Povratak stručnjaka

Devedesetih godina prošlog veka mnogo mladih i talentovaih napustilo je Srbiju, što je sada veliki kadrovski problem.

U ovom trenutku potrebno nam je oko 12 hiljada stručnjaka sa znanjem engleskog jezika, sposobnih da se bave biznisom na moderan način, kako bi Srbija ponovo bila među ekonomski razvijenijim državama.

Zbog toga je Ministarstvo dijaspore pokrenulo akciju za povratak mladih.

Nemanja Pucarević ima dvadeset i tri godine i studira ekonomiju u Sent Frensis koledžu u Njujorku.

U Ameriku ga je odveo vaterpolo, gde je kapiten univerzitetskog tima u kojem ima još sedam studenata iz Srbije.

U okviru projekta povratka mladih stručnjaka u zemlju, Nemanja je dva meseca proveo na praksi u kompaniji Japan Tobako Internešnl.

"Projekat je zamišljen sjajno, s ciljem povratka nas mladih, to jest davanja nama mladima koji studiramo u inostranstvu ideje, predstave da naša država misli na nas i da nas želi nazad. Ljudi iz kompanije su bili izuzetni prema meni i omogućili su mi zaista da prvi put možda na praktičan način primenim svoje teorijsko znanje", kaže student Nemanja Pucarević.

Budućim mladim stručnjacima omogućava se da steknu iskustvo u praksi u Srbiji, da se povežu sa vršnjacima, ali i da prenesu znanja i veštine stečene u zemlji iz koje dolaze.

"Zapravo kroz lepe, konkretne primere želimo da pozovemo naše mlade ljude da se vrate u Srbiju i da rade u domaćim i stranim kompanijama u našoj zemlji. Mislim da podjednako dobro mogu da zarade i ovde kao što je to slučaj i u inostranstvu. Naša je zaista obaveza da napravimo suštinski preokret u politici prema dijaspori, budući da smo mi jedna od retkih zemalja gde četrdeset odsto stanovništva živi van granica ove zemlje", kaže ministar za dijasporu, Srđan Srećković.

Projekat povratka mladih stručnjaka u zemlju započeli su ministarstvo za dijasporu i Savet stranih investitora.

U njemu učestvuju i vodeće kompanije i banke u zemlji, inače članice Saveta.

"Mi smo otvorili svoja vrata za dva studenta iz oblasti finansija i ekonomije. Naravno, to jeste naša oblast preokupacije. Međutim, videćemo kako će teći proces prijavljivanja. Ako ih bude više, potrudićemo se da svi tu praksu odrade kod nas", izjavila je Andrea Brbaklić, izvršni direktor Erste banke.

Na internet portalu ministarstva dijaspore http://www.mzd.gov.rs/ nalaze se potrebne informacije o letnjoj praksi za studente iz dijaspore.

Ovog leta dobija je 20 akademaca.

Nemanja se za koji dan vraća na studije u Ameriku.

Osim novog pasoša, sa sobom nosi i zastavu Srbije koju mu je poklonio ministar Srećković.

A ona će, kaže, stajati na tribinama tokom utakmica koje bude igrao.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи