Читај ми!

Život u četiri manastirska zida

U manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici žive dve monahinje i dve sestre, jedini preostali srpski žitelji u tom gradu. Svaki dan im prolazi isto. Ne mogu da izađu iz dvorišta manastira, ali ne razmišljaju da napuste Đakovicu.

Trinaest godina posle rata, u Đakovici nema Srba povratnika. U tom gradu je porušeno nekoliko pravoslavnih crkava. Pre dve godine je obnovljena crkva u centru grada i osvećenjem postala manastir Uspenja presvete Bogorodice. U manastiru žive dve monahinje i dve sestre. One su jedini preostali srpski žitelji u tom gradu.

Dve monahinje i dve sestre u četiri zida dvorišta manastira Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici. Godinama, svaki dan im prolazi isto. Monahinja Joanikija kaže da žive kao u zatvoru.

Monahinje i sestre u Đakovici u krugu manastira imaju vodu, uzgajaju povrće a ostale potrebštine donose im monasi manastira Visoki Dečani. Odvode ih i kod lekara. Najbliži lekar im je Gračanici ili u severnom delu Mitrovice. Nemaju poverenje u lekare u Đakovici. 

Ne razmišljaju da napuste Đakovicu. Vasiljka Perić je od rođenja u ovom gradu.

"Svi su moji rođeni tu, ali su se odselili zbog posla i dece. Odlučila sam kosti da ostavim na Kosovu", rekla je Vasiljka.

Monahinje i sestre u Đakovici znaju da nije normalno to što ne mogu da izađu iz dvorišta manastira, ali kažu da ne pokušavaju jer ne žele neprilike. Ističu da su u Đakovici kako bi verom branili Kosovo, svesne da tako ne razmišljaju svi pravoslavni vernici.

"Još je žalosnije što prodaju zemlju, to je zemlja Dečanska, Pećke patrijaršije i Gračanice, to je veliki greh. Oni možda mogu malo da zarade, ali će njihova deca, unučići i praunučići da plaču i tuguju za svojom svetom zemljom", kaže monahinja Teoktista.

Za godinu dana od osvećenja, u manastiru je organizovano jedno venčanje i jedno krštenje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи