroslav Bogićević, jedan od finansijera Demokratske stranke, povezan je sa Ist medija grupom, a mesecima je nagoveštavano da će upravo on finansirati kupovinu "Politike", posredstvom "Kurira" ili na drugi način.

UNS traži da Cvetković, Marković i Dačić hitno odgovore da li su utvrdili ko je konačni vlasnik "Ist medija grupe" i odakle potiče novac za ovu kupovinu.

U tom udruženju od vlasti traže i odgovore na pitanja šta je sa pravom preče kupovine koje je imala država, kao i kojom brzinom je antimonopolska komisija izdala rešenje kojim je odobrena kupovina.

Neka od pitanja koje je postavio UNS su i da li je Uprava za sprečavanje pranja novca proverila poreklo kapitala, zatim ko je dao pokriće za kredit kojim je kupljena "Politika", kao i da li je istina da je reč o transakciji vrednijoj od deset miliona evra.

UNS pita i šta je razlog ekspresnog upisa novog vlasnika "Politike" u Agenciji za privredne registre (APR), što se dogodilo juče, odnosno istog dana kada je zahtev podnesen, kao i da li je tačno da je advokatica "Ist medija grupe" bivša zamenica direktora APR.

Iz tog udruženja podsećaju i novu vlast da se koalicionim sporazumom obavezala da će "u potpunosti obezbediti javnost i transparentnost vlasničke strukture u medijima".

broj komentara 18 pošalji komentar
(sreda, 18. jul 2012, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

Odoh Ja

Znamo li ko su vlasnici drugih medija, i štampanih i televizijskih, jedino za RTS znamo da je Javni servis gradjana Srbije.Konačno zakonom se mora urediti javnost vlasništva nad medijima u Srbiji. Zašto toliko misterije. Može li kod nas nešto normalno da se zna o vlasništvu kao svuda u razvienim zemljama Zapada. Izgleda da ne može a puna su nam usta evropskih vrednosti.E muka mi je više od svega i odoh u EU sam i bez ulaska Srbije u njoj, da se barem nadišem zakonitosti pa makar i prao čaše po restoranima.

(sreda, 18. jul 2012, 12:52) - Potomak [neregistrovani]

Re Koje je prvi

Prvu privatizaciju je zavrsila vlada Zorana Djindjica.

(sreda, 18. jul 2012, 11:57) - anonymous [neregistrovani]

Prava adresa

Svi se nešto čude i vrište, a koliko se ja razumem u kapitalizam(koga smo hteli sami)prethodni vlasnik je mogao da proda svoj udeo u "Politici" kome hoće i najverovatnije onome ko plaća više. Ono što je nedopustivo što nije objavljen tender za tu prodaju, valjda je to kod nas tako po našem zakonu.Nemoguće je da "tehnička" vlada( pecdeset posto je vlasništvo države) nije bila upoznata sa ovim i prava adresa od koje se treba tražiti odgovor i podgovornost ako je ima upravo Vlada Srbije.

(sreda, 18. jul 2012, 07:14) - anonymous [neregistrovani]

...

Da, riba smrdi od glave ali se nazalost cisti od repa...

(sreda, 18. jul 2012, 00:25) - anonymous [neregistrovani]

Eee moj narode srpski!

Tesko Vama a i meni sa Vama. Mi smo jedna drzava sastavljena i vodjena glupostima i neverovatnim mizerijama. Ja se posle toliko godina provedenih u Australiji vracam u Srbiju kao penzioner i sta sam sve doziveo pripremajuci se za taj dolazak od naseg Konzulata u Australiji za zivota vecih gluposti nisam ni video ni cuo a neverujem da ih i u jednoj Africkoj ili bilo kojoj zemlji na svetu ima??? Neverovatne gluposti i peripetije da kada bih Vam sve ispisao trebala bi mi jedna debela knjiga! Zato se ne cudite sto se sve ovo desava u nasoj zemlji Srbiji. Riba ne smdrdi od repa vec od glave. U Srbiji ima pametnih ljudi ali zasto taj pametni narod nece da se upusta u politiku vidjenja zemlje neznam? U tome je nasa tragedija i zato ovako zivimo. Za sve to narod je najmanje kriv.

(utorak, 17. jul 2012, 23:44) - anonymous [neregistrovani]

Bezobrazluk

Ovo je stvarno prevršilo svaki meru. Najstariju srpsku novinu kupuju neki Trbović i neki nejaki Uroš, a iz firme koja je registrovana u Moskvi, za koju niko u Rusiji nije čuo. Ovi domaći prozvani se prave Englezi. Rukovodstvo Politike je bez komentara iz DS ka
žu nismo mi. Ne nego sam ja. Koga bre folirate sa tim Trbovicem i tim Urosem. U koju EU ste vi hteli da nas vodite. Kako vas bre nije sramota. Milošević je bio pošteniji od vas, dovodio je razne Žike i Struje i smenjivao ih, ali se nije krio.

(utorak, 17. jul 2012, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Pa dokle više...Svaka čast RTS-u koji je sve ovo objavio...Nadam se da se neće završiti samo na ovoj vesti..

(utorak, 17. jul 2012, 20:23) - anonymous [neregistrovani]

Ре: Руска Реч

Ама прочитај прво текст. Ако су Урош Стефановић и Александар Трбовић Руси, онда сам и ја. Шта нисте никада чули за српске медијске магнате Уроша и А. Трбовића?

(utorak, 17. jul 2012, 18:58) - anonymous [neregistrovani]

Руска Реч

То објашњава и нови Политикин додатак "Руска Реч". Разочаран сам, нећу више ни Забавник да купујем.

(utorak, 17. jul 2012, 18:34) - Perkunic [neregistrovani]

Opozicija

DS-u nikako nece pomoci to sto ce drzati stampane medije,bar ove koji su kod nas u opticaju...Mislim da vlast treba da razmislja o osnivanju novih medija na nasim prostorima,a opoziciji ostaviti da koristi sve one koje je nekada koristio i Slobodan Milosevic...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">