Čitaj mi!

Oproštaj od kadeta

Uz vojne počasti sahranjeni kadeti nastradali na vojnom poligonu "Pasuljanske livade". Filip Milojević sahranjen na groblju u selu Gornja Trnava kod Topole, a Milina Miletić na groblju u Gornjem Milanovcu.

Kadeti Vojne akademije Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz sela Gornja Trnava kod Topole danas su, u prisustvu kolega, rodbine, prijatelja i vojnog vrha sahranjeni na grobljima u mestima gde su rođeni.

Kadetknjinja Milina Miletić sahranjena je na groblju u Gornjem Milanovcu uz vojne počasti, a uz predstavnike Vojske Srbije, sahrani je prisustvovao i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

- Živećeš u nama, mala balerino, u stroju, na tvojim omiljenim mestima za izlazak. Pamtićemo te i po šaputanju iz prve klupe do prozora, princes krofnama, pršuti i kajmaku sa Rudnika ali i po zvezdici na ramenu, koju nisi stigla da istetoviraš, iako si žarko želela, rekla je kadetkinja Miljana Prstojević i dodala da će sve kolege Minu zauvek pamtiti po dobroti. 

Uz mnogobrojne prijatelje, poznanike i familiju, sahrani tragično nastradale kadetkinje prisustvovao je i savetnik predsednika Srbija Milorad Simić.

Kadet Fili Milojević je sahranjen uz vojne počasti i duhovni obred koji je služilo sveštvenstvo SPC.  

Uz kolege sa Vojne akdemije, sahrani Filipa Milojevića prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković i načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna.

Ogorčeni otac na oproštaju od sina Filipa izrekao je dosta gnevnih reči na račun vojske.  

"Stekao sam utisak da vojska nema detektor, što lopovi koji kradu gvožđe imaju", rekao je Filipov otac i pozvao prijatelje i članove familije da skupe novac za detektor metala da , kako je rekao, "spasemo drugu decu da ne ginu".

Sahrani je prisustvovao i savetnik predsednika Republike Aleksandar Nikolić.

Prisutni su na opelu zapalili sveće, a kadet Vojne akademije izrecitovao je pesmu koju je napisao za svoje preminule kolege navodeći da „bol koji osećaju može i kamen da sprži".

U eksploziji zaostalog projektila iz automatskog bacača granata u ponedeljak su, na poligonu "Pasuljanske livade", poginuli Milina Miletić i Filip Milojević, a sedmoro kadeta je povređeno.

Kadet Filip Milojević iz sela Gornja Trnava kod Topole, rođen je 26. maja 1988. godine u Kragujevcu. Završio je Vojnu gimnaziju, a Vojnu akademiju upisao 2007. godine, na smeru pešadije.

Kadetkinja Milina Miletić iz Gornjeg Milanovca, rođena je 1989. godine u Doboju. Završila je srednju Ekonomsku školu u Gornjem Milanovcu, a Vojnu akademiju upisala takođe 2007. godine, na smeru pešadije.

broj komentara 16 pošalji komentar
(petak, 22. jun 2012, 23:40) - anonymous [neregistrovani]

Od tuge mi srce puca

Nisam poznavala nijednog od ova dva andjela, ali i dalje ne prestajem da placem... Pocivajte u miru...

(petak, 22. jun 2012, 11:22) - anonymous [neregistrovani]

nis

....moje kolege,neka vam vecni put bude lak,neka suza ostane u oku a rec ne izrecena...sada vise nije bitno kolika je odgovornost,i najtvdji kamen bi od tuge pukao. Srbijo,vojsko da li je ovo dovoljno visoka cena

(petak, 22. jun 2012, 07:34) - anonymous [neregistrovani]

sućut

Posljednji pozdrav Milini Miletić od Udruge prezimenjaka Miletića Hrvatske. Počivala u miru Božjem.

(petak, 22. jun 2012, 01:18) - Крајишник . [neregistrovani]

Република Српска КрајинаСлава им и вјечнаја памјат .

(četvrtak, 21. jun 2012, 23:52) - anonymous [neregistrovani]

Nek Vam je laka crna zemlja

Nije dovoljno doci na sahranu treba preuzeti odgovornost, a ne suspendovati najnizi rang oficira, jer i ovi ljudi koji su u cetvrtoj godini akademije su za mesec dva oficiri. Saucesce porodici nastradalih i
iskren pozdrav iz USA.

(četvrtak, 21. jun 2012, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

Слава им

Слава им .....

(četvrtak, 21. jun 2012, 20:37) - anonymous [neregistrovani]

..Tragicno

...Saucesce porodicama,nemam reci.....

(četvrtak, 21. jun 2012, 20:20) - nemanja srbin [neregistrovani]

slava im

Dok sam gledo sahrane nasih kadeta koza mi se najezila.Neka im je vecna slava i neka pocivaju u vecnom miru.A njihovim porodicama izjavljujem iskreno saucesce.

(četvrtak, 21. jun 2012, 20:09) - CortoMalteze [neregistrovani]

Tesko je

Nema veceg bola nego da sahranis svoje dete,taj bol je neizreciv,to je gore nego da umres,neka im je laka Srpska zemlja za koju su zivote dali i neka im Bog pomiluje duse a roditeljima iskreno saucesce,placemo sa Vama.

(četvrtak, 21. jun 2012, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

slava im

neka im je vecna slava pocivate u miru i nek vas andjeli cuvaju