Читај ми!

CERN-ov čas fizike u Beogradu

Na direktnoj vezi sa CERN-om, za učenike srednjih škola održan međunarodni čas fizike čestica na Fizičkom fakultetu. Učesnici su izvodili vežbe na osnovu realnih podataka dobijenih u jednom od CERN-ovih eksperimenata.

Međunarodni čas fizike čestica na kome su učenici srednjih škola izvodili vežbe na osnovu podataka Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), održan je na Fizičkom fakultetu u Beogradu. 

Ono što su uradili na predavanjima i vežbama, srednjoškolci su proverili u direktnoj dvočasovnoj video-konferenciji sa CERN-om. Podrazumevalo se dobo poznavanje i fizike i engleskog jezika. 

"Tema ovog skupa je jedna od najmodernijih grana u fizici i to je probudilo želju u meni i mojim drugovima da dođemo ovde i saznamo nešto novo", kaže Milan Krstajić, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije. 

Jovana Ševo, učenica četvrtog razreda Zrenjaninske gimnazije kaže da bi volela da studira fiziku. "Ovo je bila prilika da se upoznam sa radom na fakultetu, pretpostavljam da su i predavanja slična", rekla je Jovana.

Naših dvanaestoro predavača i voditelja programa angažovano je na CERN-ovim projektima. Neki od njih, poput Snežane, tamo rade doktorate.

"Učenicima je prikazan jedan mali uvod u fiziku čestica, preko fizike akceleratora i detektora da bi oni mogli da stupe u kontakt sa nekim svakodnevnim istraživačkim radom", kaže Snežana Nektarijević, doktorand Ženevskog univerziteta.

"Posle tih analiza i pravih izučavanja čestica koje vide u tim događajima, oni prave određene tabele, prezentiraju rezultate i porede ih sasvojim vršnjacima iz celog sveta, koji ovih dana takođe imaju taj međunarodni čas", kaže Patar Adžić, rukovodilac srpskog tima u eksperimentu CMS u CERN-u.

Predstavljanjem fizike čestica maturantima, profesori žele da ih navedu na istraživački rad. A za, nadamo se, još jednu uspešnu generaciju fizičara, video-centar iz CERN-a organizovao je kviz i za najbolje pripremio poklone.

U manifestaciji koja se svakog marta održava u 31 zemlji sveta učestvuje više od 9.000 učenika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи