Читај ми!

SPO: Hrvatska da ne povlači ambasadora

Hrvatska nema nikakvo "istorijsko ili moralno" pravo da sudu u Beogradu "propisuje antifašističke i antinacističke obaveze", saopštio SPO. Osuđujemo zahteve iz Hrvatske da ta zemlja povuče ambasadora iz Beograda, ako sud rehabilituje generala Dražu Mihailovića, ističe se u saopštenju.

Srpski pokret obnove saopštio je da su za svaku osudu zahtevi iz Hrvatske da ta zemlja povuče ambasadora iz Beograda, ako sud u Srbiji rehabilituje generala Dražu Mihailovića.

Hrvatska demokratska zajednica smatra da Hrvatska treba da povuče svog ambasadora iz Beograda, ako Srbija rehabilituje Mihailovića, prenosi nedeljnik Globus.

SPO tvrdi da Hrvatska nema nikakvo "istorijsko ili moralno" pravo da sudu u Beogradu "propisuje antifašističke i antinacističke obaveze", budući da je hrvatski parlament još 1993. godine rehabilitovao pripadnike "hrvatske domovinske vojske od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine.

Od tada sve ustaše i domobrani primaju ratne penzije i invalidnine.

Rehabilitovana je genocidna NDH, najvernija ratna saveznica nacističke Nemačke, čiji su pukovi napadali i Moskvu i Staljingrad i čija je vojska počinila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima", piše u saopštenju SPO, koji navodi i da je osuđenima za zločine u dupli radni staž uračunato i vreme koje su, posle oslobođenja Jugoslavije, proveli u zatvoru ili zarobljeničkim savezničkim logorima.

Takođe, SPO tvrdi i da je prošle godine penzije primilo blizu 17.000 bivših "ustaša i domobrana" i da su one doskora bile veće od penzija bivših partizana.

SPO poručuje da Srbija nikada nije reagovala na sve to i da je Hrvatska "poslednje mesto na planeti koje ima ma kakvo istorijsko ili moralno pravo da sudu u Beogradu ili ma kom sudu u Evropi i svetu propisuje 'antifašističke i antinacističke obaveze'".

Kako navodi SPO, sudije u Beogradu, a ne političari i ulica, na osnovu istorijskih činjenica odlučuju da li je Mihailović osuđen na smrt i pogubljen na montiranom političkom procesu, i da se suđenje odvija po savremenim evropskim standardima.

Prema pisanju nedeljnika Globus, HDZ traži da predsednik Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i šefica diplomatije Vesna Pusić budu odlučniji u suprotstavljanju pokušaju Dražine rehabilitacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи