Читај ми!

Šansa da postanemo humano društvo

Na RTS-u će u nedelju biti emitovan peti Teleton, a sav prihod će biti direktna donacija za izgradnju Inkluzivnog centra za decu sa smetnjama u razvoju. Ovu veliku akciju, organizuju Radio-televizija Srbije, Narodna kancelarija predsednika Republike i Rajfajzen banka.

Procenjuje se da oko 45.000 dece u Srbiji ima smetnje u razvoju, a jedan od njih je desetogodišnji Uroš. Gostujući u emisiji "Oko" Uroševa majka Vesna Trajković istakla je da je roditeljima dece sa smetnjama u razvoju u Srbiji neophodna pomoć.

"Inkluzivni centar bi nam značio život. Što su deca starija roditeljima je sve teže. Ako bi postojao centar, značilo bi mi da tokom praznika i raspusta mogu negde da ga ostavim. U Srbiji roditelji pomažu sistemu, a ne obrnuto, kako bi trebalo da bude", kaže Vesna Trajković.

Kao najveći problem ona ističe da jedan od roditelja ne može da radi, jer dete sa smetnjama u razvoju zahteva celodnevni nadzor, pa je cela porodica ugrožena, jer prihodi roditelja nisu dovoljni za svakodnevni život.

"Pošto jedan od roditelja ne može da radi, mi postajemo socijala. Centar bi dao podršku roditeljima, tako što bi mogli da rade puno radno vreme", navodi Trajkovićeva.

Predsednik Asocijacije za promovisanje inkluzije dr Dragan Lukić kaže da sistem mora da podrži roditelje i porodice.

"Treba da damo podršku porodici. Pre svega majkama, jer njima je najteže. Ona je stub u rešavanju problema. Nama je cilj da ih osnažimo i da vide da nisu same u borbi, već da društvo misli na njih", kaže Lukić.

Izgradnja Centra za inkluziju samo je početak zajedničke borbe za jednak tretman osoba sa smetnjama u razvoju u srpskom društvu.

"Društvo ne može da bude napredno, ako ne obezbedi iste uslove za sve građane. Inkluzija je proces koji traje dugo i rezultat neće brzo doći. Zato moramo da razvijamo sistem koji će podići nivo inkluzije. To neće doći preko noći. Potrebno je menjati svest ljudi", kaže dr Dragan Lukić, predsednik Asocijacije za promovisanje inkluzije.

U emisiji "Teleton" u nedelju 8. aprila na Prvom programu RTS-a od 21 čas, poznate ličnosti odgovaraće na telefonske pozive gledalaca, a svaki poziv ili SMS poruka biće direktna donacija.

Glumica Mina Lazarević, koja je ranije učestvovala u Teletonu, zbog diskrecije nije želela da kaže šta sve građani pitaju poznate, ali je navela da građani jedinstvenu priliku da razgovaraju sa poznatim ličnostima koriste na razne načine.

"Nekada gledaoci pričaju o svom problemu. Hoće da čujete njihov problem. Svašta se dešava", kaže Mina Lazarević.

Urednica Teletona Jelena Ilić navodi da je Rajfajzen banka već donirala 10 miliona dinara za izgradnju centra.

"Očekuje se da će centar biti završen u septembru i da će taj novac veoma pomoći. Pozorište na Terazijama nam je partner i oni će preneti kompletnu scenu u naš studio. Dok budu zabavljali gledaoce, poznate ličnosti će se javljati na telefon. Moćićete da pričate sa poznatim ličnostima o čemu hoćete", rekla je Ilićeva.

Centar za inkluziju će omogućiti da se deca sa smetnjama u razvoju uključe u redovne društvene tokove, doprineće jačanju porodičnih kapaciteta, a ujedno će obezbediti jednake uslove i prava za sve. Moći da primi šezdesetoro dece uzrasta 3,5 do 6,5 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво