Čitaj mi!

Prisluškivanje samo uz odluku suda

Ustavni sud Srbije odlučio da službe bezbednosti mogu samo uz odluku suda da prisluškuju građane. USS je utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kojim službe bezbednosti mogu da i bez odluke suda pribavljaju podatke o korisnicima i obavljenoj komunikaciji građana.

Odredbe Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kojima se vojnim službama bezbednosti omogućuje da i bez odluke suda pribavljaju podatke o korisnicima i obavljenoj komunikaciji građana, Ustavni sud Srbije je proglasio neustavnim.

Prema odluci suda neustavna je i odredba tog zakona kojom se "tajni nadzor" može obavljati na osnovu naloga direktora VBA ili lica koje on ovlasti, prenosi Tanjug.

Predlog za ocenu ustavnosti osporenih odredbi podneli su Zaštitnik građana Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Ustavni sud je odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih donetih akata, odnosno radnji preduzetih na osnovu osporenih odredbi zakona.

"Ustavni sud je odbranio pravo na privatnost razgovora i drugih komunikacija građana, kako je ono zagarantovano Ustavom Srbije", rekao je Janković.

"Sada se rad tih organa, ali i pravosuđa mora organizovati tako da sudovi u najkraćem mogućem roku, bez odlaganja, odlučuju o predlozima za primenu mera, kako bezbednost građana i države i interes otkrivanja počinilaca krivičnih dela ne bi bili ugroženi", ukazao je zaštitnik građana Srbije.

Janković je o odluci Ustavnog suda već razgovarao s ministarkom pravde, ministrom unutrašnjih poslova i direktorima Vojnobezbednosne agencije i Bezbednosno-informativne agencije, kako bi na vreme bile preduzete sve mere za njeno valjano sprovođenje.

Predlog su podržali su Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Advokatska komora Srbije, Društvo sudija Srbije, Udruženje tužilaca Srbije, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i druge organizacije civilnog društva.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 25. apr 2012, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

Bas kazete,

po odluci suda. Ko to jos veruje, ko bar malo vidi i oseca sta se radi po Srbiji.

(sreda, 25. apr 2012, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

evo sad ce

da iskljuce mikrofone. samo da nesto...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">